Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Léčivá síla stromů - Jeřáb obecný

22. 07. 2011 | Zahrádka
Jeřabina je krásný štíhlý strom s vejčitě tvarovanou korunou, dělenými listy a sytě barevnými oranžovočervenými plody, které vypadají jako korálky. Dorůstá do výšky 15 m. Patří mezi dekorativní dřeviny, které zdobí parky, zámecké zahrady a městskou zeleň.

Někdy je označován jako plevel a často se vysazuje podél dálnic a cest. Tento vysoký strom kvete v květnu a v červnu po olistění drobnými vonnými květy. Koncem léta tvoří zářivě oranžovočervené plody, které jsou pěknou ozdobou podzimu. Jsou vyšlechtěny do mnoha odrůd, můžeme je pěstovat také na zahrádce jako solitéru. Patří mezi léčivé stromy.

Sběr a sušení

Pro léčivé účinky se sbírají plody a listy.
Syrové bobule jeřábu jsou pro nás nestravitelné. Můžeme je používat sušené a tepelně upravené. Naši předkové používali jeřabiny pražené jako náhražku kávy. Plody mají široké použití v léčitelství. Obsahují mnoho důležitých vitamínů, velké množství vitamínu C a A. Jeřabiny sbíráme v srpnu a v září. Plody sušíme nejdříve zavěšené ve vzdušné, dobře větrané místnosti v původních trsech a pak je dosušíme rozložené. Po usušení odstraníme stopky z jeřabin.

Léčivé účinky

Jeřabina  je výborná   na ledviny a trávící ústrojí. Má lehce projímavý účinek, pomáhá při zácpě a léčí hemeroidy. Doporučuje se pít při revmatismu a kloubních potížích. Léčí vysoký krevní tlak, je vhodná  na očištění organismu, zlepšuje metabolismus.

Čaj ze sušených listů:
1 lžičku sušených listů na jeden šálek horké vody, necháme 10 minut vylouhovat a poté přecedíme.

Zpracování plodů

Tepelně zpracované jsou výbornou vitamínovou dobrůtkou. Pro tepelné zpracování se jeřabina sbírá pozdě na podzim, kdy jsou plody prošlé mrazy a proto jsou sladší a jemnější. Hořkou chuť jeřabin můžeme zmírnit smícháním jiného druhu ovoce - například jablek, skořice a citrónu. Můžeme z nich připravit, sirup, kompot, marmeládu, džem, povidla, protlak, ale také léčivé víno.

Jeřabina je krásný léčivý strom, který nás na podzim okouzlí krásou svých plodů.



Marta – čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
u nás kolem nikde jeřebiny nejsouSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
letos jsem dělala i sirup moc dobrý byl hned pryč
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata.
Obrázek uživatelky
profil
tak kompoty z nich dělala taky mamka a moc nám chutnali do svíčkové místo brusinek a syrové jsme je měli taky rádiSmajlíkMarti opět hezky napsanýSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkně napsáno,akorát bych potřebovala vědět rozdíl mezi jedlými a nejedlými plody-nevíte někdo jak to poznám?Díky
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles