Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak na sečení trávníků

8. 04. 2014 | Zahrádka
Sečení se stává každoročním koloritem zahrádkářských kolonií a v podstatě všech usedlostí obklopených zahradami. Vrčení motoru sekačky, vůně trávy a skvěle sestřižený pažit – to vše máme spojené se sekačkami, traktůrky anebo vyžínači. Podívejme se na tyto pomocníky zblízka.

Jaké existují typy sekaček a jakou si vybrat?


Elektrické sekačky: své využití nalézají na zahradách o malých rozměrech. Po celou dobu sečení za sebou totiž taháte elektrický kabel, který má omezenou délku. Výhodou naopak je nízká hlučnost (což přispívá k lepším sousedským vztahům), nízká hmotnost a malé nároky na údržbu.

Benzinové sekačky: větší, výkonnější, hlučnější, náročnější na údržbu. Hodí se především pro vlastníky rozlehlejších a odlehlejších zahrad. Poradí si hravě i s vyšší hustou trávou a díky kovovému šasi jsou i odolnější a stabilnější při sečení. Přítomnost pohonných hmot a kovových prvků vyžaduje svědomitější údržbu.

Jak na sečení trávníkůAkumulátorové sekačky: méně běžným typem sekačky, který představuje kompromis mezi oběma druhy, je stroj poháněný elektrickým akumulátorem. Můžete se s ní bez příliš hlučného vrčení motoru pustit i do rozlehlejších zahrad bez elektrického proudu. Lithium-iontové akumulační články zaručují životnost okolo 1 500 nabíjecích cyklů, přičemž neztrácejí samovolně kapacitu - nemusíte tak před každým použitím stroj po delší odstávce znovu nabíjet.

Kdy se vyplatí pořídit si zahradní traktůrek a jak vybírat?


Pořízení zahradního traktůrku se vyplatí ve chvíli, kdy travnatá část zahrady zabírá plochu větší než 1 500m². A čemu bychom při jeho výběru měli věnovat pozornost? Určitě členitosti zahrady – čím větší členitost, tím menší polomer otáčení je třeba vybrat, aby se s traktůrkem dobře zatáčelo. U zahrad v kopcovitém terénu je výhodný pohon na všechna kola. Vybírat můžeme i mezi klasickým sběrným košem a zařízením pro okamžité mulčování řezanky.

Jak posekat špatně dostupné plochy?


Pro řešení tohoto problému, kdy je travnatý terén příliš členitý, strmý nebo ho zkrátka (např. kvůli stromům) nezvládneme posekat ani sekačkou, se nabízejí dvě možnosti. Vyžínače anebo křovinořezy. Na běžných zahradách spíše využijeme vyžínače, jejichž nejrozšířenějším typem jsou elektrické. Hodí se především pro dosečení zbytků trávy v okolí staveb či stromů. Manipulace s nimi není nikterak namáhavá, neboť váha se pohybuje v rozmezí 2,5 kg až 5 kg a k běžné výbavě patří kruhová či jinak tvarově uzpůsobená rukojeť a otočná vyžínací hlava. Dobrým pomocníkem při práci jsou i zařízení na udržování vzdálenosti, která chrání kůru stromu a rostliny před přeseknutím žací strunou.

Jaká je ideální výška sečení?


Všeobecně se doporučuje sekat trávník na 3 až 6 centimetrů. Záleží ale jednak na travní směsi, tak i na ročním období a klimatických podmínkách. Za sucha necháváme trávník raději delší, aby tak snadno neproschl.

Před sečením zkontrolujte, zda je žací nůž dostatečně nabroušen. Tupý nůž trávu vytrhává a způsobuje, že konce listů zbělají – zasychají. Rovněž nesekejte za přílišného vlhka – mokrá tráva zanáší žací prostor sekačky a vytváří na trávníku chuchvalce.

Zdroj, foto: OBI


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Pomlázka