Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kiwi dělá divy, aneb něco o rostlině Actinidia

29. 10. 2008 | Zahrádka
Tato vysoce dekorativní rostlina s lahodným ovocem plným vitaminů a dalších biologicky, nutričně a léčebně významných látek si našla místo i v našich zahradách a její plody  v našem jídelníčku. Náš zájem si rozhodně zaslouží, neboť málokterá rostlina má tak široké spektrum svého použití.

Aktinidie jsou vesměs mohutné, vzrůstné a dlouhověké levotočivé liány a v místě původního výskytu jsou popisovány i mnohastaleté exempláře s délkou šlahounů 30 – 50m.

Název actinidie je od řeckého Actis – paprsek, paprskovitě uspořádané rozeklané blizny květů, jednak paprskovitého růstu dlouhých tenkých výhonů, ale i brilantní zářivosti trichomů listů a výhonků velkoplodé Chinensis.
Původ názvu kiwi je dnes již všeobecně známý – odrůda chinensis, kterou známe z obchodu je svými drobnými hnědozrzavými chloupky podobná nelétavému ptáku kiwi.

ActinidiaV současné době je nezměrné množství nejen původních, ale už i vyšlechtěných odrůd. Jsou rozšířeny od chladné východní Sibiře, přes subtropické až do tropických pásem jihovýchodní Asie. Od ústí řeky Amuru až po Nepál a západní pobřeží Indie. Jejich domovem je i chladný Sachalin, Kurilské ostrovy, přes Japonsko až do Indonesie.

Actinidia Chinensis byla zavedena do kultury na Novém Zélandě, který se stal největším světovým producentem kiwi s největšími plody.    
U nás jsou neznámější velkoplodé odrůdy Chinensis z obchodů a maloplodé druhy, kterým se též říká „čínský angrešt“, které se nemusí loupat – kolomicta, arguta, z nichž se neustále objevují nově vyšlechtěné druhy, které nabízí velká zahradnictví.
Maloplodé odrůdy se v obchodech neprodávají zřejmě proto, že po utržení dlouho nevydrží, musí se co nejdříve zkonzumovat, nebo zpracovat.Velkoplodá kiwi se mohou utrhnout ve stadiu dozrávání , kdy „dojdou“ během transportu k zákazníkům. Proto jsou někdy  v obchodě  koupené plody nevalné chuti. Není nad to, konzumovat řádně dozrálé plody bez chemického ošetření.

Jen krátce k těmto několika druhům:

ActinidiaNechci popisovat složité názvy a odborné výrazy. Kiwi pěstuji již přes dvacet let, proto si dovoluji napsat své zkušenosti, nikoli to, co jsem přečetla v odborné literatuře, byť se v mnohém moje zkušenosti z praxe liší od názorů odborníků.

Actinidia Chinensis –velkoplodá odrůda, kterou známe z obchodů. Je pokryta drobnými chloupky, které jsou u alergiků nejčastější příčinou alergických reakcí. Plody se musí loupat, ale přesto se neubráníme, aby nějaký ten chloupek na ovoci nezůstal. U kupovaného ovoce může být spouštěčem alergické reakce také to, že ovoce je chemicky ošetřované a hnojené. Většinou jsou rostliny dvoudomé, nově vyšlechtěné odrůdy polygamní.Rostlina sama o sobě je velmi dekorativní. Způsobují to velké, chloupky porostlé listy, které jsou na okrajích a na dlouhých stopkách zbarveny do červena.
Tato odrůda je nejméně odolní mrazům. Jelikož doba květu je v období pozdních mrazíků ( ledových mužů), často se mi stalo, že úroda byla velmi malá, někdy dokonce téměř žádná. Proto pěstuji raději odrůdy maloplodé, kterým se na mé zahradě daří vskutku skvěle. Teploty pod   - 15° C způsobují omrznutí až vymrznutí rostliny. Plody dozrávají koncem září až října.

Actinidia kolomicta
– tento druh má zřejmě nejmenší plody. Jdou podlouhlé, velmi sladké, u některých odrůd má samčí a samičí rostlina trochu odlišné zabarvení listů –samec má listy lemované bíle , což působí velmi dekorativně. Plody dozrávají postupně, nestejnoměrně v červenci , jsou vhodné k přímé konzumaci. Rostlina bez problémů snáší teploty do -20° C.

ActinidiaActinidia polygama – méně oblíbený druh. Jeho plody jsou srdčitého tvaru, žlutooranžově zbarvené. Toto zabarvení je způsobeno velkým množstvím karotenu. Dozrává v září. Plody jsou nahořklé, proto ta malá obliba u pěstitelů a konzumentů. Má však velmi blahodárné léčivé účinky. Působí pozitivně mimo jiné na zrak a snižují cukr v krvi. Použitelné jsou i listy , z nichž se dá připravit lahodný vitaminózní čaj.Odolnost rostliny vůči mrazu je přibližně stejná jako u předchozího druhu, tedy kolem -20° C.

Actinidia arguta – nejoblíbenější, nejodolnější a troufám si říci, že i nejchutnější druh kiwi.
Rostlina snáší i mrazy přes -30° C, Její období květu je trochu delší ( jakoby na etapy), takže i když některý ledový muž květy poničí, vykvetou ještě další, které nám zajistí   dostatek úrody. U tohoto druhu se mi za více než dvacet let stalo jen v jedné sezoně, že byla úroda docela malá. Plody sklízíme  koncem září až do prvních mrazíků.


Čtěte také pokračování:
Kiwi dělá divy, aneb o pěstování a zpracování



Jarmila Hašková – čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
...máme rádi,vždycky ho nechám při pokojové teplotě dozrát a pak mlsáme,jsem ráda,že i 4-letý syn
Obrázek uživatelky
profil
kiwi mam rada dobre prezreté
Obrázek uživatelky
profil
nemůžu, jsem na ně alergická, pálí mi po nich v krku a to děsně ......
Obrázek uživatelky
profil
Já si taky asi pořídím kiwi, doufám, že mi to půjde.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles