Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pěstování melounů

27. 08. 2010 | Zahrádka

Polovina srpna pro mnohé znamená jen nenávratně se blížící konec dětských prázdnin. Však právě v tento čas se můžeme těšit, že si léto alespoň trošku „prodloužíme“ tím, že můžeme na našich zahrádkách začít sklízet velmi oblíbené vodní melouny.

Pokud jste ještě pěstování melounů nikdy nezkoušeli, pokusím se s vámi podělit o pár rad, jak na to.

Téměř všichni považují vodní meloun za osvěžující letní ovoce. Ale víte, že meloun je tykvovitá plodová zelenina?

Začněme úplně od začátku a to tím, že si vybereme místo, kde chceme melouny pěstovat. Pozemek by měl být na slunném místě. Půda se musí připravit již na podzim zrytím či zoráním. Do půdy zapracujeme chlévský hnůj či kompost. Pak již nemusíme během vegetace nijak přihnojovat.

Pokud se rozhodneme si předpěstovat sadbu, můžeme začít s výsevem už koncem března. Do jednoho květináčku můžeme dát 1 - 2 semena. Přibližně do dvou týdnů rostlinky vyklíčí a vytvoří děložní lístky. Optimální teplota pro klíčení je 22°C. Po celou dobu předpěstování bychom měli udržet teplotu kolem 20°C. Na začátku května začneme s otužováním sadby. Vysazovat je můžeme nejdříve po 15. květnu. Můžeme vysazovat i po 2 - 3 sazenicích, do sponu přibližně 1,5 x 1 m. Nebo je sázíme klasicky do řádku, po 2 sazenicích v rozmezí 30 - 40 cm.  K pěstování můžeme použít černou netkanou textilii. Ta nám bude přitahovat sluneční paprsky a bude akumulovat teplo v půdě. (ovšem můžu vám říct, že my netkanou textilii nepoužíváme a melounům se daří také dobře. Jen se pak musí občas vyplet a prokypřit půda) Po výsadbě rostliny zalijeme.

Přibližně na přelomu června a července začínají melouny kvést. Venku se o opylení postará hmyz. Pokud však máme melouny ve skleníku či fóliovníku, musíme květy opylit sami. Pomocí štětečku přeneseme pyl z tyčinek na bliznu.

Melouny jsou náročné na vodu. Proto bychom je měli alespoň jednou za týden zalít, a to velkou dávkou vody. V období velkého sucha můžeme zalévat častěji. 

Vodní melouny nezaštipujeme. Během vegetace kontrolujeme porost a odstraňujeme případné chorobami či škůdci napadené listy. Plody, které rostlina neuživí, samy upadnou. Největšími škůdci jsou slimáci.

Určitě se všichni shodneme, že nejpříjemnější částí pěstování je sklizeň.

Zralost melounu se určuje vcelku těžce. Až melouny narostou do maximální velikosti, musíme je ještě nechat dozrát. To je asi jeden měsíc. První melouny nám dozrají kolem poloviny srpna. Nejlepší asi je označit si meloun, který vyrostl jako první, a přibližně po pěti týdnech ho zkusit, zda je již zralý. V literatuře se dočteme, že zralý meloun poznáme podle žluté slupky na ploše, kde ležel. Ovšem slupka zespod žloutne už v době, kdy má meloun v průměru asi 10 centimetrů a přitom plod stále roste. V té době meloun rozhodně zralý není. O něco přesnější je poklep. Při jemném poklepání by se měl ozývat dutý zvuk. Ovšem i tady hodně závisí na tom, jestli nejsou uvnitř melounu praskliny, jak je meloun velký, na jakou část plodu poklepáváme atd. Asi nejpřesnější je stopka. Opravdu zralý meloun se pozná podle zasychající a kroutící se stopky.

Na závěr popřeji všem, kteří chtějí zkusit pěstovat vodní melouny, i těm, kteří již s nimi mají nějaké zkušenosti, hodně zdaru a velkou úrodu.

                                                                                          Marfili08 – čtenářka

                                                                                          ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Já loni na jarní Floře koupila sazeničku mmelounu roubovaného. Po předešlých neúspěších s melouny jsem byla skeptická, ale v září jsme si pochutnali na čtyřech, velmi chutných melounech, Byly i docela velké. Jen v jednom mě překvapil, jedna rostlinka mi zabrala téměř celou zahrádku. Pěkně rozpínavá potvůrka Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tak jsem pořídila sazeničky a letos vyzkouším,zda se mi urodí Smajlík v srpnu povímSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Po dva roky jsme měli melouny. loni nám, ale zmrzly. Vysadili jsme je brzo.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
mne sa to nedarí
Obrázek uživatelky
profil
nedarí sa im u nás, ani v skleníku
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Zajíc