Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jedovaté durmany a datury chutnají i škůdcům

7. 06. 2009 | Zahrádka

Nadšená pěstitelka durmanů a datur, paní Jana Chytková, vám dnes prozradí něco o ničitelích těchto květin, své zahrádce a o současném rekordu nejvíce květů na jednom durmanu.  


Proti jakým škůdcům je budou muset pěstitelé bránit? Jakými chorobami a škůdci jsou nejčastěji napadány?

Je to zvláštní, ale opravdu všem škůdcům chutná, i když je jedovatý. Pěstitelé se musí neustále bránit proti  žravým a savým škůdcům, jako například mšice a svilušky, které si tyto druhy velice oblíbily. Proto doporučuji pravidelně ošetřovat, i když se domníváte, že se tam neusídlili. A je rovněž dobré co nejlépe zabezpečit rostliny proti plžům. Ti jsou opravdu nadšení, když  tuto rostlinku najdou k večeři. Dále se mohou objevovat  různé druhy brouků a kobylek, kteří se snaží  pochutnávat si na listech. O jejich činnosti nás pak informují jen zbytky okousaných listů.

Druhy brugmansií jsou velice náchylné k virovým chorobám, proti kterým ovšem v současné době neexistuje všeobecně rozšířené léčivo. I tak převážná většina prodávaných rostlin je schopna s touto nemocí Jedovaté durmany a datury chutnají i škůdcůmbezproblémově žít. Mezi další nemoci patří stejně jako u lidí rakovina, která dokáže zdeformovat nové narůstající výhonky. V tomto případě je lepší se s takovou rostlinou rozloučit. Podobně je nutné se zachovat, pokud objevíme na stonku hnědé či černé skvrny, naznačující houbové onemocnění šířící se pletivem rostlin.

U podobných případů pak pro záchranu můžete učinit jedině to, že postižené části preventivně odstraníte a sledujete zda se podařilo odstranit  veškerou napadenou část. V horším případě rostlinu raději oželíte.

Jakými kousky se v současnosti chlubí vaše zahrádka?

Moje sbírka durmanů je zatím jen malá, ale letošní rok se nese ve znamení nových přírůstků. V mé zahrádce najdete asi třicet druhů brugmansií ve sbírce a celkově jich mám na zahrádce kolem osmdesáti, a to od malých a čerstvě zakořeněných až po velké dvoumetrové stromky. Vlastním druhy dostupné v naší republice a všeobecně se prodávající jen podle určení  barvou a nelze u nich zjistit přesný název. Jsou to durmany s jednoduchým květem v barvě bílé, růžové a žluté, bílé s oranžovým nádechem, žluté s oranžovým krajem a také i  blíže neurčenou rostlinku bílého durmanu s dvojitým květem. Zařadila bych mezi ně i  nádhernou dvojitou růžovou brugmansii.

Ve své sbírce mám také pár mladých rostlinek vypěstovaných z dovezených semínek  z USA. Jedná se o křížence  rostlin: Brugmansia 'Miss B Havin'  x   Brugmansia 'Ecuador Pink', Brugmansia 'Peace'  x   Brugmansia 'Day Dreams',  Brugmansia 'Ludgerś Windsong'   x   Brugmansia 'Lady Liberty', Brugmansia  'Painted Lady'  x   Brugmansia 'Adeline', Brugmansia 'Rubiline'    x  'Lady Liberty'. A také asi 30  mladých rostlin kříženců z vlastních semen.
Jedovaté durmany a datury chutnají i škůdcůmNejkrásnější na tom je očekávání, až tyto rostlinky vyrostou a zvědavost jaké vlastně budou mít květy. Neplatí zde pravidlo, že budou podobat mateřským rostlinám. A tak se  stejně jako mnozí jiní pěstitelé snažím mezi nimi objevit právě tu svou novou a jedinečnou brugmansii.
V současné době se mi kolekce rozrostla o  dvanáct nových druhů. 'Brugmansia  Angels  Glamour', 'Apricot Queen', 'Double Apricot', 'Herrenhauser Garten', 'Herzenbrucke', 'Angels Proud', 'Axel Rose', 'Creamsickle', 'Lichtkönigin', 'Borner Gold',  'Dalenś Pink Amour', 'Joli'. V letošním roce plánuji ještě přírůstek přibližně dvaceti druhů rostlin od vyhlášených  zahraničních  šlechtitelů.


Máte mezi nimi květinu, co vás naplňuje pořádnou dávkou pýchy?

Velice ráda mám svou rostlinku Brugmansia candida 'Maya', kterou jsem si velice oblíbila. Je to asi pro to, že i když  třeba ještě nekvete, neustále vytváří nádherné variace    panašovaných listů a také se mi odměnila nádherným výhonkem, který měl všechny listy pěkně žluté. Opravdu úžasná kombinace barev a tvarů.

Vyskytuje se mezi nimi naopak některá, co potřebuje stále hodně trpělivosti a ne se ji dařit?

I taková se u mne najde. Je to žlutá malá sanguinea. Je to taková opatrná rostlinka, co si dává na čas s růstem. Její přírůstky jsou opravdu jen v řádu centimetrů a ohledně kvetení si dává na čas. A tak má své speciální  místo na okně a opatrně ji chodím okukovat.

Můžete nám o nich prozradit nějakou další zajímavost, jež vás hned napadne?

Jedovaté durmany a datury chutnají i škůdcůmPrvní co mne napadne je to, že se mi na nich líbí, jak nám o sobě vždy všechno řeknou. Jen se stačí pořádně dívat. Chcete vědět, zda je vaše rostlinka dospělá a pokvete?  Stačí se mrknout na stonek a tvar listů a poznáte to. Podíváte-li se na ni večer, zjistíte že jde spát a téměř všechny listy se přesouvají co nejvíce směrem vzhůru. A květy? No, to je přece úplná nádhera! Několik nocí se neustále otevírají a zavírají, jako by chtěli říci: „Vidíš, já  si žiji svůj vlastní život.“

 

 

Na vašich internetových stránkách probíhala v roce 2008 fotografická soutěž květů durmanů a datur. Chystáte něco podobného i pro letošní rok?

Moje odpověď zní ano. I pro letošní rok se připravuje soutěž: Květy durmanů a datur 2009, kde se opět stanou porotou čtenáři internetových stránek a zúčastnit se může každý, kdo zašle fotografii rostliny svého durmanu či datury.  

Nemusí se jednat jen o rostliny z vlastní zahrádky, ale i ty,  které čtenáři a pěstitelé objeví u svých známých,  na dovolené  a podobně. Jde nám o zviditelnění krásy rostlin pro ostatní. Odměnou pro výherce bude opět rostlina durmanu. Vynasnažím se, abychom se pokusili s ostatními  pěstiteli durmanů překonat rekord, zaregistrovaný v Pelhřimovské Knize rekordů, pod názvem - Nejvíce květů na jednom durmanu v ČR. Drží ho Jana Brumovská z Bludova. Vypěstovala z řízku zasazeného před dvěma lety okrasný durman s rekordním počtem jednosto devadesát dva květů. Rekord se do České databanky rekordů Agentury  Dobrý den Pelhřimov zaevidoval dne 6. října 2006.

Děkujeme za rozhovor!

Stránky Jany Chytkové věnované daturám a durmanům najdete zde: Durmany.cz

 

Čtěte také: Durmany a datury jsou jedovaté krásky

Petra Nachtmanová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Jedovaté durmany a datury chutnají i škůdcům:

Jedovaté durmany a datury chutnají i škůdcům
Jedovaté durmany a datury chutnají i škůdcům
Jedovaté durmany a datury chutnají i škůdcům
Jedovaté durmany a datury chutnají i škůdcům
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
...ale kvetou krásně
Obrázek uživatelky
profil
Dobry den, dnes jsem nasla na te nejkrasnejsi rostline tmave fleky na stoncich , nasla jsem i nova poupata, bude kvest uz podruhe a je mi ji lito vyhodit.Nelze ji jeste nejakym zpusobem zachranit??Je mi to lito protoze mela kvety 43 cm dlouhe a voni uzasne.Mam zlute, oranzove, cervene a druh durmanu ktery je taky krasny.Mam zluty a fialovy ktery voni jako tisic fialek a mam i bile.Taky by me zajimalo kdy utrhnout na durmanu kastany ktere se vytvorily.Dekuji za odpoved
Obrázek uživatelky
profil
10 let, zdalipak by rostla, no to jde zkusit. Jsou to opravdu překrásné květiny.
Obrázek uživatelky
profil
krásne kvetiny
Obrázek uživatelky
profil
Jsou moc krásné a nádherně večer voní,ale až večer.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles