Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Plectranthus - balkónová květina

25. 08. 2010 | Zahrádka

Je to nenáročná rostlina, která se používá jako balkónová květina do truhlíků. Pochází z Afriky, Austrálie a Oceánie a patří do čeledi Labiatae. Také se jí říká kostelní kvítko, neboli kadidlo, a také molice, pro svoji vůni, kterou odpuzuje komáry a hmyz. I přesto, že má nenápadné bílé nebo růžové květy, které se objevují na rostlině v období mezi srpnem a září, je tato rostlina spíše okrasná listem, listy jsou zelené, vejčitého tvaru a okraje jsou bílé a pilovité.

Plectranthusu se daří na slunném i polostinném stanovišti, příliš ostré slunce není ale vyhovující, způsobuje hnědé skvrny na listech. Rostlina je vysoká asi 15 -25 cm. Plectranthus sázíme nejlépe do truhlíku, ideální je samozavlažovací, nebo do závěsného květináče. Tak nejvíc vynikne jeho převis.

Potřebuje hojnou zálivku, zvláště pak ve dnech, kdy teploty přesahují 30 st. je třeba zalívat ráno a večer. Pokud nemá dostatek zálivky, začnou jí opadávat listy. Je třeba také přihnojovat, stačí univerzální tekuté hnojivo, přihnojuje se každých 14 dní, po dobu vegetačního období, tj. duben - září. Pokud budete hnojit pravidelně, tak se Vám plectranthus odvděčí nádhernými šlahouny dorůstajícími až 2 metry.

Plectranthus je nádherná květina, která může být v truhlíku jako solitera, ale může také být dohromady například s pelargóniemi nebo petúniemi, možností je mnoho, vždy to musí být ale silná rostlina, aby ji plectranthus nezahlušil. Pokud je plectranthus sesázený s kvetoucími rostlinami, vytváří tak krásný květinový kontrast. U nás je neznámější druhforsteri.

Velmi pěkná je i odrůda Marginatus, ta se vyznačuje dekorativními listy, které mají široké, krémově bílé okraje. Dále bych jmenovala například Plectranthus fruticosus, Plectranthus oertendahlii, Plectranthus amboinicus Nico a Variegatus, Plectranthus strigosus Jessica a Plectranthus hybrid Mona.

Plectranthuspřezimuje při teplotě 12 st. nejlépe ve skleníku, množí se řízkováním, velice snadno a rychle zakoření ve vodě. Pokud ale nemáte skleník, nebo podmínky pro přezimování, je lepší si na jaře koupit mladé rostlinky.

Pokud se rozhodnete si plectranthus koupit, určitě Vás nezklame.

 

Iris - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Plectranthus - balkónová květina:

Plectranthus - balkónová květina
Plectranthus - balkónová květina
Plectranthus - balkónová květina
Plectranthus - balkónová květina
Plectranthus - balkónová květina
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
dala by som to do zimnej záhrady
Obrázek uživatelky
profil
takovou podobnou ale menší lístečky mám v pokoji...
Obrázek uživatelky
profil
nie je to velmi balkonová rastlina
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle