Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Listopad na zahradě

23. 10. 2008 | Zahrádka
V listopadu je nejvyšší čas na poslední zahradní práce, které připraví stromy, keře, půdu, trávníky, jezírka na zimní spánek.

Čtěte také:
Září na zahradě
Říjen na zahradě


Toto období je co do krásy zahrady velmi proměnlivé. Jeden den máme na zahradě záplavu podzimních barev listí a posledních zahradních květin a druhý den mohou zůstat jen prázdné stromy a omrzlé květy.

Listopad na zahraděStromy:

Dokud nezamrzne půda, je poslední možnost na výsadbu ovocných stromů, nesázíme 13.11., neboť je úplněk. Peckoviny na zimu nesázíme, špatně by přezimovaly. Sklidíme poslední ovoce, letos 8. listopadu ne, není dle lunárního kalendáře pro sklizeň příhodný den, úroda by mohla snadněji podléhat zkáze . Pokud hrozí okus stromů zvěří, chráníme stromy obalením rohožemi nebo pletivem a ploty. Na roubování a rozmnožování odebíráme řízky 10. a 11. listopadu.
Nemocné stromy ořežeme a ošetříme, odřezané nemocné části spálíme.

Keře:

Listopadky na noc přikrýváme, abychom je ochránili před prvními mrazíky a jejich květy nám tak mohly ještě nějaký ten den dělat svou barevnou krásou radost.
Maliny nakopčíme, do poloviny měsíce sázíme ještě růže. Koncem měsíce před příchodem mrazů  přikryjeme chvojím růže a choulostivější rostliny.

Listopad na zahraděPůda:

Sklidíme poslední zeleninu a brambory, (pozor: letos  je dle lunárního kalendáře nevhodným dnem pro sklizeň 8. listopad), pečlivě vyčistíme záhony od plevele, aby semena   na jaře nezaplevelila záhony. Veškeré zbytky ze zahrady kompostujeme. Ideální je větší rostliny před kompostováním nadrtit, urychlíme tím jejich rozklad. Napadené rostliny, listy a zbytky rostlin (hlavně rajčat a brambor) pálíme, abychom si nezamořili zahradu nemocemi či škůdci. Půdu nakypříme a necháme odpočívat, nebo máme-li zaseto na zelené hnojení, zaryjeme ho.Je dobře před tím rostliny posekat, aby šly lépe zarýt.  Kompost sešlapeme, aby mohl  tlecí proces pokračovat.

Cibuloviny :

Nemáme-li ještě sklizeny choulostivé cibuloviny, vyjmeme je ze záhonu, očistíme a uložíme na vhodném místě. Zapomnětlivci mohou ještě sázet cibuloviny, ale raději v první polovině měsíce. Později by již neměly čas se „zabydlet“ v půdě a špatně by přezimovaly.

Listopad na zahraděListopad na zahradě








Skleníky :

Vytápěné skleníky před zimou pečlivě vyčistíme a přesvědčíme se, že v nich nejsou nemocné rostliny, nebo škůdci. Zkontrolujeme, zda nejsou uvolněná skla, zda dveře dobře těsní, provedeme revizi topení, případně tepelně izolujeme ( často bývá únik tepla větracími okénky, která mnohdy špatně těsní).
Je-li pěkné počasí, větráme, aby se ve skleníku netvořily plísně.

Rybníčky a jezírka :

Máme-li v rybníčku lekníny, ponecháme je na místě, pokud jsou v hlubší vodě (alespoň 1 m), jinak je přeneseme do sklepa .Pokud máme  choulostivější druhy okrasných ryb, taktéž dáme do akvárií. Čistíme od napadaného listí. Nechceme-li, aby padalo listí do jezírka, můžeme přes něj natáhnout pletivo, které větší nečistoty zachytí ( v obchodě prodávají umělé pletivo za 19,--/bm, se kterým se velmi dobře manipuluje).

Listopad na zahraděOstatní práce :

Neustále shrabujeme napadané listí. Nejvíce listí spadne po mrazivé noci, jakmile na stromy a keře zasvítí slunce a pak samozřejmě když fouká vítr. Trávníky zasypeme asi 1 cm humózní zeminy, aby se jim dodaly živiny.

Očistíme, opravíme, nakonzervujeme a uložíme zahradní nářadí, aby bylo připravené na další sezonu.

Nemrzne-li, stále zaléváme jehličnany a stálezelené rostliny. Potřebují si udělat zásobu vody na zimu.

Ve dni úplňku 13.11. nesázíme, jen přihnojujeme.
Plejeme jahody a odstraňujeme nemocné rostliny a listy.

Kontrolujeme uskladněné ovoce a zeleninu a odstraňujeme nahnilé plody.
Kolem svátku sv. Martina si překontrolujeme a připravíme vše na odklízení sněhu ( lopatu, hrablo, frézu, písek na posyp náledí), abychom v případě potřeby měli vše hned po ruce.

Okna či balkony osázíme chvojím a suchou vazbou, aby nepůsobily tak prázdně a chmurně. Je nejvyšší čas si nasbírat v lese šišky na vánoční dekorace.

Listopad na zahraděVoda:

Než začne mrznout, doplníme zásoby vody ve vytápěných skleníkách a pak uzavřeme přívod vody na zahradu, vypustíme vodu z trubek ( pootevřeme kohoutky, aby vytekl zbytek vody). Máme-li studnu, zabezpečíme proti zamrznutí obalením pytlovinou). Nádoby na vodu umístěné na zahradě vyprázdníme a přikryjeme, nebo otočíme dnem vzhůru, aby je voda  v mrazech neroztrhla.

Pokojové rostliny:

Zaléváme jen minimálně, zahajují období vegetačního klidu, takže ani nahnojíme.


Listopad bývá již chladný, proto nezapoměňte, že po práci na zahrádce musíte myslet i na své zdraví. Dejte si jako odměnu za dobře vykonanou práci šálek chutného, nejlépe bylinného čaje, oslazený medem a relaxujte u Chytré ženy.
Přeji všem krásný, prosluněný listopad.

                        


                                                                                           Hašková – čtenářka
                                                                                                    ChytráŽeny.cz

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Mám již hotovo, zbývá mi jen přivézt z lesa chvojí a přikrýt růže a jahody. Na sníh se ale netěším. Mohl by napadat jen v prosinci a lednu - kvůli dětem a Vánocům. Ale zahrádka si potřebuje také odpočinout a načerpat nové síly, abychom zase příští rok něco sklidili. Dnes bylo u nás krásně a já všechny pracovité lidičky zdravím.
SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Mám již hotovo, zbývá mi jen přivézt z lesa chvojí a přikrýt růže a jahody. Na sníh se ale netěším. Mohl by napadat jen v prosinci a lednu - kvůli dětem a Vánocům. Ale zahrádka si potřebuje také odpočinout a načerpat nové síly, abychom zase příští rok něco sklidili. Dnes bylo u nás krásně a já všechny pracovité lidičky zdravím.
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já doma hrabala listí v sobotu. Mám celou zahradu hotovou, ale stejně ji budu asi zase znova hrabat. U nás na to sousedi kolem kašlou a všechno listí nafouká k nám. Takhle to bylo už potřetí. Acho jo.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
krom hrabání, to mi k srdci nepřilnuloSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
sníh taky nechciSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles