Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Květina pro suché vazby - limonka suworowova

27. 06. 2011 | Zahrádka
Limonka suworova ( Psylliostachys suworowii)
Když jsem poprvé viděla název této rostliny, tak jsem neměla tušení, jak vypadá. Rozhodla jsem se trochu zapátrat a byla jsem překvapená. Zjistila jsem, že ji důvěrně znám a vy možná také. Rozhodla jsem se ji trošičku představit.


Psylliostachys suworowii patří do velké skupiny limonek, které známe spíše pod názvem statice, krasatina nebo věncovka.

Limonka suworowa byla dříve řazena do rodu Limonium. V současnosti je řazena mezi Psylliostachys.

Tento druh limonky tvoří bohatě větvené růžovofialové květenství. Existuje prý téměř sto druhů, které mají různé barevné variace. Některé zdroje mluví dokonce o více než dvou stech druzích.

Limonky nás na svou krásu upozorňují barevně zbarvenými blanitými kalichy. Běžně dorůstají do výšky 60 – 80 cm.

Pěstují se výsevem semen během března až dubna. Nejvhodnější podmínky pro vyklíčení je teplota 15 – 16 st. Celsia, propustná polopísčitá půda. Na záhonech většinou špatně prospívá a často usychá. Sazenice limonky by měla vyklíčit do dvou týdnů. Můžeme je sehnat i v zahradnictví.

Na m2 by se mělo vysazovat max. 16 rostlin ve vzdálenosti 20 cm. Na záhon můžeme sadit koncem dubna. Rostliny by měly vydržet i mírné přízemní mrazíky. Vyžadují však slunečnou polohu, občasnou zálivku a hlavně je nutno kolem nich proplít plevel.

Limonka suworova je vhodná k řezu i na sušení. Rostlina se sklízí před plným rozkvětem a suší ve stínu v malých svazečcích. Po usušení ji můžeme použít do aranžmá nebo ji uchováváme pro pozdější využití. Skladovat by se měla zabalená do novin a uchovávat v suchu a tmě. Většina static totiž na světle časem bledne.

Aranžování je moje hobby, proto si většinu květin sama pěstuji. Často se inspiruji módními trendy nebo vymýšlím nejrůznější kombinace.
Limonka suworowa mě zaujala svým neobvyklým tónem, proto ji nejraději kombinuji k bílým nebo jemně narůžovělým květům.

Tato rostlina oplývá velkým množstvím drobných kvítků. Abych zvýraznila její bohatost, tak ji nejraději vyvazuji s růžemi nebo drobnějšími gerberkami do kytice určené do suché vázy.

Mým dalším způsobem výzdoby je napíchat do aranžovací hmoty kombinaci více druhů static. Přichystám si barevně odlišné statice (věncovku,s.suworowu, spinel a s. chobotnatou) aranžovací kouli, špendlíčky, stříbrnou nebo jinou stuhu a malý květináček, do kterého aranžovací hmota částečně zapadne.
Do aranžovací hmoty postupně zapíchávám do ostrůvků jednotlivé barvy statice tak, aby zůstal spodek koule volný. Tato část bude ležet ve květináčku. Abych vše dozdobila, tak okolo špendlíčky nařasím stuhu. Nechávám ji trošku přesahovat přes okraj květináčku. Stuha pak tvoří kolem dokola nařasenou sukénku.


Tynka – čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jí vidím asi poprvé
Obrázek uživatelky
profil
Asi neznám....díky za článeček...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles