Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Podzimní péče o keře a trvalky

26. 10. 2014 | Zahrádka
Také na podzim vyžadují vaše zahradní rostliny, ať už jde o trvalky nebo o keře, určitou péči. Práce s nimi je již méně, ale přesto byste ji neměli zanedbat a rostliny na zimu připravit.

•    U druhů vyžadujících odstranění odkvetlých květů si můžete vybrat. Buď je i suché necháte na rostlině a v zimě vám budou dekorovat zahradu svou strukturou, nebo je odstraníte ostrými zahradnickými nůžkami.

•    Všem rostlinám odstraňte před příchodem prvních mrazíků poškozené části – jako například zlomené části trvalek, nalomené větve.

•    Od přelomu srpna až do první poloviny září můžete rostliny a keře přihnojit draselným hnojivem, tedy hnojivem určeným k podzimnímu hnojení. Obsahuje důležitý prvek draslík, který se mimo jiné podílí na vyzrávání pletiv a tím zvyšuje odolnost rostlin vůči mrazu.

Podzimní péče o keře a trvalky•    U druhů vyžadujících zimní ochranu přikryjte rostliny a paty keřů s příchodem prvních mrazíků. Vždy je důležité si přečíst nároky jednotlivého druhu a odrůdy. Zimní ochranou pro rostliny může být přikrývka z chvojí, zeminy, listí a podobně. Na horní část rostliny použijte netkané textilie nebo jutu, větší rostliny svažte (hrozí jejich vylomení sněhem).

•    Pokud máte v záhonech a výsadbách mulčovací kůru a je již částečně rozložená, doplňte ji. Mulčovací kůra nejenže chrání před promrznutím horní části půdy, ale také zadržuje vlhkost, což oceníte zejména v případě suchých zim s holomrazy. Sníží se riziko umrznutí nebo dokonce uschnutí rostlin.

•    V teplé a suché zimě (nad 5 stupňů Celsia) zalévejte květiny dvakrát do měsíce, kdy potřebují mírně vlhkou zeminu.

Tip odborníka:

„Zimní přikrývka by vždy měla být z materiálu, který není napadený škůdci nebo chorobami, aby se nešířili i na další rostliny v zahradě. Pokud použijete zeminu, měla by být kyprá a lehká (toho docílíte například prosetím), aby nedržela příliš mnoho vlhkosti a nestala se tak zdrojem plísní,“ dodává Alena Pobudová.

Proč je nezbytné odstranit nalomené a poškozené části rostlin a keřů?
U takto poškozených rostlin a dřevin je velmi důležité provést zásah kvalitním nářadím, tedy čistými ostrými nůžkami, případně pilkou. Hlavním úkolem je zmenšit plochu, resp. poškození rostliny, aby stihla vzniklou ránu zacelit. Řezem neošetřená místa jsou vstupní branou pro škůdce a choroby. Na řezné rány použijte nejlépe štěpařský vosk nebo balzám.


Zdroj, foto: OBI


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Podzimní péče o keře a trvalky:

Podzimní péče o keře a trvalky
Podzimní péče o keře a trvalky
Podzimní péče o keře a trvalky
Podzimní péče o keře a trvalky
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkné čteníSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
taky je mi občas třeba poraditSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
MOC PĚKNÉ FOTKY A POUČNÝ ČLÁNEKSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles