Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Divizna velkokvětá - vynikající medonosná bylinka

6. 11. 2011 | Zahrádka
Divizna velkokvětá je dvouletá bylinka, dorůstající od jednoho do dvou metrů. V prvním roce naroste velká růžice listů a v druhém roce vyrůstá chlupatá lodyha s hroznem krásných žlutých květů. Květy mají pěticípý kalich, kvete od května do září.

Patří mezi medonosné rostlinky, proto si ji včelaři rádi vysazují. Pro své výborné léčivé účinky a krásnou vůní se divizna vysazuje také do zahrádek. Roste na slunných místech, stráních, mezích, loukách, a lesních pasekách, na vlhkých i suchých místech. Bylinku můžeme použít vnitřně a také zevně, zejména ke koupelím.

Léčivé účinky

Květ divizny velkokvěté se používá při zánětu průdušek a dýchacích cest. Látky, které obsahuje, chrání sliznice. Jsou účinné při astmatu, kašli a rýmě. Bylinku můžeme dobře kombinovat s jinou drogou a vytvářet tak bylinkové směsi. Například při průduškových onemocněních můžeme diviznu smíchat s lípou nebo yzopem. Můžeme si připravit čaj, nebo nálev k výplachům úst a ke kloktání. Dále čaj z květu divizny velkokvěté působí dobře na slezinu a játra. Obklady z květů bývají užívány při léčbě bércových vředů. Bylinka se s oblibou používá do koupelí.

Sběr a sušení

Květy bylinky kvetou jen velmi krátce, ráno se rozvíjejí a odpoledne už odpadávají. Sbíráme jen čerstvé rozvité květy bez kalichů, za suchého počasí od května do září. Květy sbíráme jen jednotlivě, rychle vlhnou a ztrácejí barvu. Bylinka zhnědne a ztrácí na účinnosti. Květy můžeme sušit na přímém slunci a pak je dosušit na suchém a dobře větraném místě. Po usušení by bylinka měla mít jasně zlatožlutou barvu a  medovou vůni.
 Jakost bylinky snižují ztmavlé květy a květy se zbytky kalichu. Po usušení skladujeme jako každou bylinku v dobře uzavíratelných tmavých lahvích.

Divizna velkokvětá je krásně voňavá bylinka s výbornými léčivými účinky.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Opět pěkný a poučný článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata za milé komentáře.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článek jako vždy!SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
je naozaj veľmi užitočná liečivá bylinka.
Mne sa osvedčil sirup proti kašľu: Do kameninovej (môže byť aj sklená) nádoby vložíme 25 g kvetov a zalejeme medom. Zakryté necháme stáť 6 týždňov. Potom precedíme a môžeme používať ako sirup proti kašľu 3-5x denne jednu kávovú lyžičku, alebo ako obklad na zápaly kože.

Obrázek uživatelky
profil
jako vždy pěkný a poučný článečekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles