Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Klanopraška čínská - přírodní všelék

7. 05. 2012 | Zahrádka
Přáli jste si někdy, aby existoval „všelék“, který můžete mít doma po ruce a který vám pomůže s nejrůznějšími zdravotními neduhy? Zázračná substance, po které sáhnete vždy, když vás něco trápí, a nemusíte přemýšlet, zda je právě pro tenhle případ vhodné „to“, či „ono“? Možná jste ten zázrak našli. Jmenuje se Schizandra chinensis, česky Klanopraška čínská.

Jedná se o silný přírodní adaptogen. V čínské lidové medicíně je tato rostlina nazývána „stromem pěti chutí“ – sladká, kyselá, hořká, štiplavá a slaná. Kyselé jsou plody a štiplavá až pálivá jsou semena. Dle čínské medicíny každá chuť odpovídá konkrétnímu orgánu a upravuje jeho činnost. Sladká odpovídá slezině, kyselá játrům, hořká srdci, ostrá plicím a slaná ledvinám. V čínské lidové medicíně pak každá chuť odpovídá jednomu z pěti základních elementů, díky čemuž léčitelé nacházejí její využití ve všech oblastech léčení.

Klanopraška čínská - přírodní všelékZ jejích mnohostranných a studiemi prokázaných účinků mohu vytknout ty hlavní a nejzajímavější:
-    Zvyšuje celkovou odolnost a obranyschopnost organismu, urychluje rekonvalescenci
-    zvyšuje fyzickou i psychickou výkonnost a snižuje únavu
-    podpůrný prostředek při léčbě rakoviny (např. jater, tlustého střeva, prsu, prostaty)
-    zlepšuje prokrvení
-    zlepšuje zrak i sluch
-    snižuje cholesterol
-    zvyšuje krevní tlak
-    působí jako přírodní afrodiziakum a pomáhá při léčbě impotence
-    používá se při poruchách nervového systému (léčba deprese, psychóz, porucha soustředění)
-    účinkuje při léčbě chronického únavového syndromu
-    pomáhá při regeneraci a ochraně jater (při žloutence, mononukleóze, užívání alkoholu)
-    účinkuje při potížích s žaludkem či střevy, např. při zánětech nebo jako podpůrný prostředek při léčbě vředů nebo při překyselení žaludku
-    pomáhá při bolestech kloubů
-    omezuje následky stresu
-    možnost použití při alergické dermatitidě
-    podpůrný prostředek při astmatickém kašli a problémech s dýcháním
-    upravuje činnost ledvin, pomáhá při častém močení


Účinky Schizandry jsou všestranné, patří mezi ně i antioxidační působení, což se projevuje např. ochranou srdce, mozku, cév či prevencí rakoviny.
Hlavními účinnými  látkami jsou lignany – schizandriny (lignany jsou v současnosti centrem pozornosti díky jejich protirakovinnému působení), dále obsahuje vitaminy C, E a minerály.

Doporučené dávkování je 1,5 až 6 gramů sušeného rozdrceného plodu denně. V nižších dávkách organismus povzbuzuje, ve vyšších dávkách uklidňuje. Účinek nastupuje po 30 až 45 minutách a trvá až 6 hodin.

Výhodou domácího léčení je, že nenese větší riziko, pouze možnou alergii. Při předávkování se objevuje kopřivka, nervozita a nespavost. Tím výčet negativ končí.
Klanoprašku neužívejte při vysokém krevním tlaku a poruchách srdeční činnosti.

Klanopraška je liána, původně pocházející z asijského kontinentu. Najdete ji růst na okrajích smíšených lesů v oblastech s dostatkem světla a v blízkosti vodních toků, zejména v severovýchodní Číně, Korei či Japonsku, ale rovněž i ve studených oblastech Ruska, jelikož jí nevadí ani teploty kolem – 35°C. Lze ji však pěstovat i u nás. Jestli si ji chcete vysadit na zahrádce, nezapomeňte pod ni naklást kompost nebo zahradnický substrát, dostatečně zalévat, vybrat světlé místo a zapíchnout oporu, po které se bude moci plazit. Pozor na dostatečné zastínění kořenů. Roste do výšky kolem 10 metrů.

Kvete na jaře bílými kvítky, které voní silně po citrónu, plody rostou v hroznovitém útvaru jako červené bobulky a sklízí se na podzim nebo po přejití prvním mrazem. Zpracovatelnými částmi rostlinky jsou plody i se semeny, listy a výhonky.

Z plodů lze připravit marmeládu, kompot, sirup nebo nápoje. Na pozdější zpracování je můžete usušit nebo zamrazit. Také se z nich připravuje domácí medicínka, a to buď jako lihový extrakt (tinktura), anebo nálev.
Pokud si chceme připravit nálev, rozdrtíme asi 10 gramů plodů i se semeny, zalejeme asi 200 ml horké vody. Necháme 15 minut luhovat. Užíváme dvakrát denně  polévkovou lžíci. Pro zesílení účinku můžeme sníst i vyluhované plody.
Drcené plody lze přidávat do kaší, polévek nebo omáček, kterým dodají specifickou kořeněnou a kyselkavou chuť. Plody se dají jíst i čerstvé nebo sušené v dávce 1 gram dvakrát denně. Výborné jsou plody upravené na způsob kandovaného ovoce.
Z listů a větviček se připravuje čaj.

Pokud si chcete zakoupit přípravek s obsahem účinných látek z Klanoprašky již hotový, lze na českém trhu sehnat v lékárně kapky či tablety. Ve specializovaných prodejnách je možné sehnat i sušené plody.

silky - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ROSTLINKU neznám..
Obrázek uživatelky
profil
Ahoj!
Sice jsem se v článku nedočetla, jaká zdravá věc se nacházá v kořenech, ale aspoň máš kolem sebe zdravé lesní tvory. Promiň, to byla ironie.

Jinak to znělo zajímavě, až na to že kontraindikací je vysoký tlak. A ten už má většina z nás dříve narozených.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles