Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Organická hnojiva – zpět k přírodě

14. 04. 2010 | Zahrádka

Produkty ekologického zemědělství si u lidí získávají stále větší oblibu. Ekologické zemědělství je v současné době trendem, který je ohleduplný nejen k životnímu prostředí, ale i k našemu zdraví. Jde o systém hospodaření, který používá pro životní prostředí šetrné způsoby k potlačování plevelů, škůdců a chorob, zakazuje použití syntetických pesticidů a hnojiv, v chovu hospodářských zvířat klade důraz na pohodu zvířat, dbá na celkovou harmonii agroekosystému a jeho biologickou rozmanitost a upřednostňuje obnovitelné zdroje energie a recyklaci surovin.


Za organická hnojiva označujeme taková, která spadají do skupiny živočišných látek. Patří sem tedy bílkoviny skládající se z aminokyselin, sacharidy (z nichž nejvýznamnějším je pro rostlinnou říši polysacharid zahradacelulóza), lignin, auxiny a mnohé další. Z organických látek vzniká v půdě humus, který je nejdůležitější zásobárnou živin. Hlavní význam organických hnojiv pro rostlinu spočívá v přísunu prvků, jako je dusík, draslík či fosfor.


Organická hnojiva patří mezi univerzální zdroje stavebního uhlíku, nezbytné energie a živin. Existuje celá řada organických hnojiv, která můžeme rozdělit zhruba do deseti základních skupin. Mezi nejvýznamnější organická hnojiva tedy patří rašelina, hnojůvka, močůvka, karbohnojiva, chlévský hnůj, kompost, sláma, zelené hnojivo, kejda a další okrajová hnojiva. Jako hnojiva se využívá třech typů rašeliny z hlediska rostlinného materiálu, ze kterého vzniká za omezeného přístupu vzduchu způsobeného přítomností vody.


Rozeznáváme rašelinu slatinnou z ostřice, přesliček a rákosí a vrchovištní rašelinu z mechů. Rašeliny patří mezi kyselá hnojiva a používá se jako substrát pro pěstování zeleniny. Hnojůvka je na mikroorganismy bohatá tekutina, která vzniká jako vedlejší produkt při zrání komposthnoje. Podobnými vlastnostmi jako hnojůvka se vyznačuje močůvka. Jedná se o moč hospodářských zvířat, která prošla kvasným procesem. Močůvka je zejména bohatá na obsah draslíku a dusíku.


Důležitým zdrojem uhlíkatých látek a dusíku je chlévský hnůj. Chlévský hnůj je směsí hospodářské podestýlky s exkrementy domácích zvířat. Přitom platí, že chlévským hnojem nazýváme až zkvašenou chlévskou mrvu (trus a podestýlka vyvážená ze stájí). Mezi klíčová organická hnojiva patří komposty. Za kompost označujeme směs zeminy s organickými látkami a půdní mikroflórou. Kompost představuje skvělý způsob využití odpadní rostlinné hmoty a jejího zužitkování.


Zdroj: Agro Cs


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
MOJE TETA POUŽÍVÁ TAKY KRAVSKÝ
Obrázek uživatelky
profil
Zrovna jel manžel pro hnůj kravský.Každý rok kupujeme od soukromníků.Rajčata a papriky ve skleníku pak rostou moc dobře.Umělá hnojiva nepužíváme.
Obrázek uživatelky
profil
U nás se na chemii nikdy nedrželo, vždy si bereme hnůj od lidí, kteří mají domácí zvířectvo, o tom je ekologie.
Obrázek uživatelky
profil
Já jsem hodně používala kuřince, ale nejlepší je kravský hnůj.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Koleda