Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Skalka plná barev

1. 06. 2011 | Zahrádka
 Krásné barevné květiny dodají každé skalce své kouzlo. Snad neexistuje skalka bez jarní krásy kvetoucích drobných cibulnatých a hlíznatých rostlin, které každoročně zahajují sezonu květů a vytvářejí první barevná kouzla mezi kameny.

Čím pestřejší květy budete na skalce mít, tím krásnější barevnou kompozici vytvoříte.  Právě na jaře rozkvétá spousta trvalek - například primulek, tulipánů, narcisků, krokusů, macešek, konvalinek, pomněnek, modřenců, nízkých kosatců a lilií, petúnií a muškátů, které vytvářejí krásnou kompozici barev i vůní.

Pravidla úspěšného pěstování

Když si budeme pořizovat květiny na skalku, je dobré se seznámit s jejich nároky na pěstování. Většina skalničkových druhů vyžaduje slunné a suché stanoviště, na nichž bohatě kvetou. Daří se jim v různých zákoutích skalky, s příměsí kvalitní zahradní zeminy. Obecně skalničky nesnášejí přemokření. Všechny jsou mrazuvzdorné a vytrvalé. Mezi vhodné jarní druhy patří tařice, která kvete v hustém květenství v krásných žlutých odstínech. Měří 15 až 30 cm. Tařička - nenáročná skalnička - bohatě kvetoucí v modré, fialové a růžové barvě. Existují také kultivary s bílými a karmínovými květy.
Rožec je velice odolná skalnička, která se velice rychle rozrůstá s hojnými bílými kvítky.
Turan je krásná rostlinka s  kvítky podobnými sedmikrásce. Vytváří krásné bohaté trsy v přízemní růžici.
Iberka - tento stálozelený polokeř kvete bílými kvítky v hustém hroznovitém květenství. Dosahuje výšky od 20 do 60 cm.
Plamenka patří  k nejznámějším květinám. Na skalničkách se vyjímá jako krásně rozkvetlý koberec, který září bílými, růžovými nebo fialkovými květy.
Mydlice bazalkovitá - výborná skalnička, která zabraňuje prorůstání plevele. Kvete krásnými růžovými květy. Samovolně se vysemeňuje, což je  výhoda na velkých plochách.

Sivutka má šedozelené kropinaté listy s s bílými až růžovými květy. Huseník - tato stále zelená rostlinka vytváří hrozny vonných bělavých a růžových květů.
Skalka se také hodí pro pěstování mnoha druhů léčivých nebo kořeninových rostlin. Na skalce můžeme objevovat jejich přirozenou krásu. Nejběžnější druhy, které se na skalku vysazují. Patří tady především pažitka, česnek, majoránka, máta, naťová petržel, šalvěj a tymián. Všechny tyto druhy lahůdkových a kořeninových bylin vypadají na skalce dobře a dodají jim určité kouzlo.

Na skalce vypadají také velice dobře nízké okrasné dřeviny, například bonsajový  šeřík, nebo různé nízké okrasné trávy a kapradiny.

Kámen na skalce

K působivosti na skalce také přispívá volba vhodného druhu kamene. Nejpěkněji vypadají  na skalce kameny porostlé lišejníky nebo mechem, tyto kameny si můžete nasbírat v lese. Dáváme přednost kamenům nepravidelného tvaru, spíše plochým než ostrým. Dále to jsou pískovce, které jsou  pro všechny druhy rostlin nejpřijatelnější.

Půda mezi jednotlivými kameny, kde porostou skalničky, musí být především propustná. Vrstva zeminy na skalce by měla být 10  až 15 cm vysoká. Povrch osázené zeminy na skalce můžeme pokrýt drobným štěrkem. Tato vrstva zabraňuje zaplevelení skalky a kromě toho také pěkně vypadá.

Správně založená a pečlivě ošetřovaná skalka je důležitou součástí zahrádky.


Marta – čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Skalka plná barev:

Skalka plná barev
Skalka plná barev
Skalka plná barev
Skalka plná barev
Skalka plná barev
Skalka plná barev
Skalka plná barev
Skalka plná barev
Skalka plná barev
Skalka plná barev
Skalka plná barev
Skalka plná barev
Skalka plná barev
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
kéž bych měla
Obrázek uživatelky
profil
a cením si rad. Mám za chalupou skalku v břehu, je pokrčováním sousedovi louky. Pochopitelně mám stále zapleveleno i když je zemina jílovitá. Pokud jsme jezdili vždy jen o víkendech, tak se pokaždé nestihlo vytrhat. Několikrát jsme raději po letech raději překopali a znovu osázeli. Vloni jsme koupili černou folii a začali znovu přebudovávat. Osadili zasypali kůrou a drobným kamením. Zatím vše jde i vytrhávání je lepší. Jistě se projevuje i manželova péče, díky tomu, že je již v důchodě a má i o tuto činnost zájem. Já pěstuji na skalce rozchodníky, nyní kvetou bíle, žlutě i červeně, dále koniklec, hořec, tulipány i crocusy a také netřesky, které se uchytí i na kameni.
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji všem za pěkné hodnocení.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Marti máš to opět moc hezky napsanéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek....skalka se mi líbíSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Zajíc