Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Oleandr - krásný kvetoucí keřík, který má rád slunce

7. 07. 2011 | Zahrádka
Oleandr patří k nejkrásnějším přenosným rostlinám. Tyto rozpínavé krásky pocházejí ze Středomoří. Oleandry bohatě kvetou a příjemně voní. Rostlinka není náročná na pěstování. Nádherně zkrášlí zahradu, balkón i terasu. Oleandry patří mezi stálezelené keře, které ve své domovině dorůstají do výšky čtyř metrů.

Mají úzké lesklé, kožovité listy. Kvetou  růžovými, bílými, červenými a žlutými květy. Květy mají  jednoduché a plnokvěté v krásných hroznech. U nás se oleandr pěstuje v různých kultivarech. Dorůstá do výšky od 1,5  do 2 m.  Kvete od června do října. Rostlinka je dekorativní i mimo období květu. Oleandry jsou nejen krásné, ale také nebezpečné. Jedovaté jsou všechny části rostliny.

Pěstování a zazimování

U nás se pěstují oleandry ve velkých nádobách a ozdobných mísách. Patří mezi přenosné rostlinky, které dáváme ven od jara do podzimu na slunné místo, chráněné před deštěm. Nejdříve se doporučuje asi v polovině května rostlinku vystavit ven na stinné místo, aby se postupně otužovala. Teprve později ji přenést na přímé slunce. Oleandry dobře snášejí teploty kolem 30°C. Keř se rozmnožuje v létě řízkováním. Při množení řízku použijeme kompostovou zeminu, nebo směs rašeliny a  písku. Zeminu při řízkování udržujeme stále vlhkou. Řízky můžeme nechat zakořenit také ve vodě. Během čtyřech týdnů mají pěkné kořínky.

V době květu potřebují oleandry dostatek vláhy a přihnojování. Na oleandry používáme hnojivo pro okrasné dřeviny.Mladé rostlinky přesazujeme každý rok do většího květináče.  Přezimuje na světlém místě při teplotě do 10°C. Oleandry jsou rostlinky, které snesnou slabší mráz, dlouhodobý jim může uškodit. V zimě se má substrát udržovat téměř suchý. Před zazimováním se mají odstřihnout holé a příliš dlouhé výhonky. Během zimních dnů se má místo, kde přezimují přenosné rostlinky občas provětrat, aby se zabránilo rozšíření plísňových onemocnění.

Oleandr je krásnou ozdobou zahrad, balkónů a teras. Kvete v krásných barvách a příjemně voní. Tato rostlinka dokáže v létě vytvořit pravou středomořskou atmosféru.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěstuji.....ale moc mi nekvetou.
Mam pro ne na uskladneni malo prostoru a svetla
Obrázek uživatelky
profil
oleandry,dokonce se mi povedlo ipár namnožit.Jen na zimu mi zabírají dost místa,ale nevadí.V létě krásně kvetou.Už je budu zase uklízet a trochu je musím prostříhat.
Obrázek uživatelky
profil
Jsou ale také prudce jedovaté /jed podobný digitalinu/ a často ho napadnou puklice,potom je s ním amen.Dají se i zmlazovat hlubokým řezem,
narostou krásné velké listy,ale bohužel kvete až
za pár let.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles