Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Říjen na zahradě

13. 10. 2008 | Zahrádka
Podzim je pro zahrádku a její výnosy v následujícím roce velmi důležitý. Záleží nejen na přírodě, ale i na pěstiteli, jaká bude v příštím roce úroda a zda bude porost zdravý.

Čtěte také:
Září na zahradě

V posledních letech přibývá zahrádkářů, kteří svou aktivitu s rostlinami řídí podle lunárního kalendáře. I já mezi ně patřím a mohu potvrdit, že na tom skutečně něco bude.
Začal měsíc říjen. Co tedy nás, zahrádkáře v těchto dnech čeká, které práce bychom měli udělat?

říjen na zahraděStromy:

Sklízíme úrodu jablek. Začínáme odrůdami, které jsou zralé nejdříve. Zralost jablek a hrušek poznáme snadno. Plod uchopíme a lehce nadzvihneme.Pokud nám zůstane v ruce, je zralý, tudíž bychom měli ovoce otrhat, aby to za nás neudělal větší poryv větru. Nejlepší data v letošním roce na sklizeň jsou: 4.10., 15.10., 18.10., 24.10., 25.10, 26.10., 31.10. Nevhodné dny pro sklizeň jsou : 13.10., 20.10., 30.10. – úroda v tyto dny sklizená snadněji podléhá hnilobě. Při sklizni nedáváme jablka na hromadu a nenecháváme tzv. vyrosit. Jsou pak častěji náchylná na černou hnilobu.

Ještě než opadá listí ze stromů, ořežeme suché větve, aby se strom ozdravil.Nejlepší den na ozdravění nemocných stromů je Novoluní, tedy 29.10.

Nesmíme zapomenout na zálivku. Nyní na podzim je dobře stromy zalít, aby měl kořenový systém dostatek vody. Zaléváme nejlépe dopoledne, nezaléváme na noc, kdy rostlina nenatahuje vláhu, tudíž by byla v chladném vlhku a mohl by nastat snadněji hnilobný proces, což by rostlině neprospělo.

Vysazujeme nové stromy, které po zasazení vydatně zalejeme, aby se kořenový systém lépe uchytil a rostlina snadněji přečkala svou první zimu na novém stanovišti. Nevysazujeme peckoviny , ty se sází na jaře a jehličnany sázíme jen do 10.10.Ideální data na výsadbu stromů - 4.10., 6.10., 20. 10., 21.10., 22.10., 24. 10, 25, 10., 26.10., 30.10., 31.10. V žádném případě nesázíme14.10. – je úplněk a tudíž den zcela nevhodný na sázení.
Opadané listí průběžně sklízíme, abychom zabránili vzniku plísní.

Letničky:

Letničky vytrháme. Všechny zbytky ze zahrady kompostujeme, ale jen pokud jsou rostliny  zdravé. Zbytky nemocných rostlin likvidujeme ohněm, aby se nám nemoci po zahradě nešířily.Z odkvetlých rostlin si můžeme sebrat semena na výsev v příštím roce.

říjen na zahraděPlodiny:

Sklízíme ze zahrady fazole, hroznové víno (hrozny netrháme, ale pouze stříháme), sklízíme plody stáleplodících malin (odplozené výhony zastřihneme), stříháme odplozené výhony ostružiníku, otrháme rajčata a necháme  postupně dozrát doma ( hrozí že je zničí první mrazíky a plísně) sklízíme kiwi, mrkev.petržel, celer.
Sázíme česnek, nejlépe 16.10. Sázíme jen zdravé stroužky, které jsme před sadbou namořili v sulce, aby je nenapadly choroby či škůdci.

Čtěte také články:
Kiwi dělá divy, aneb něco rostlině Actinidia
Kiwi dělá divy, aneb o pěstování a zpracování


Ostatní květiny:

Stříháme a sázíme růže, vysazujeme cibuloviny ( 18.10.), Ozdobné trávy svazujeme, aby se dovnitř nedostala voda, aby nevyhnívaly.Trvalky v tuto dobu již nestříháme, necháme to na jaro.Vyštipujeme u chryzantém postranní květy, aby zůstaly jen ty nejsilnější a tím i vykvetky na dušičky krásné silné květy.

Trávník:

Nejvhodnější termín na poslední sekání trávy je 20.10. a 21.10. Trávník udržujeme čistý – pravidelně odstraňujeme napadané listí. Trávník se příští rok za to odmění krásným hustým porostem.

Balkonové rostliny, muškáty:

muškátyV tuto dobu již surfinie, petunie a většina dalších balkonových rostlin nedělá moc velkou parádu. Sbíráme semínka na příští rok a postupně likvidujeme rostliny.Nic naplat, vegetační období těmto krásným rostlinkám již končí. Rostliny, pokud jsou zdravé,dáme do kompostu, hlínu vysypeme, truhlíky důkladně umyjeme a máme je připraveny na příští rok, nebo osadíme podzimními rostlinami ( například erikou), nebo uděláme podzimní či zimní aranžmá ze suchých rostlin a větví jehličnanů.

Muškáty uskladňujeme na zimu ve světlých chladných místnostech (5-10° C). Máme –li málo místa, je vhodnější dát k přezimování jen odřezky. Odebíráme z rostlin zdravé silné výhonky, kterým necháme 3 listy (bez poupat a květů), ideální je namočit je do kořenícího stimulátoru a pak zapíchnout do zeminy na řízkování muškátů, jemně přitlačit zeminu a lehce zavlažit ( nezalévat moc, aby řízky nehnily – udržovat zeminu jen mírně vlhkou). Máme-li více druhů a barev, je dobře si sazenky dobře označit. Nemáte-li ještě udělané řízky, je nejlepší datum pro tuto činnost 9.a 10.10., kdy by se měly sazenky v tento den sázené nejlépe ujmout.

Záhony:

Čistíme od plevele, ryjeme, hnojíme a připravujeme na příští rok. Plánujeme skladbu výsadby.

Teplomilné rostliny – palmy, citrusy, ibišky pokojové, kamélie a jiné trvalky,  uklízíme do skleníků a bytů.

Chystáte-li se dělat věnce na dušičky, nebo adventní věnce, ořežte na ně větve  11.10. – nebude z nich tolik padat jehličí, déle vydrží.



V pátek 17.10. nepracujeme ani s půdou, ani s rostlinami.
Odpočíváme u Chytré ženy.
Přeji všem krásné babí léto, které snad ještě přijde
.


Čtěte také pokrčování:
Listopad na zahradě

Hašková – čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Dobrý den všichni chtěla bych poděkovat chytré ženě za krásný dárek poslali mi knihu Orchideje na zahradě tak nashledanou
Obrázek uživatelky
profil
Zdravím všechny, první nám sem správnou napsala čtenářka Kamilkas, proto jí už v tomto týdnu byl odeslán dárek, tak jak jsme slíbili. Správná odpověď je KIWI. A co vyhrála? Myslím, že Vám to sem napíše sama. Hezký den všem přeje Chytrá Žena
Obrázek uživatelky
profil
kiwi jojo kiwi........kdy se komu ozvete???SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
je to kiwi
Obrázek uživatelky
profil
Jasné krásné kiwi
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles