Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Denivky - nádherné trvalky podobné liliím

9. 07. 2011 | Zahrádka
Denivky jsou krásné trvalky, které jsou svým velkým květem podobné liliím. Některé také pěkně voní. Rostou na vysokých lodyhách, mají úzké listy a šestičlenné krepované květy, které kvetou v krásných barvách.  Původní barva denivek je žlutá a oranžová. Jsou vyšlechtěny do krásných barev. Od bílé, po purpurově červenou až černou barvu.

Květy mohou být jednobarevné nebo dvoubarevné. Kvetou krátce, pouze jeden den. Z toho je také odvozen jejich název. Na zahradách je můžeme obdivovat od června do srpna. Denivka není náročná na pěstování. Rostlina je velice dekorativní, rozevřené květy denivek lahodí každému oku. Rostlinka není vhodná k řezu. Je krásnou ozdobou zahrad, různých zákoutí, můžeme si ji nasadit poblíž jezírek nebo rybníčků. Také ji můžeme pěstovat ve velkých zahradních nádobách a mísách. Denivka patří mezi jedlé květiny. Krásnými velkými květy denivek můžeme ozdobit ovocné a zeleninové mísy a také různá jídla.

Pěstování a přezimování denivek

Denivka má ráda slunnou a mírně zastíněnou polohu. Před výsadbou půdu vyhnojíme dobrým kompostem. Rostlinky množíme dělením trsů na jaře nebo na konci léta. Denivka má hlíznaté masité kořeny, které bychom měli při sázení o třetinu zkrátit, lépe zakoření.

Při rozdělování trsů si dávejte pozor, aby se část výhonků neulomila. Denivky si můžete dát do většího kbelíku, zalít vodou a počkat, až se trs rozmočí. Pak jde trs rozdělit líp. V době růstu potřebuje rostlinka pravidelnou zálivku. Prvním rokem po výsadbě rostou denivky pomaleji. Rozsazují se jednou za pět let. Rostlinky nesnášejí přílišné vlhko.

Denivky hnojím v květnu před rozkvětem. Pokud nechcete  sklízet semena, ostříhejte v červnu a červenci zvadlé květní stvoly. Rostlinka se příliš nevysiluje a ušetří si síly pro další kvetení. Aby tyto krásné trvalky s nádhernými květy přečkaly zimu, nestříhejte jim listy a zakryjte je spadaným listím nebo chvojím. Tím si vytvoříte ochranný kryt, který chrání rostlinku před mrazem.

Denivky jsou krásnou ozdobu každé zahrady.


Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Denivky - nádherné trvalky podobné liliím:

Denivky - nádherné trvalky podobné liliím
Denivky - nádherné trvalky podobné liliím
Denivky - nádherné trvalky podobné liliím
Denivky - nádherné trvalky podobné liliím
Denivky - nádherné trvalky podobné liliím
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
a to ty rezavé.ANo-jmeno dostaly proto,že květ odkvete za jeden den.
Obrázek uživatelky
profil
asi se tak jmenují, protože květ vydrží jeden den než zvadne...
Obrázek uživatelky
profil
Denivky mám na zahradě v několika druzích,po letech udělají veliké keře a podle druhů i veliké barevné,někdy i voňavé květy.A pokud si chci svou sbírku o nějakou doplnit,tak mi to dá hodně práce vybrat si tu pravou z katalogu,kde jich je kolem sta druhů.Jsou krásné,ale jen na záhonu a vadí jim častý déšť /ten letošní,každodenní/,květy zhnědnou.Původní druhy /oranžová a žlutá/ se množí opravdu hodně rychle.ty už jsem ze zahrady odstranila.nedají se se šlechtěnými vůbec srovnávat.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles