Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak pěstovat aloe vera?

7. 11. 2012 | Zahrádka

Aloe vera je trvalka. Je to velmi dekorativní a svými léčivými účinky známá sukulentní rostlina. Dosahuje výšky cca 30 cm. Aloe vera svým vzhledem připomíná kaktus, i když patří do čeledi liliovitých. Rostlinu tvoří listy, které se směrem k okrajům postupně zužují do špičky.

Listy Aloe vera jsou poskládány tak, že tvoří tvar hvězdice. Mají světle zelenou až vybledlou barvu, na jejich koncích se nachází špičaté zoubky. Květy Aloe vera mohou mít bílou, krémovou nebo červenou barvu.

Rostlina nepatří mezi náročné na pěstování a péči s ním spojenou. Umisťujeme ji na slunná a světlá místa, nejlépe na okna orientovaná na jih. Pozor musíme dát ale na letní dny, kdy teplota vystupuje příliš vysoko. Rostlinka by se na přímém slunci mohla spálit, proto ji v době nejintenzivnějšího slunečního záření přeneste na stinnější místo, nebo umístěte uvnitř místnosti, dál od okna. Přes léto můžete rostlinu aloe vera umístit ven na terasu, balkon, nebo rovnou na zahrádku. Bývá také ozdobou zahradních restaurací. Miluje totiž čerstvý vzduch a nevadí jí ani vyšší teploty. V zimním období snese naopak teploty okolo 10 – 12 °C. Teplota nesmí být nižší než 5 °C, v chladnějších teplotách by mohla rostlina uhynout.

Jak pěstovat aloe veraPro pěstování aloe je vhodné použít dobře propustný substrát. Hodí se k tomu půda písčitého charakteru, nebo hlína pro pěstování pokojových rostlin smíchaná v poměru dva díly půdy na jeden díl písku.

Zálivka aloe

Aloe vera nemá ráda vlhké prostředí. Půda, zvláště v zimním období, musí mezi zálivkami dostatečně proschnout, aby nedošlo k uhnívání kořenů.

Pokud je rostlina v letních měsících umístěna na slunci, zalévejte ji častěji. Přesto ji nenechávejte „plavat“ v misce s vodou.

Hnojení aloe

Je doporučeno hnojit aloe vera minerálními hnojivy. V zimním období rostlinu nepřihnojujte a dopřejte jí vegetační klid. V letním období obohaťte zálivku o minerální hnojivo v intervalu jedenkrát za dva až tři týdny. Aloe vera velmi prospívá hnojivo z kokosových vláken a kakaových slupek, ale vystačíte si i s hnojivy na růže.

Množení aloe

Pokud chcete rostlinu množit, není to nic složitého. Nejjednodušší je řízkování, ale lze si rostlinky vypěstovat i pomocí semen.

Nejvhodnějším obdobím pro množení rostliny řízkováním jsou letní měsíce. Rostlině odřezejte růžice listů nebo jejich výhony. Nechte je dva dny proschnout a poté je zasaďte. Pro řízkování je vhodné použít rostlinu, která je stará alespoň dva roky. Řízkování lze provádět i tak, že výhon vložíte do skleničky s vodou, kterou pravidelně obměňujete. Když výhonek pustí kořínky,  které dorostou délky alespoň 1 cm, můžete rostlinku zasadit do květináče.

Množení aloe vera pomocí semen je nejvhodnější provádět v jarních měsících, kdy se teplota pohybuje okolo 21 °C. Pro zasazení semen opět použijte dobře propustný substrát písčitého charakteru.

Ať použijete řízkování, nebo množení pomocí semen, vždy rostlinku pečlivě zalévejte. Když máte jistotu, že se rostlinka ujala, můžete zálivku zmírnit.


Pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Jak pěstovat aloe vera?:

Jak pěstovat aloe vera?
Jak pěstovat aloe vera?
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4   5  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
já jsem chudinku umordovala, moc jsem jí zalévala a taky se voda dostala do středu a shnila mi, nevěděla jsem že je to sukulent, no jo no. Někdy to skusím znovuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
chci tu léčivou miller.
Obrázek uživatelky
profil
Je mnoho odrůd, jak mám poznat tu léčivou? Asi jedinš prakticky,až se říznu. Mám jednu doma, všichni tvrdí, že ta léčivá není. HmmmmSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkTAKÉ MÁM DOMA,ALE NEVĚDĚLA JSEM O NÍ,VŮBEC NIC.JSEM RÁDA ZA ČLÁNEK
Obrázek uživatelky
profil
aloe,mám také doma.používáme při různých poraněních.je skutečně nenáročná to rostlinka na pěstování.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles