Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Stévie sladká - léčivá bylinka

6. 08. 2014 | Zahrádka

Stévii sladké se také říká stévie cukrová. Patří mezi světlomilné tropické rostliny s bílými květy a sytě zelenými medovými lístky. Původní oblastí výskytu této rostliny je Jižní a Střední Amerika. Je ceněná svými léčivými účinky a hlavně kvůli vysoké sladivosti. Účinnou látkou stévie jsou glykosidy. Glykosidy jsou deriváty sacharidů. V čisté podobě je stévie 300krát sladší než cukr. Sladivost čerstvých nebo sušených lístků je o něco nižší. Jeden lísteček bylinky můžeme srovnávat se dvěma kostkami cukru.

Účinky stévie na naše zdraví

Patří mezi nekalorická sladidla. Je vhodná pro diabetiky, redukční a kvasinkové diety. Působí příznivě na trávení, snižuje pálení žáhy. Pomáhá při únavě, potlačuje chuť na tabákové a alkoholické výrobky. Pár kapek stévie působí blahodárně na různé kožní problémy. Hojí různé rány od štípanců, ekzémy a také akné. Je vhodná na zuby, nepřispívá k tvorbě zubního kazu a omezuje zápach z úst.

Použití v kuchyni

Patří mezi výborná nekalorická sladidla, do různých studených i teplých nápojů. Je vhodná do ovocných salátů, moučníků, zákusků, marmelád, džemů, zmrzlin, šťáv a jiných potravin. Všude tam, kde chceme nahradit cukr něčím zdravějším.

Stévie sladkáPěstování stévie

Stévii sladkou pěstujeme v létě venku a na zimu ji dáváme domů. Ven ji dáváme až po zmrzlých, nejlépe koncem května, kdy nehrozí přízemní mrazíky.  Trvalka vyžaduje dostatek světla s mírným stínem a hlavně teplo.  Nesnáší přemokřenou půdu. Rostlinku při růstu zaštípneme, tím podpoříme její kvetení. Nejvhodnější pěstování je na zahrádce, tam rostlince nebude nic chybět.  Pokud ji budeme mít doma, tak lístečky nebudou mít takovou sladivost. Můžeme ji také pěstovat na okenním parapetu, balkóně nebo terase. Listy využíváme čerstvé, mražené i sušené. Sladké lístky trvalky může ostříhávat po celou dobu vegetace, nebo na podzim. Rostlinku uchováváme přes zimu doma, první podzimní mrazíky bylince škodí. Na zimu ji sestřihneme, substrát udržujeme mírně vlhký, vhodná je teplota kolem 14°C. I když nám nadzemní část přes zimu uschne, na jaře rostlinka opět vyraší.

Stévie ze semínka

Pokud máte skleník, tak si můžete stévii vypěstovat ze semínek sami. Vhodná doba je na jaře, nejlépe v březnu. Semínka lehce vysejeme na povrch substrátu a lehce zasypeme tenkou vrstvičkou kompostu. Při klíčení udržujeme teplotu kolem 20°C. Když je rostlinka dost velká, přepikýrujeme je do květináčů. Na venkovní stanoviště ji dáváme až koncem května.

Stévie je užitečná bylinka, která prospívá našemu zdraví a nemá žádné vedlejší účinky. Můžeme s ní sladit dle chuťových pohárků a neztloustneme. Patří mezi bylinku, která by neměla chybět v žádné zahrádce.

Zdroj foto: Bux.cz

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Bohužel mi již jednou uschla. Ale zkusím to znovu. Přece jen je to přírodní a jistě mnohem vhodnější než umělá sladidla.
Obrázek uživatelky
profil
Stévii už jsem si také koupila a začala mě kvést.
Obrázek uživatelky
profil
Stévií doma pěstuje babička, od té doby co ji zjistili cukrovku, u ní tuhle rostlinku vždycky najdete a pokud ji nemá zrovna při ruce oblíbila si sladilo SlaDIA se sukralózou a stévií. Je prý chuťově výborné.
Obrázek uživatelky
profil
stéviu pestujem tak 2 mesiace ale zatiaľ som s ňou ešte neskúäšala nič robiť....ale musím vyskúšať
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji všem za milé komentáře. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles