Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Křen - kořenící přípravek naší stravy a také bylinka užívaná v lidovém léčitelství

26. 10. 2010 | Zahrádka

Křen je vytrvalá bylina s mohutným kořenem. Pochází z jihovýchodní Evropy, jako léčivá rostlina a kořenová zelenina se pěstuje odedávna, dnes prakticky v celé Evropě. Setkáme se s ním ve většině venkovských zahrádek, ve velkém se pěstuje v polních kulturách. Na mnoha místech křen zplaněl a vyskytuje se hlavně na březích vod, ve vlhkých houštinách a chmelnicích. Z rostliny se používá zejména kořen.

Výživné látky

Kořen křenu obsahuje především velké množství vitamínu C, mnohem více než citrusové plody. Dále vitamín E, B a provitamin A. Zahrnuje také hodně minerálních látek, především vápník, hořčík, železo a další minerály.

Kdy sbíráme kořen křenu?

Kořen křenu sbíráme na podzim od září do listopadu nebo také na jaře od března do května. Kořeny vyryjeme rýčem, očistíme a skladujeme nejlépe ve sklepě v chladu, vlhku a uložený v písku.

Jak ho uchovat co nejdéle čerstvý?

Abychom ho uchovali co nejdéle čerstvý, tak si ho můžeme zmrazit. Nastrouhaný křen promícháme  s  citrónovou šťávou, můžeme i s nastrouhanými jablky. Naplníme malé mističky a zmrazíme. Uchováváme při teplotě -18°C.

Léčivé účinky křenu

Křen působí desinfekčně, proti bakteriím a virům. Posilňuje organismus, zlepšuje trávení a využívá se zejména k léčbě ledvinových potíží a revmatizmu. Také dobře čistí játra od různých škodlivin. V léčitelství se odpradávna využíval nastrouhaný kořen křenu smíchaný s tvarohem na bolesti kloubů nebo svalů ve formě obkladů. Pomáhá také léčit záněty horních cest dýchacích, nachlazení a bolesti v krku. Nahrazoval také účinek antibiotik. Křen snižuje vysoký krevní tlak a napomáhá k rozšiřování cév. Při pravidelné konzumaci se zlepšuje schopnost soustředění a kvalita vaší paměti. Můžeme si z něj připravit sirup proti nachlazení a také křenové mléko na jaterní potíže.

Krásná pokožka

Má také příznivý účinnek na naši pokožku. Pravidelnou konzumací dvou lžiček nastrouhaného křenu smíchaného s mlékem a tvarohem po dobu několika týdnů odstraníte z pokožky pigmentové flíčky a stařecké skvrny.

Na posílení růstu vlasů

Používáme nastrouhaný kořen křenu smíchaný s olivovým olejem. Uděláme si z něj zábal, který po dvaceti minutách pořádně z vlasů umyjeme.

Použití v kuchyni

Pálivou chuť křenu zmírňuje olej, sůl a také med nebo cukr. Můžete ho smíchat s olivovým olejem a špetkou soli. Jako příloha k masu se používá nastrouhaný křen smíchaný s  jablky, který můžeme doplnit citrónovou šťávou, nebo medem. Při úpravě v kuchyni by křen neměl projít varem, aby neztratil svoji vitamínovou hodnotu. Dále se používá k přípravě omáček, k pokrmům z ryb, při nakládání zeleniny, pro lepší chuť a vůni jídel. Můžeme ho podávat také k uzeninám, zejména k šunce a k párkům.

 

Středověké i pozdější oblibě křenu napomáhala nejen jeho chuť, ale  také léčivé účinky. Považoval se za bylinu mládí, povzbuzující a celkově posilující. Nakonec křenové placky se dochovaly jako lidový lék až do dnešních dnů.

 

Marta

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
no to fakt super údené chren čerstvý chlieb mňamka. Ale skúšim na tie vlásky juj to bude háro no ale skúsiť treba veď neskúsiš nezistíš.Marta dík za dobré rady
Obrázek uživatelky
profil
fujSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
jeho aroma patri pre mna k velkonočnemu stolu
Obrázek uživatelky
profil
ovar s křenem ---to není špatný
Obrázek uživatelky
profil
Tato rostlinka mi vždy pomůže od rýmy.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles