Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tavolníky – květiny, lákající motýly, čmeláky i včelky

31. 10. 2011 | Zahrádka
Tavolníky, latinským názvem Spirea, patřící do čeledi Rosaceae, jsou krásné, nenáročné a přizpůsobivé keříky, které nesmějí chybět na zahrádce žádného romanticky založeného zahrádkáře. Pocházejí z Číny a Japonska a v zahradní praxi jsou známé již přes 300 let. Uplatnění najdou snad kdekoliv, na záhoně mezi trvalkami, na skalce, jako živý plot, jako půdní kryt, nebo na okraji silnic.

Tavolníky jsou listnaté keře, které na podzim opadávají. Jsou buď kompaktního, nebo široce křovinatého vzrůstu. Mají 2 - 4,5 cm dlouhé, laločnaté, vejčité listy, které jsou v jejich horní polovině pilovité, barvu mají v různých tonech zelené a existují i variety v krásném zlatém provedení. Mladé lístky bývají oranžově až červeně zbarvené, a když přichází podzim, získávají žlutý, oranžový až purpurový odstín.
Hlavním důvodem, proč si ale Tavolníky pořídit, jsou jejich trvanlivé květy. Květy Tavolníku rostou v hustém koncovém květenství a skládají se z drobných kvítků, které často voní. Jsou uspořádány ve vrcholíku, chocholíku nebo hroznu. Tavolníky kvetou pouze v bílé a růžové, ale i když jsou to jen dvě barvy, tak máme na výběr z mnoha odstínů.

Snadné pěstovaní a ještě snadnější péče
Můžete sice vysadit a zapomenout, ale jak už to tak u rostlin bývá, když se s láskou pečuje, rostliny Vám to vždy svoji krásou vrátí.
Světlo – Plné slunce je ideální, můžete jej dát i do polostínu, ale pokvete určitě o něco méně. Na plném slunci se projeví intenzivní vybarvení listů.
Půda – Rozhodně ne zamokřená místa, Tavolník má rád dobře propustnou zeminu a vlhčí.
Závlaha – V prvním roce po výsadbě je dostatečná závlaha velmi důležitá, protože si Tavolník vytváří silný a zdravý kořenový systém. Když se dobře ujme, pak se snadno vypořádá i s obdobím sucha, pokud jsou  dlouhodobě třeba tropy, doporučuji přeci jen občas zalít, a to na večer, aby se přes noc napil. K udržení vláhy je dobré použít mulčovací kůru.
Teplota – Tavolníky naprosto bez obav pěstujeme celoročně venku. Jsou spolehlivě mrazuvzdorné, a to až do – 35 stupňů. V létě vysokými teplotami netrpí.
Řez – Řez u Tavolníků není nutný, ale když se omladí, více pokvete a rostlina bude více bohatší a kompaktnější.
Živiny – Tavolník v podstatě hnojivo mít nemusí, ale dávkou plného hnojiva, nebo proleželým kompostem z jara před startem růstu určitě nepohrdne.
Choroby a škůdci – mšice, ale objevují se spíše jen vzácně.

Šestice Tavolníků, která by Vám na zahrádce neměla chybět
Tavolník van Houtteův, Tavolník popelavý, Tavolník vrbolistý, Tavolník japonský „Shirobana“, Tavolník japonský „Antony Waterer“, a Tavolník japonský „Golden Princess“.

Ale vzhledem k tomu, že Tavolník potřebuje tzv. dýchat (mezery mezi rostlinami se mění podle konečné velikosti keře a to od 50 cm do 3,5 m) stačí si pořídit alespoň jeden z nich, i ten Vám na zahradě udělá kvetoucí parádu.

Iris - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlík
tavolníky jsou spolehlivé a nenáročné a nadělají parádySmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
článeček,Smajlík i keř....Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
stačí i jedna rostlinkaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
škoda,že ho nemám kam dát
Obrázek uživatelky
profil
děkujiSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles