Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Růže - královna zahrady

31. 08. 2010 | Zahrádka

Nenápadné, krásné a přitom pěstitelsky nenáročné růže jsou jednou z nejžádanějších květin na našich zahradách. Za svou oblibu vděčí nejen snadnému pěstování, ale i téměř nekonečné škále odrůd, které byly během let vyšlechtěny. V zahradě můžeme pěstovat více druhů růží od miniaturních, vyšších keřových, stromkových až po popínavé. Krásné voňavé květy všech možných barev vyniknou nejen ve váze, ale také na zahradě v trávníku nebo záhoně.

Patří jim náš obdiv a také patřičná péče.

 

Pěstování růží

Jsou nenáročné na péči a na stejném místě je můžete ponechat bez přesazování několik let. Velkou péči musíme věnovat výběru místa a správné přípravě půdy. Místo by mělo být především slunečné a vzdušné, abychom se vyhnuli nadměrnému napadení rostlin chorobami a škůdci. Můžeme je vysazovat na jaře a také na podzim.

Záhonky určené k pěstování růží mají být dokonale vysypané kompostem a také chlévskou mrvou /kravským a koňským hnojem/ zbavené veškerého plevele.

Jamku pro výsadbu vyhloubíme hlubší, než je délka kořenů rostliny. Na dno jamky přidáme kompost nebo substrát a vložíme do ní růži. Rostlinu postupně zasypáváme, nakonec růži zalijeme a přihrneme ke keři okolní zem. Kontejnerové růže můžeme vysazovat během celého vegetačního období. Dříve než je vysadíme ven, vložíme je do kbelíku z vodou, aby jejich kořenový bal nasál co nejvíce vody. Kontejnerové růže nikdy nevysazujeme do příliš mokré půdy.

Vzdálenost rostlin při výsadbě se řídí typem růže. Například stromkové růže pěstujeme samostatně nebo v řadách, kdy vzdálenost rostlin je 50-70cm. Po vysazení růží můžeme záhonky mulčovat. Mulčovací kůra udržuje v půdě vlhkost, zabraňuje klíčení plevelných semen a ochraňuje růži před namrznutím. Když nemáme mulčovací kůru, tak růžičky okopáváme, abychom je udržely v bezplevelném stavu.

 

Jarní řez růží

Na počátku vegetace je důležitý jarní řez. Provádíme ho koncem března. Nejdříve z keře odstraníme odumřelé, poškozené, nemocné a slabé větvičky. Rostliny seřezáváme na polovinu nebo třetinu jejich výšky. Rostliny znovu pěkně vyraší, proto se nemusíme bát rostliny pořádně zastřihnout. Někdy nám ze spodní části keře nebo z kmínku stromku vyraší plané výhony. Je to podnožový šípek, který musíme odstraňovat.

 

Jak vyzrát na mšice?

Růžím se také daří v sousedství  bylinek, především levanduli. Voňavá bylinka, podobně jako afrikán zahání od růží mšice. Neředěný výluh nebo zákvas z kopřiv pomáhá proti mšicím stejně dobře jako odvar z přesličky. Je také dobrý na posílení a odolnost rostliny.

Pro bohatost květů

Aby nám růžičky déle a bohatě kvetly musíme je pravidelně zbavovat odkvetlých květů, které rostlině ubírají sílu. Květy po odkvětu ostříháme zahradnickými nůžkami.

 

Ochranný přípravek

Ve vlhkém období se nám můžou  na listech růží objevit drobné i větší černé tečky, tyto houby snadno odstraní chemický fungicidní postřik.

 

Hnojení růží

K základnímu hnojení na jaře i k přihnojování během roku můžeme používat  granulované hnojivo, které se snadno aplikuje a dobře vyživuje rostliny během celé vegetace. Pro dobré kvetení všech odrůd růží je na trhu organické hnojivo.

Zazimování růží

Na zimu musíme růže pořádně připravit, aby nám přes zimu nevymrzly. Před příchodem zimy rostliny mírně sestřihneme a připravíme je k přezimování. Ke keřovým růžím nahrneme zem nebo přiložíme větvičky chvojí. Nikdy nedáváme k růžím shrabané listí, neboť tyto listy slouží jako dobrý úkryt pro škůdce a jsou vhodným substrátem pro přezimování některých chorob.

 

Tyto trvalky jsou velmi přizpůsobivé. Za místo na vysluní se růže odvděčí bohatým květem. Menší odrůdy leze také úspěšně pěstovat na balkónech nebo terasách. Jejich krásné květy různých barev jsou krásnou ozdobou, které nikdy nepřehlédneme.


Marta

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jsem velkou milovnicí květin.Asi před 5roky jsem si obědnala z jistého katalogu anglické růže-jsou nádherné.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
máš je nádherné. SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata.

Bugy nepleteš se, jedna růžička je tam dvakrát.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
růže jsou krásné. Já pěstuju jen tři keře a jednu popínavou růži.
U článku fotky - škoda, že jsou některé trochu neostré a pak jedna růže dvakrát stejně. Nebo se pletu?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles