Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kosatce - krásné trvalky podobné orchidejím

16. 06. 2011 | Zahrádka
Kosatce patří mezi oblíbené květiny. Mají krásné květy v pestrých barvách. Každá rostlinka má na lodyze několik barevných květů, které se skládají z  šesti okvětních lístků. Svým krásným květem kosatce připomínají exotické orchideje. Rozdělujeme je podle výšky.

Jsou krásnou ozdobou zahrad. Pestré barvy kosatců vyniknou ve společnosti okrasných trav a zahradních trvalek. Nízké druhy můžeme vysazovat do skalek a různých okrasných nádob. Kosatec je kytička vhodná k řezu. Výborně se hodí do kytic. Je krásnou ozdobou stolu i celého interiéru. Do vázy dáváme květy v poupatech. U kosatců odřezáváme odkvétající květy, aby se rostlinka příliš nevysilovala.

Pěstování kosatců je poměrně jednoduché. Kosatce kvetou v květnu a červnu. Rostlinka potřebuje k životu dobře živenou a propustnou půdu, na záhon přidáváme kompost. Daří se jim dobře na slunci, ale také v polostínu.

Dobře zvládají i delší období sucha. Kosatce vyrůstají z oddenků, které se nacházejí těsně pod povrchem. Za pár let se na zahrádce pěkně rozrostou.

Rostlinku přesazujme po odkvětu, od konce července do konce srpna.  Při přesazování musí zůstat oddenek na povrchu, a kořeny se musí rozložit do stran a zasypat hlínou. Rostlinku při přesazování musíme pravidelně zalévat. Kosatce přesazujeme každým třetím rokem.

Oddenky při přesazování rozdělíme a listy zkrátíme. Velkokvěté kosatce mají krátké období kvetení. Velké problémy nám může u kosatců způsobit hniloba oddenků. Výskyt této choroby podporuje trvale přemokřená půda, studené a vlhké počasí, poškození rostliny mrazem a hluboká výsadba. Při slabším napadení se dá ještě rostlinka zachránit, rostlinku přesadíme na jiné místo.
Kosatce vytvářejí na zahradách krásné barevné kompozice.

Patří k oživení okrasných záhonů, zahradních skalek, květinových mís a různých okrasných nádob. Jsou chloubou každého zahrádkáře.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Kosatce - krásné trvalky podobné orchidejím:

Kosatce - krásné trvalky podobné orchidejím
Kosatce - krásné trvalky podobné orchidejím
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
škoda,že déle nekvetou,a nejsou vhodné k řezu.

TAké nevim,už kam bych je dala,je to taková neforemná"květina,za chvili je z hlíz pralesSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
milované iriskySmajlíkSmajlíkSmajlík
pěkný článekSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata.
Obrázek uživatelky
profil
bohužel moc chutnají těm španělským imigrantům - slimákům. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Marti jako vždy to máš moc hezky napsanýSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles