Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pěstování rostlin v živném roztoku

3. 12. 2011 | Zahrádka
Odborně se toto pěstování bez půdy nazývá Hydroponie. Pěstování je jednoduché a zvládne ho pomalu každý. V živném roztoku můžete pěstovat pokojové květiny, řezané květiny v tenké vrstvě, například karafiáty, zeleninu, rajčata a ostatní druhy.

Nejvhodnějším substrátem je Keramzit - expandovaný jíl. Jsou to porézní kuličky z pálené hlíny. Mezi kuličkami dobře proudí vzduch a kořeny bez problémů dýchají. Expandovaný jíl pojme a následně uvolňuje vodu. K pěstování se používá také perlit. Substrát neobsahuje žádné živiny, proto musíme rostliny od samého počátku hnojit. Na hnojení se používají speciální hnojiva pro hydroponii.

Dále můžeme použít jakákoliv komplexní hnojiva rozpustná ve vodě. Výhodou tohoto pěstování je rychlejší růst rostlin a menší náchylnost k chorobám. Květinám pěstovaným v živném roztoku škodí studený vzduch a průvan. Ke svému růstu potřebují světlo, ale není vhodné květinu vystavit přímým slunečním paprskům. Rostlinku můžeme rosit a zalévat vodou pokojové teploty.

Výhody pěstování rostlin v živném roztoku

Když dodržíme všechny zásady správného pěstování, tak nás rostlinka obdaří bujnou vegetací a krásnými květy. Rychleji zakoření než třeba v obyčejném substrátu. Květiny i zelenina rostou rychleji, sklízíme dříve úrodu. Pěstování není náročné. Zásoba vody vydrží rostlinkám po kratší dobu, nemusíme je denně zalévat. Takovéto pěstování je vhodné zejména pro alergiky. V živném roztoku někdy rychleji zakoření řízky pokojových rostlin, než v klasickém substrátu.


Pěstování

Velké množství pokojových rostlin, které nám zakoření v nádobě s vodou, můžeme pak snadno pěstovat v živném roztoku. Výhonky sadíme stejně jako do běžného substrátu. Kořínky rozložíme, opatrně zasypeme expandovaným jílem nebo perlitem. V prvních dnech po nasazení potřebuje rostlinka stín, teprve až kořeny zesílí a rozrostou se, tak ji dáváme na slunce.
Pokud máme doma rostliny pěstované v hlíně, tak je můžeme přesadit do živného roztoku. Kořenový bal zbavíme veškeré zeminy. Nejlépe pod vodou. Přesazování není vhodné pro staré rostliny.

Staré kořeny postupně odumřou a budou je postupně nahrazovat nové, což trvá někdy i tři měsíce. Potřebují k tomu teplo a vysokou vlhkost vzduchu, aby se spravily. Vhodné nádoby na pěstování v živném roztoku mohou být z jakéhokoliv nepropustného materiálu, který nerezaví. Skleněné nádoby nejsou vhodné, kořenům nesvědčí světlo. Používají se jednoduché nebo speciální dvouplášťové nádoby, které vytváří zásobník vody pro rostlinku.

Pěstování rostlin v živném roztoku není nic nového. Patří mezi nenáročnou metodu, která nás obdaří krásou rostlin a bohatostí květů.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Hydroponii využívám a je to opravdu dobrá metoda,já totiž jsem na kytky lejdák a mám raději ty suchomilné a proto tato metoda mě vyhovujeSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
zaujimavá metoda, vobec som o nej nevedela
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
zase jsem se trošku poučila...díkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
poučníSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles