Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Stříhání živých plotů

12. 07. 2011 | Zahrádka

Údržba živých plotů vyžaduje čas a péči. Jejím základem je tvarování a pravidelné stříhání, díky kterému plot nepřeroste a nezabírá příliš místa. Odměnou za vynaloženou práci vám bude zeleň, která nabídne přirozenou ochranu před zvědavými pohledy kolemjdoucích a vhodně doplní kultivovaný vzhled zahrady.


Živé ploty se navíc dají tvarovat podle individuální potřeby či fantazie, takže mohou vytvořit originální doplněk zahradní kompozice.Pravidelné stříhání je nezbytné k tomu, aby živý plot pěkně rostl a působil zdravým dojmem. Podle typu dřeviny lze ploty upravovat až třikrát ročně, jehličnany stačí přitom obvykle stříhat jen jednou za rok.


prořez keřůObecně platí, že střih je vhodné provádět na přelomu června a července, kdy končí jarní růst. Další stříhání by mělo být během srpna, aby se keře a stromky stihly připravit na zimu. O tom, jak hluboký by měl řez být, rozhoduje především bujnost růstu plotu.


Stříhání živého plotu může být monotónní a vysilující práce – pokud ovšem nepoužíváte správné nástroje. Plotostřihů je na trhu velké množství a proto je důležité vybrat si takový, který bude co nejvíc vyhovovat vašim potřebám a bude efektivním prodloužením vašich rukou.


Jen se strojem, který je perfektně vyvážený, má ergonomickou rukojeť, nízkou hmotnost, je bezpečný a má současně vysoký výkon, dosáhnete přesného a čistého řezu. Při porovnávání jednotlivých typů plotostřihů proto myslete i na to, zda se vám pohodlně drží a jestli na vás není příliš těžký. Plotostřihy se dále liší výkonem a délkou střihací lišty. Ty krátké s délkou do cca 200 mm se hodí na přesné a detailní tvarování jednotlivých keřů, dlouhé usnadní práci na rozsáhlejších plochách.


Na trhu si můžete vybrat z klasických ručních nůžek, ale také strojů na benzinový či elektrický pohon. Elektrické plotostřihy jsou napájeny pomocí elektrického kabelu nebo akumulátorem. Akumulátorový pohon dává stejnou svobodu bez přívodní šňůry jako stroj na benzin, zároveň ale nabízí tišší chod.


Pokud se tedy práci na zahradě rádi věnujete ráno, v rámci zachování dobrých sousedských vztahů se zamyslete právě nad tímto řešením.
Nůžky ale vybírejte zejména podle charakteru vašeho živého plotu. Například v případě velmi vysokého nebo obtížně přístupného plotu oceníte dlouhý dosah, který nabízí tyčové plotostřihy.

prořez živých plotů
U širokého plotu vyzkoušejte jednostranné plotostřihy s dlouhou stříhací lištou. Chcete-li svůj plot tvarovat, bude nejlepší volbou oboustranný plotostřih s naklápěcí zadní rukojetí.


A jak na samotné stříhání? Začíná se vždy úpravou výšky plotu. Nejprve si tedy zvolte, do jaké výšky chcete plot upravit. V této úrovni upevněte provázek, který uvážete na oba krajní konce plotu. Tak se nejsnáze vyvarujete nerovností, které jinak vznikají velice snadno a rychle. Při stříhání nezapomeňte, že i dolní část plotu potřebuje dostatečný přísun světla, tudíž veďte střih šikmo, aby byla spodní část plotu o něco širší než vršek.


Dbejte na to, aby byly všechny vaše nástroje nabroušené. Pokud budete mít tupé nůžky, zanecháte po řezu roztřepené konečky větví a výhonků, které rostlinu oslabují a mohou způsobit infekci. Vždy také používejte ochranné rukavice, chrániče sluchu a ochranné brýle.


Zdroj: Gardena.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Stříhání živých plotů:

Stříhání živých plotů
Stříhání živých plotů
Stříhání živých plotů
Stříhání živých plotů
Stříhání živých plotů
Stříhání živých plotů
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
je opravdový problémSmajlík

máme u domu z jasmínu,pravidelným tříháním tak obrostl,že je přes 2m vysoký a muj ho musi stříhat ze žebříku,myslím že ho brzy vykope,neb to začíná být nad naše síly,hlavně s výškou.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles