Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Přírodní elixíry

12. 03. 2012 | Zahrádka
Některé rostlinky jsou odedávna považovány přímo za životabudiče. Dodávají nám sílu, když na nás padne únava, pomáhají při nemocech a odbourávají stres. Mezi takové bylinky určitě patří rozchodnice růžová a klanopraška čínská. Jejich účinky se dají srovnat s ženšenem. Obsahují účinné bio látky, které ochraňují organismus a povzbuzují fyzickou a psychickou aktivitu.

Rozchodnice růžová

Patří mezi dvoudomé byliny s tlustým, po růžích vonícím oddenkem. Rostlina je hustě olistěná s dužnatými modrozelenými listy. Má žluté květy s hnědočervenými měchýřky. Roste v hornatých oblastech, u nás především v Krkonoších a Hrubém Jeseníku. Bylinka je vzácná a na našem území chráněná. Dříve se vonící oddenek sbíral pro léčivé účely, zejména proti Přírodní elixírybolestem hlavy. Patří mezi byliny, které mají rády slunce a kamenitou půdu. Můžeme ji dobře pěstovat na skalce. Sazenice rozchodnice růžové dostaneme koupit ve specializovaných zahradnictvích a na výstavách pro zahrádkáře. Kořeny této byliny sklízíme na podzim, ale až ve třetím roce života rostliny.

Léčivé účinky rozchodnice růžové

Rostlinka obsahuje spoustu prospěšných látek, minerálů a stopových prvků včetně vzácného manganu. Je výbornou bylinkou pro lidičky ve vyšším věku. Podporuje imunitní systém, zlepšuje paměť a pomáhá udržovat dobrý sluch, odstraňuje únavu, posiluje nervový systém. Bylinka je účinná na zotavení po různých nemocech. Čistí organismus od škodlivých látek, snižuje hladinu krevního cukru. Působí dobře na žaludek, oběhový systém a pomáhá chránit srdce. Ke zpracování se používají oddenky rostliny, ze kterých se připravuje tekutý nebo suchý extrakt. Ze sušeného oddenku se vyrábí tinktura. Dobře usušený kořen umeleme na jemný prášek a zalijeme čistým alkoholem, necháme 14 dní louhovat.

Klanopraška čínská

Patří mezi dvoudomé byliny, dřevnatější liány, které rostou v prvních letech po výsadbě velmi pomalu. Stonky rostlinky příjemně voní. Listy jsou zpočátku zelené, později žloutnou. Ke svému růstu vyžaduje oporu, po které se může pnout. Bylinka má mělký kořenový systém, proto se jí daří tam, kde je Přírodní elixírydostatek vláhy. Vysazujeme na jaře a zasypeme kůrou, která pomáhá udržet vláhu a v zimě rostlinku ochrání před mrazy. Teprve až tři roky po výsadbě začne bylinka nasazovat vonné květy, které jsou bílé až narůžovělé. V dalších letech se objevují i plody. Po opylení se tvoří dlouhá hroznovitá květenství, která vypadají podobně jako rybíz. Bobule jsou menší plody červené barvy, které zrají v srpnu až v září. Bobule sklízíme nepřezrálé. Rostlinka se rozmnožuje z kořenových výhonků. Můžeme ji také množit pomocí semen, ale takové množení je obtížnější, semena musí projít stratifikací. Sazeničky a semena klanoprašky koupíte ve specializovaných zahradnictvích nebo na výstavách pro zahrádkáře.

Léčivé účinky klanoprašky čínské

Bylinka obsahuje spoustu prospěšných látek, které pomáhají k očišťování organismu od různých škodlivin. Dále poskytují mnoho vitamínů a minerálních látek. Nejvíce léčivých látek najdeme v plodech této rostliny, které sbíráme v časném podzimu, léčivé látky jsou ale i v listech. Bylinka je ceněná pro vysoký podíl vitamínu C. Látky, které obsahuje, pomáhají posilovat celkově organismus, zvyšují duševní i fyzickou aktivitu, snižují únavu. Bylinka působí blahodárně na nervovou soustavu, srdce, cévy a také dýchání. Čaj si můžeme udělat ze zelených listů. Lihová tinktura se připravuje ze semen a plodů. Kromě listů, které si můžeme nasušit, můžeme použít i výhonky, které rozřežeme na menší kousky a usušíme. Nasušené listy a výhonky používáme na přípravu čaje.

Přírodní elixíry mají tělu pomoci k trvalejšímu nárůstu energie a k lepšímu fungování organismu.
 

Marta – čtenářka
 ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Super článek...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článeček Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata za milé komentáře.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc hezký článek......Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článekSmajlík a užitečné rady v tomto období určitě použiju, moc děkujiSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles