Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Přestěhujte svůj obývák na zahradu

21. 05. 2012 | Zahrádka
Letních měsíců se většina lidí nemůže dočkat, protože horké slunečné dny přímo vybízejí k tomu, abyste je strávili odpočinkem v pohodlném křesle či dřevěném lehátku na zahradě. Protože zahrada, to není pouze prostor, kde lze pěstovat ovoce a zeleninu. Je to hlavně místo, kde můžete v létě lenošením strávit veškerý svůj volný čas.

Pořiďte si například pohodlné ratanové sestavy, které přes léto dokonale nahradí váš obývák. Nejen děti ocení zahradní houpačky – některé se dají dokonce polohovat a vznikne z nich houpací postel. I pokud nemáte zelenající se zahradu, nemusíte zoufat – stačí balkón, lodžie či pergola! Pokud je vybavíte kvalitním nábytkem, vytvoříte si perfektní relaxační koutek.

Podle čeho nábytek vybírat?


Zahradní nábytekChcete si na vaší zahrádce dopřávat zasloužený odpočinek, nebo toužíte po oáze klidu na terase? Vybírat můžete z celé řady zahradního nábytku, který se ale může lišit materiálem, vzhledem, praktičností, odolností a pochopitelně i cenou.

Před nákupem
zahradního nábytku je ovšem třeba se zamyslet nad celou řadů faktorů, od promyšlení konkrétního použití po velikost úložných prostor pro zimní uskladnění. Například dřevěný nábytek by měl být během vlhkých a studených období roku uložen uvnitř, kde ovšem bude kvůli své masivní konstrukci zabírat poměrně velký prostor. S výběrem nejlepší varianty pro vás pomůže následující přehled jednotlivých materiálů.

Proutěný nábytek navodí středomořskou atmosféru


Proutěný nábytek navozuje středomořskou atmosféru a vaši zahradu promění v ráj připomínající pohodovou dovolenou u moře. Vysoká estetičnost je ovšem vykoupena nižší odolností vůči počasí. Pokud nábytek zmokne, navlhne, nebo je dlouho vystavován vysokým teplotám, může dojít k trvalému poškození.

Naopak pokud není proutěný nábytek přímo vystavován povětrnostním vlivům, může se pyšnit dlouhou životností. Právě z tohoto důvodu se ideálně hodí zejména pro zastřešené terasy nebo zimní zahrady.

Jak se ošetřuje ratan? Nemoří se, pouze se lakuje bezbarvým lakem a tím si zachovává přírodní barvu ratanové kůry.

Tip odborníka:


Pokud se nechcete vzdát proutěného nábytku, můžete použít proutěné pletivo z umělých vláken, které je nanejvýš podobné ratanovému nábytku. Vyznačuje se vysokou odolností a dlouhou životností při minimální údržbě a nevadí mu ani déšť nebo přemíra slunečního svitu.

Kovový nábytek a dávka nostalgie


Kovový nábytekVzpomínku na šarm časů minulých a lehkou nostalgii může na vaší zahradě vykouzlit kovový nábytek. Patří k těžším typům, s kterými se o něco hůře manipuluje, na druhou stranu je stabilnější a snadno se nepřevrhne. Kov jako takový není zcela přirozený materiál k posezení, neboť může například nepříjemně studit. Vhodným doplňkem jsou proto pohodlné sedáky a polštáře. Jeho životnost se různí, záleží na povrchové úpravě a způsobu ošetřování.

Jak se ošetřuje kov? V případě rezivění postižená místa opatrně obruste jemným smirkovým papírem a opravte pomocí lakovací tyčinky na drobné opravy laku. Pokud chcete, aby váš nábytek byl s co nejnižšími náklady funkční po dlouhá léta, dbejte na to, aby byl pozinkovaný nebo opatřený práškově nanášeným lakem. Po dlouholetém používání je možná i generální oprava, kdy se obrousí celý nábytek a na něj se práškově nanese nový lak nebo za použití štětce speciální nátěr na kov.

Hliníkový nábytek, odolnost a lehkost zároveň


Hliníkový nábytek je stabilní při každém počasí, vlhko ani teplo na něj nemají vliv. Výběr různých variant je zde široký, od vyloženě čistých kousků po ty, které kombinují hliník s dalšími materiály, jako jsou dřevo, plast či plachtovina. Hliník nepodléhá korozi, a proto má tento nábytek dlouhou životnost.

Díky svojí odolnosti nevyžaduje ani žádnou zvláštní péči. Další výhodou je nízká hmotnost hliníku, s nábytkem tak lze velmi snadno manipulovat. Hliník je na nábytku často použit v kombinaci s dalším materiálem, například dřevem.

Zdroj, foto: OBI

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !