Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jarní postřik zlikviduje škůdce

19. 04. 2012 | Zahrádka
Zpravidla v březnu přichází ten pravý čas na předjarní postřiky. Právě toto období je vhodné pro postřik většiny okrasných i ovocných dřevin před jejich vegetačním obdobím. Hlavním účelem předjarního postřiku je likvidace škůdců, kteří na dřevinách přezimovali.

Aplikací postřiku zničíte vajíčka mér, mšic, píďalky i housenek některých obalečů. Nejčastěji se používají přípravky na bázi oleje, které škůdce tenkou vrstvou obalí, zabrání jim dýchat a jejich zničení dokonají účinné látky obsažené v postřiku.

Ošetření dřevin předjarním postřikem na bázi oleje se rozhodně nesmí provádět za mrazu nebo v období, kdy ještě mrazy očekáváte. Olejový přípravek totiž nejen likviduje škůdce, ale také zvyšuje nebezpečí poškození Péče o stromystromu mrazem. Teplota při aplikaci postřiku by v zásadě neměla být nižší než 7°C, ideální je teplota kolem 15°C. Řídit se pouze dle teploměru ovšem nelze, důležité je také sledovat, co se děje se stromy a keři.

Předjarní postřiky je třeba aplikovat nejpozději do stadia zeleného poupěte, u peckovin a bobulovin ideálně ve stadiu rašení pupenů a u jádrovin do náznaků růžového poupěte. Postřik neprovádějte ani za deště nebo větru, aby nedošlo k jeho smytí nebo odvanutí.

Postřik se nanáší na celou dřevinu. Aby byla aplikace účinná, je jím v podstatě potřeba celý strom či keř omýt. Největší pozornost věnujte kmeni a patě dřeviny, ale nevynechejte ani větve. Zvláště starší stromy, které mají v kůře mnoho záhybů, je nutné ošetřovat pečlivě. Právě v různých škvírkách nacházejí přezimující škůdci ideální úkryt.

Podle dřevin, které ošetřujete, jejich výšky a množství na zahradě, vybírejte postřikovač. Na malou zahrádku postačí menší tlakový postřikovač s pumpou o objemu cca 3 litry. Pro větší množství stromků a keřů je již rozumnější postřikovač o objemu 5 litrů s úhlovou tryskou, na které se dá nastavit silný proud i jemná sprcha.

Pokud při ošetřování většího množství dřevin nechcete postřik do postřikovače opakovaně doplňovat nebo máte skutečně velkou zahradu, vyberte si postřikovač na záda s objemem 12 a více litrů. Zádové i pojízdné postřikovače většinou disponují i teleskopickou tyčí, která výrazně rozšiřuje dosah postřikovače a umožňuje ošetřovat i vyšší stromy.

Tip odborníka:Postřikovač


Vybírejte postřikovač s kvalitní tryskou, díky ní ušetříte nemalé množství postřikové kapaliny a ušetříte spoustu času a energie.

Při teplotách kolem 17° C provádějte u jádrovin (jabloně, hrušně) postřik proti květopasu jabloňovému. Na počátku rašení pupenů ošetřujte stromy náchylné k chorobám proti strupovitosti a padlí jabloňovému. Tento postřik je možné spojit s předjarním postřikem. Nutný je také jarní postřik ničící vajíčka svilušky ovocné a svilušky jabloňové, aplikuje se při teplotách nad 18°C.

Koncem února ošetřujte broskvoně ve stádiu nalévaní pupenů proti kadeřavosti. Postřik opakujte alespoň dvakrát, zbavíte se tak načervenalých puchýřků na listech, které ubírají listu zelenou listovou plochu. Kvůli puchýřkům by vázla výživa stromku a docházelo by ke snižování výnosů.

Zdroj, foto: OBI

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !