Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Šeřík - krásně voňavý keř

10. 05. 2011 | Zahrádka
Šeřík je krásně voňavý keř s bohatými květy. Kvete sice velice krátce na začátku května, je však nepřehlédnutelný a velice oblíbený.

Do střední Evropy se dostal až v polovině 16. století. Dnes se ve světě pěstuje kolem 800 kultivarů. Patří mezi ně jak odrůdy plnokvěté, tak i s jednoduchými květy. Barva květů je od bílé, přes růžovou a purpurovou až po fialově červenou. Vyskytují se také méně obvyklé kultivary - modré a žluté. Všechny barvy šeříku jsou kouzelné.

Planě se vyskytuje na kamenitých stráních, houštinách a  listnatých lesích. Vysazuje se jako okrasná rostlina v zámeckých zahradách a parcích. Na zahradě ho můžeme vysadit  kolem zahradního jezírka, je také výborný na zpevnění svahů a břehů. Dá se také použít jako vysoký živý plot nebo jednotlivé keře. Dorůstá do výšky 7 metrů. Šeřík se také často používá jako keř pro bonsaje. Výsledek se dostaví po pár letech jako jeden z nejhezčích okrasných zahradních keříků, krásně voňavých ve zmenšené podobě. Pro svou krásnou vůni éterických olejů je oblíbenou součástí parfémů.

Výsadba šeříků

Šeřík vysazujeme v březnu nebo v dubnu. Tento kvetoucí keř potřebuje slunnou polohu a dobře vápenitou půdu, aby měl krásně bohaté květy. V polostínu bude kvetení podstatně chudší. Protože keř zůstává na jednom místě mnoho let, je dobré mu vybrat vhodné místo, kde se mu bude nejvíce dařit. Vsadíme ho do jamky asi 60 cm hluboké a také stejně široké. Při výsadbě šeříku přidáváme kompost.

Potom rostlinu dobře zalijeme a obsypeme rašelinou. Kontejnerový šeřík můžeme sázet během celé vegetace. Bal šeříku před výsadbou ponoříme celý do vody. Dobře zvlažíme i jamku, do které budeme šeřík sázet. Patří mezi odolnou rostlinu, která vydrží horké slunce i mráz. Šeříky mají svůj půvab na zahradách od jara do hlubokého podzimu. Sytě zelené listy opadávají až po prvních mrazech. Mohutné keře pěstujeme především pro voňavou nádheru jejich jarních květů. Když nám šeřík odkvete, je dobré ho ostříhat, aby nám bohatě rozkvetl i příští rok.

Je krásnou ozdobou jara, kvete sice krátce na začátku května, ale jeho obliba nikdy nevymizí.




Marta – čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
šeříky,to je nádheraSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
šeříkovou vůni mám moc rádaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
mám ho doma ve váze a voní celý byt
Obrázek uživatelky
profil
vůně šeříku k jaru prostě patříSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Miluju vůni šeříku. Když kvete jsem na ní skor závislá Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles