Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nenáročné krásky - Africké fialky

29. 03. 2008 | Zahrádka
Kvetly už na oknech našich prababiček. Od té doby bylo vyšlechtěno mnoho nových kultivarů, takže dnes můžeme v květinářství obdivovat i plnokvěté, či trojbarevně kvetoucí rostliny, ale najdeme tu i fialky s panašovanými listy.  A co musíme vědět, aby se těmhle kráskám dařilo i na našich oknech?

Saintpaulinky
, jak se fialkám také říká, původně pocházejí z poloostrova Zanzibar a Tanzanie. Své jméno dostaly podle barona Saint Paul Klaire, který se zasloužil o jejich rozšíření k pěstitelům celého světa.

O  jejich pěstování  bylo už napsáno mnoho, některé mýty však i přesto přetrvávají. Není např. pravdou, že fialkám se nesmí dostat voda na list, nebo že se musí zalévat pouze do misky. Ale začneme od začátku.......

Africké fialkyAfrické fialky vyžadují hlavně dostatek světla, ale nesnášejí sluneční úpal, takže je pěstujeme na severním nebo východním okně. Pokud je ovšem použijeme jako podrost pod větší rostliny (např. pod ibišky), můžeme je bez obav pěstovat i na okně jižním nebo západním. Aby se nám rostlinky nenatáčely za světlem, obracíme květináče při každé zálivce o čtvrt obrátky.
Zaléváme měkkou odstátou vodou do misky. Jednou za měsíc je dobré prolít květináč svrchu, abychom zabránili usazování solí, které vzlínají ze substrátu, na povrchu půdy. Na listech se usazuje prach a ucpává rostlinám dýchací póry, proto jednou za měsíc také mlžíme listy jemným mlhovačem, nejlépe navečer. Pokud se vám to zdá příliš drastické, můžeme listy otírat navlhčeným štětečkem. Tento postup je ale u větších sbírek značné nepraktický.

Fialkám vyhovuje celoročně pokojová teplota, v zimě ji můžeme snížit, ale rtuť na teploměru se nikdy nesmí dostat pod 15°C. Nezapomínáme pravidelně větrat, čerstvý vzduch fialky milují a odvděčí se nám krásnými květy. Pokud již fialky doma máte, je právě teď nejvhodnější doba k jejich přesazení.

Africké fialkyPoužijeme běžnou hlínu pro pokojové rostliny, do které přimícháme trochu mechu nebo rašeliníku. Na dno květináče nasypeme vrstvu kamínků nebo keramzitu, kvůli drobné drenáži. Pozor, kvetoucí rostliny přesazujeme až po odkvětu, jinak shodí poupata i květy.


Chorobami a škůdci Saintpaulinky prakticky netrpí. Jediným zato však obávaným strašákem je tzv. hniloba kořenové krčku. Objevuje se nejčastěji v zimních měsících, kdy často rostlinky nechtěně přelijeme .Pokud si příznaků (opadávajících nebo schnoucích listů) všimneme včas, stačí napadené části odstranit, substrát prolít fungicidem a omezit zálivku. Silně napadené rostliny ale musíme zcela odstranit.

Sami vidíte, že pěstování afrických fialek opravdu není nijak složité. A pokud budeme tyto jednoduché zásady dodržovat, brzy se dočkáme oslnivé záplavy květů.


Čtěte také článek:
Přírodní hnojiva z domácnosti


Notburga
ChytráŽena.cz





Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
já jsem pěstitel na prd,mě nikdy nic nekvete
Obrázek uživatelky
profil
mi opět kvete bíláSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
sú to krásne kvietky
Obrázek uživatelky
profil
Taky je mám doma na okně.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
jsou úžasně nádhernéé!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles