Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kapradiny a jejich pěstování

29. 02. 2012 | Zahrádka
Kapradiny patří k nejstarším rostlinám. Rostou v domácích i tropických lesích. Ideálním místem pro všechny kapradiny jsou skleníky. Jako pokojové dekorace se u nás používají zejména tropické druhy. Tato rostlinka potřebuje k růstu substrát bohatý na živiny, mírně vlhký a vyšší vzdušnou vlhkost, kterou jim můžeme zajistit častým rosením.

Nesnášejí přímé sluneční záření a chlad. Při dobré péči můžeme kapradinu pěstovat kdekoliv v bytě, v obýváku, kuchyni nebo koupelně. Svou krásou dobře vynikne v převislých květináčích nebo pěkně postavená na vyšších místech. Rostlinky přesazujeme na jaře a nejvhodnější zeminou je substrát pro kapradiny. Vyhovuje jim teplota kolem 20°C. Kapradinám velmi škodí suché sálavé teplo ústředního topení. V zimě by teplota neměla klesnout pod 15°C.

Některé druhy kapradin


kapradiLedviník je nejznámější a nejrozšířenější pokojová kapradina. Patří mezi odolné a nenáročné rostliny. Její krásně zelené listy jsou vícenásobně zvlněné se zkadeřenými okraji. Na spodní straně listu má hnědé tečky - výtrusy. Rostlinka vyžaduje dostatek světla. Listy dorůstají do délky 1 m, ale při vhodných podmínkách můžou mít i metry dva. Rostlinku hnojíme od jara do podzimu jednou za 14 dní tekutým hnojivem pro pokojové rostliny. Půda by měla být stále vlhká, rostlince prospívá rosení listů.

Nejlépe zaléváme do misky pod květináč, vodou pokojové teploty. Kapradinu rozmnožujeme na jaře oddělením odnoží při přesazování. Rostlinku přesazujeme každý rok, když kořeny zaplní květináč. Starší rostliny nepřesazujeme. Odebereme horní vrstvu substrátu a vyměníme ho za nový, výživnější. Dále můžeme ledviník množit dělením trsu nebo hlízami. Při dobré péči roste ledviník velmi rychle a vydrží nám dlouho.

Netík patří mezi nejkrásnější kapradinu s nejmenšími lístečky, které jsou drobně zářivě zelené. Je poměrně náročný na pěstování. Vyžaduje stanoviště dostatečně světlé, chráněné před přímým slunečním zářením. Může být i v lehkém polostínu. Rostlinka vyžaduje vyšší vzdušnou vlhkost. Zálivka by měla být na jaře i v létě hojnější, v zimě mírná, půda musí být stále vlhká. Zaléváme do misky pod květináč.

Rostlinku můžeme pěstovat v menším květináči, protože mírné zmenšení květináče netíku prospívá. Rostlinku přesazujeme na jaře, když vylézají odtokovým otvorem květináče. Rostlinka se množí ze spor, které vyrůstají na rubu listů. Spory se vysévají časně zjara a udržují se při teplotě 20°C. Dalším způsobem je dělení rostliny na začátku léta.

Křídelnice se dělí na více čeledí. Většina kapradin je zvyklá na teplé klima bez teplotních výkyvů, na vysokou vlhkost vzduchu a zastínění. Patří mezi mohutné kapradiny. Při dobré péči roste pěkně bujně. Listy jsou velmi křehké, je nutné je chránit před poškozením. Rozmnožují se vegetativně, a to dělením napůl vyzrálých výhonů. Kapradině se daří v polostínu i stínu. Je citlivá na průvan. Vyžaduje světlé stanoviště, před přímými slunečními paprsky může mít i lehký polostín.
Ledviník
Zaléváme pouze odstátou vodou. Na jaře a v létě vydatně, v zimě střídmě, půda musí být stále navlhlá. Přihnojujeme od května do srpna, jednou za 14 dní hnojivem pro pokojové rostliny. Kapradina špatně snáší suchý vzduch. Přesazujeme ji na jaře, když rostlina zaplní celý květináč. Množíme dělením nebo výtrusy. Parožnatka patří mezi jednu z největších a nejkrásnějších kapradin.

Velikost listů může být různá, listy mohu být dlouhé 60 až 80 cm. Její listy připomínají parohy, které jsou převislé dolů. Kapradina nesnáší slunce, vyžaduje celoroční teplotu okolo 20°C, v zimě by neměla klenout pod 15°C. Vyžaduje vysokou vzdušnou vlhkost, ale na její listy nesmí přijít voda. Doporučuje se namočit její kořenový bal 1x za týden nebo 14 dnů do vody. Mezitím potřebuje jen mírnou zálivku, protože je citlivá na přemokření. Kapradina se množí odnožemi.

Pelea knoflíková je neobyčejná kapradina. Rostlinky vytváří převislé výhonky 20 cm dlouhé. Kapradina se dělí na více čeledí. Většina druhů je zvyklá na teplé klima, bez teplotních výkyvů, na vysokou vlhkost vzduchu a zastínění. Listy jsou velice křehké, je nutné je chránit před poškozením. Zaléváme je intenzivně, zem by neměla vysychat. Hnojíme je minerálními hnojivy. Kapradiny se rozmnožují vegetativně, a to dělením napůl vyzrálých výhonků. Vyžadují teplotu kolem 20°C, v zimě by neměla kolem než 18°C. Hnojíme od března do srpna jednou za 14 dní tekutými hnojivy.

Sleziník je kouzelná a zajímavá rostlina. Kapradiny se dělí na početné čeledi. Jsou zvyklé na teplé klima bez teplotních výkyvů, na vysokou vlhkost vzduchu a zastínění. Listy sleziníku jsou velmi křehké, je třeba je chránit před poškozením. Zaléváme intenzivně, zem by neměla nikdy vysychat. Na hnojení se používají minerální hnojiva. Rozmnožují se vegetativně dělením napůl vyzrálých výhonů. Mají stejné požadavky na světlo i vlhkost vzduchu. Má rád celoroční pokojovou teplotu kolem 20°C. Pravidelné rosení listu rostlince prospívá.

Choroby a škůdci kapradin


Když nám listy opadávají, žloutnou a naspod listů jsou žluté tečky, příčinou bývá příliš suchý vzduch. Nejčastěji jsou postihovány rostliny v blízkosti radiátorů s příliš vysokou teplotou. Listy žloutnou, mají hnědé špičky. Příčinou je příliš suchý vzduch. Listy blednou a slabě rostou.

Příčinou je nedostatek živin. Kapradiny mohou napadat červci a štítenky. Jako ochrana proti škůdcům slouží některé chemické postřiky. Jako domácí prostředek se dá použít ředěný líh na potírání listů. Mšice se dají odstranit potíráním mýdlového roztoku. Kapradiny jsou velice dekorativní rostlinky, které se hodí do každého interiéru.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
kapradí máme na skalce...ledviník v květináči jsem umořila....Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Doma síce nemám miesto na pestovanie takej nádhery, ale pri chate nám rastie krásne papradie, ktoré budem musieť na jar presadiť, tak už viem, na akom stanovisku mu bude lepšie.
Obrázek uživatelky
profil
máme jednu kapradinu na zahrádce na chaloupce a daří se jí dobře, každým rokem se rozrůstá i bez zvláštní péče, asi je na dobrém místěSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkně napsaný článekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles