Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak skladovat v zimě brambory, zeleninu a ovoce?

17. 11. 2011 | Zahrádka
V zimním období rádi čerpáme z uskladněné úrody, kterou nám zahrádka na podzim poskytla. Dobrým skladováním si ovoce i zelenina zachovává nejen vůni, chuť, ale také cenné vitamíny a další potřebné látky. Na uskladnění ovoce a zeleniny potřebujeme vhodné podmínky, které zpomalují proces  znehodnocování úrody a prodlužují trvanlivost plodů.

Chladný, vzdušný sklep s dostatečnou vlhkostí vzduchu je pro takové skladování nejvhodnější. Plody ze zahrádky neztrácí na kvalitě, čerstvosti a šťavnatosti.  Naopak některé druhy zeleniny vlhkost nesnášejí, daří se jim dobře v suchém sklepě.

Brambory

Brambory dělíme podle doby sklizně na rané a pozdní. Rané brambory se dodávají do 31.8. sklizňového roku, tyto brambory nejsou vhodné k delšímu skladování. Pozdní brambory se dodávají po 1.9. sklizňového roku, jsou vhodné pro delší skladování a dělíme je do tří základních skupin - varných typů. Kvalita brambor se určuje podle odrůdy, barvy dužiny, zrání slupky, škrobnatosti a odolnosti proti chorobám. Známe jsou tyto druhy: Varný typ A – salátové, brambory jsou tuhé a pevné.

Varný typ B – přílohové, polopevné.Varný typ C - na kaši a smažení.
K uskladnění se hodí  jen ty brambory, které jsou suché. Brambory roztřídíme, poškozené co nejdříve spotřebujeme.

Skladování je vyhovující s teplotou 3-5°C a s dobrým větráním. Dobrým skladováním uchováme potřebné živiny. Pokud chceme brambory skladovat  pro delší zimní období, pak by to měl být sklep o určité teplotě a relativní vlhkosti. Brambory můžeme skladovat na dřevěných policích v bedničkách ve výšce 1 m nad podlahou. V čím nižší vrstvě brambory skladujeme, tím lépe pro uchování jejich jakosti.

Právě dostatek vzduchu je základní podmínkou pro uchování brambor. Teplota sklepa by rozhodně neměla klesnout ani být vyšší než 5° C. Bramborám nevadí ani dlouhodobější pobyt ve vlhčím prostředí. Pokud máme ve sklepě teplo, může nastat problém s předčasným růstem nových výhonků. Tento stav brambory znehodnocuje. Proto dejte brambory na chladné místo. Brambory a další zelenina by neměly být skladovány společně s ovocem a zeleninou, aby nenačichly. Brambory skladujeme na temném místě.


Skladování ostatních druhů zeleniny

Košťálová zelenina jako je zelí a kapusta musí mít na skladování pevné a dostatečně vyvinuté hlávky. Prospívá jim vyšší vlhkost a teplota kolem 2° C. Kedlubny při dlouhodobém skladování dáváme i s kořenovým balem do vlhčího písku.

Potřebná vlhkost vzduchu ve sklepě brání listové a kořenové zelenině ve ztrátě vody, takže plody nevadnou a nescvrkávají se. Listovou zeleninu alespoň jednou týdně kontrolujeme, aby nevadly listy.
Kořenová zelenina jako je mrkev, petržel, celer a pastiňák se nejlépe skladují  v lískách v navlhčeném písku ve vzdušném sklepě. Místo písku můžeme použít drcenou kůru.Dále tak můžeme skladovat pórek a křen.

Cibule a česnek necháme na suchém záhoně pořádně oschnout, pak necháme usušit, aby nám při skladování nehnily. Můžeme s pomocí stonků vytvořit pletenec, který zavěsíme na chladné a suché místo. Tato zelenina může díky vlhkosti změknout.

Tykve - při sklizni se  ponechává delší stopka. Pokud je venku hezky, tak ji necháváme několik dní na slunci, aby oschla, slupka ztvrdla a  zatáhla se. Skladujeme na suchém a vzdušném místě s teplotou kolem 10°C. Než dýně uskladníme, musíme nejprve vyřadit všechny poškozené a nahnilé. V průběhu skladování kontrolujeme, zda dýně nehnědne.

Jablka a hrušky

V našich podmínkách se nejlépe dlouhodobě skladují především jablka a hrušky. Stačí je uložit do čistých přepravek na tmavé, dobře větrané a ne příliš suché místo. Důležité je jablka sklízet krátce, než dozrají k přímé konzumaci, to je koncem září. Některé odrůdy vyžadují ve sklepě vyšší vzdušnou vlhkost, aby jablka zůstala co nejdéle kvalitní, např odrůda  Idared a Jonagold. Hrušky se sklízejí několik dní před uzráním, aby nebyly příliš měkké. Dozrají i po utržení. Jsou stejně dobře skladovatelné jako jablka.

Správným skladováním si udržuje zelenina a ovoce svoji čerstvost a neztrácí na chuti.


Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Máme štěstí v tom, že máme starší domeček, který se rekonstruoval a zůstaly nám dvě technické místnosti přístupné z venku. Je tam chladněji, takže z jedné jsme udělali místo, kde skladujeme veškerou zeleninu, ovoce a nářadí. Přítel udělal bytelné dřevěné police a já si nakoupila plastové bedýnky https://www.obalove-materialy.cz/prepravky-na-ovoce-a-zeleninu/ různých velikostí a vtom skladujeme jak cibuli, tak jablka nebo další zeleninu. Ovoce máme teda v jiné místnosti, aby nenatahovalo pachy zeleniny. Do bedýnek dávám pevný papír (třeba rozstřihané papírové nákupní tašky), nic zespodu pak nepropadá a dobře se tak udržuje pořádek. Je to super, můžu tam mít uskladněné i zavařeniny a nemusím se bát, že se něco zkazí. Nedokážu si představit, kdybysme bydleli v bytě. To bych pak asi stejně nic nepěstovala, protože by nebylo kde.
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Skladujeme ve sklepě brambory a rady se hodí Smajlík Smajlík.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Košík