Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sekáme tradičně i netradičně

19. 07. 2011 | Zahrádka
Každý, kdo tráví léto na chalupě či v domku se zahradou, se denně kochá pohledem na travnaté plochy, jejichž svěží zeleň blahodárně působí nejen na naši psychiku. Pěkný a udržovaný trávník je tedy bezesporu dobrá věc, ale my si jej můžeme navíc přizpůsobit k obrazu svému. Vcelku snadno si z něj lze udělat vlastní umělecké dílo a zázraky přírody přizpůsobit svým nápadům a chutím. Nepotřebujete nic než fantazii a správné pomocníky - výsledný efekt stojí za to.

Jak si poradit s trávníkem, nám prozradil jeden z nejpovolanějších - Radovan Bureš ze společnosti, která je světovým výrobcem vzduchem chlazených benzínových motorů do sekaček.

Jako u každého sečení je však dobré si připomenout jeho hlavní zásady. Základem kvalitní péče o trávník je kromě pravidelného zalévání i sekání, a to nejen z estetických důvodů.
briggs-stratton-travnikZelený koberec se totiž díky sekání zahušťuje a posiluje. Pravidelné sečení zároveň potlačuje traviny, které je nesnášejí a silný trávník je rovněž schopen se sám zbavit plevele.

Výška trávníku
S výškou trávníku si můžeme pohrát, stále bychom se však měli držet toho, že nic se nemá přehánět. „Nízký trávník propouští na půdu mnoho slunečního světla a tedy i tepla, což může zapříčinit jeho zežloutnutí a seschnutí” varuje Bureš. O žlutý trávník asi nikdo nestojí, proto jej udržujme v dostatečné délce. Optimální výška naopak pomáhá trávníku udržovat správnou vlhkost a lépe regulovat svůj vodní režim. Konkrétní čísla se podle něj liší od trávníku k trávníku. Jinak musíme sekat golfový, jinak fotbalový a jinak rekreační či okrasný kobereček, to se týká i frekvence sečení. Protože golfový green či fotbalové hřiště většinou na zahradě nemíváme, držme se pravidla 3-5 cm u okrasného trávníku, o něco vyšší u rekreačního. Pro správný růst sekáme vrchní třetinu jeho výšky. Co se týká frekvence sečení, pak bychom, dle doporučení Radovana Bureše, měli sekačky provětrat jednou až dvakrát týdně, v závislosti na výšce, funkci a druhu trávníku, počasí a typu podnebí.

Kvalitní péči trávníku zajistíme potřebnou zahradní technikou. Využít můžeme služeb válce či vertikulátoru, ovšem vládci zahradní techniky jsou sekačka a zahradní traktor. „Některé typy sekaček a zahradní traktory je možné zakoupit se systémem mulčování” jmenuje možnosti Bureš. Sekačky vybavené tímto systémem posekají stébla na jemnou drť, kterou je možné nechat na trávníku, ta v horkých letních dnech zabrání jeho spálení. Je však nutné, aby byla drť rozmístěna rovnoměrne a nedocházelo tak k hromadění většího množství na jednom místě. Kvalitní zahradní technika tedy pomůže pohodlně udržet zdravý a kvalitní trávník, aniž bychom se museli namáhat. Když zapojíme i svou představivost, může být sekání dokonce zábavné.

Sám sobě architektem
Při zkrášlování zahrady se nemusíme spoléhat jen na profesionály. Spoustu úkonů si můžeme zajistit sami a kromě značných úspor nás čeká i hřejivý pocit z vlastních manuálních schopností. Pomocí sekačky a několika drobných doplňků můžeme z jednolité zelené plochy vytvořit prostor plný kreativity a nápadů. Možností je mnoho, zde přinášíme několik nápadů.

1) Avantgarda v zahradě - Nemusíme se omezovat na nekonečné plochy se stejnou délkou trávy. Mnohem zajímavějšího dojmu docílíme, pokud využijeme možností moderních sekaček a nastavíme si k různým účelům různou výšku sečení a někde necháme trávu tak, jak je. Efektní může být například kousek „divočiny“ uprostřed jinak perfektně posekaného trávníku, případně odstupňované pruhy trávy.

2) Cesta do ráje -  Pomocí nastavení na nejnižší stupeň sečení si můžeme vysekat cestičky v trávníku s vyšší délkou. Cestičky obložte okrasnými kameny, případně můžete “vyholené” místo posypat mulčovací kůrou či jiným materiálem vhodným pro tyto účely.

3) Dráha pro malé závodníky – Z vašeho záchvatu kreativity mohou mít něco i vaše děti. Pokud máte k dispozici dostatek prostoru, probuďte v sobě male dítě a vysekejte svým ratolestem „závodní dráhu” na dětská vozítka nebo uspořádejte závody na čas v nově vytvořené slalomové dráze. Pokud přidáte praporky a další propriety, máte na nějaký čas klid.

Zdroj: Briggs&Stratton

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Sekáme tradičně i netradičně:

Sekáme tradičně i netradičně
Sekáme tradičně i netradičně
Sekáme tradičně i netradičně
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
my jsme před lety projížděli Rakouskem a obdivovala jsem sečené louky - tráva posečená a nechané ostrůvky kopretin...bylo to moc hezké..tento článek mi tu krásu připomenul...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles