Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Růžičková kapusta - lahůdková zelenina

30. 11. 2011 | Zahrádka
Růžičková kapusta patří mezi dvouletou košťálovou zeleninu. Na záhonu nám vydrží přes zimní období, dobře snáší mrazy do -15°C. Můžeme ji trhat i během zimy. Košťál je vysoký až 80 cm, má listovou hlávku, po celé délce listů vyrůstají malé pevné růžičky, které se skládají z těsně semknutých listů. Kapusta se pěstuje ve čtyřech odrůdách.

Od poloviny dubna ji můžeme vysévat do  půdy, nebo si ji předpěstovat v pařeništi a v květnu vysazovat na záhon. Potřebuje ke svému růstu dobrou půdu zásobenou živinami, dostatek vláhy a pravidelné odplevelování. Také stanoviště chráněné před větrem. Na přihnojování můžeme použít jakékoliv hnojivo pro zeleninu. V polovině srpna zaštípneme růstový vrchol, abychom podpořili tvorbu vedlejších pupenů – růžiček.

Sklízíme od srpna do října a listopadu. Růžičky, které projdou mrazem, mají lepší chuť. Po celou dobu vegetace se mohou na rostlince objevit nepříjemní škůdci. Mohou to být hlavně mšice, květilka zelná a bělásek. Na rostlinku si koupíme určený přípravek, kterým škůdce zlikvidujeme.

Bohatý zdroj vitamínů

Patří mezi velice ceněnou zeleninu pro svůj vysoký obsah vitamínů skupiny A, B, C  a E. Dále obsahuje bílkoviny, sacharidy, minerály draslík, fosfor, vápník a vlákninu. Malé růžičky jsou výborné na posílení imunity, odbourávají stres a  pomáhají při soustředění. Výborně se hodí na odvodnění, pokud náš organismus zadržuje vodu. Kyselina listová a vláknina prospívá našemu zažívání, působí dobře na střeva. Čistí organismus od různých škodlivých látek.

Použití růžičkové kapusty v kuchyni

V české kuchyni není tato zelenina příliš oblíbená. Při tepelné úpravě se cenné vitamíny a minerály ničí. Aby si růžičkové kapustičky uchovaly své cenné látky, tak je tepelně upravujeme jen malou chviličku, nejlépe jenom spaříme vodou. Tepelně upravené lépe chutnají. Růžičková kapusta má svoji typickou chuť.

Nejčastěji ji používáme do polévek a omáček. Můžeme ji použít do zeleninových, masových, sýrových těstovinových a rýžových jídel. Nejzdravější je syrová, která se používá do různých zeleninových salátů, výborně chutná v kombinaci s vlašskými oříšky. Je součástí mražených zeleninových směsí. Můžeme ji použít také k ozdobě teplých pokrmů. Růžičky, i když jsou větší, nepřekrajujeme, necháváme je v celku.

Růžičkovou kapustu bychom měli zpracovávat častěji, obsahuje cenné vitamíny a minerální látky, které jsou pro náš organismus přínosem.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlík
růžičkovou kapustu milujuSmajlík
Jeden rok se mi ji nepodařilo vypěstovatSmajlík a další rok vyrostla obrovská, zpočátku jsem ji sklízela, pak jsem na delší dobu onemocněla a když jsem se k ní v zimě dostala, tak byly celé rostliny shnilé, stály rovně, ale byly nepoužitelné.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata za milé komentáře.
Obrázek uživatelky
profil
tak růž.kapustu mám moc ráda,tak dík za pěkný článek...aspoň jsem se o ní něco dovědělaSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezky napsanýSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
používám v kuchyniSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles