Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Třezalka tečkovaná: bylinka od svatého Jana

19. 04. 2012 | Zahrádka
Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum) patří do čeledi třezalkovitých. Tato 80-100 cm vysoká bylina se dnes vyskytuje téměř po celém světě, i když jejím původním stanovištěm je pravděpodobně Evropa. Jejím charakteristickým znakem jsou lysé, bohatě větvené přímé lodyhy, porostlé malými vejčitými listy. Když se na listy podíváme proti světlu, uvidíme drobné červené tečky – odtud označení krev Svatého Jana.

Třezalka kvete od června do srpna množstvím malých žlutých květů hvězdicovitého tvaru. Plodem jsou černé tobolky plné drobných semen. Roste na suchých a slunných místech jako např. louky, pastviny či okraje lesů, ale najdeme ji i na březích vodních ploch. Může růst na půdách chudých na živiny i na půdách kyselých.

Léčivou částí rostliny je kvetoucí nať. Ta nesmí obsahovat rezavé květy nebo dokonce semena, takže je nutné ji sbírat ve chvíli, kdy je rozkvetlá maximálně Třezalka tečkovaná: bylinka od svatého Janapolovina květů. Velkou pozornost je třeba věnovat i sušení. Správně usušené květy neztrácí svou nažloutlou barvu.

Léčivé účinky třezalky

Z účinných látek v třezalce najdeme např.: hypericin, flavonové glykosidy, organické kyseliny, provitamin A, vitamín C, pryskyřici a katechinové třísloviny.

Třezalka tečkovaná se nejčastěji používá při problémech s depresí, nespavostí, žaludečních neurózách a nadměrném stresu. Používá se jak samostatně, tak i ve speciálně namíchaných čajových směsích.

Je vhodným doplňkem léčby zažívacího traktu, především při zánětlivých stavech. Působí totiž velmi antibioticky. Podporuje činnost jater, žaludku a žlučníku. Pomáhá také ženám při problémech s klimakteriem a osvědčila se i jako prevence chřipky. Účinkuje i jako diuretikum a pročišťuje tělo.

Odvar z třezalky je vhodný i na vnější použití. Pomáhá při hojení menších ran a tlumení bolesti. Vhodný je i na menší podráždění kůže, jako např. popáleniny či štípnutí hmyzem (omezuje otok i svědění).

Jak užívat třezalku

Sušenou nať je nejlepší použít ve formě čaje: 2 rovně lžičky přelijeme v šálku horkou vodou. Zakryjeme vhodnou pokličkou a necháme čtvrt hodinky louhovat. Poté vypijeme. Opakujeme třikrát denně.

Odvar si připravíme povařením lžíce sušené natě v půl litru vody opět po dobu patnácti minut. Čerstvý ho lze v lednici uchovat dva dny. Souvislé vnitřní užívání by nemělo přesáhnout šest týdnů, vnější je neomezené.

Třezalku by si neměly připravovat ženy užívající hormonální antikoncepci (při větších dávkách narušuje její účinek) a lidé se zvýšenou citlivostí na světlo.

Notburga - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ta se také dává vylouhovat do slivovice. A moc dobře pomáhá při bolestech žaludku.
Obrázek uživatelky
profil
třezalku vyzkouším..díkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
já jsem dostala doma dělaný třezalkový olej a na spáleniny je přímo úžasný!!!!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice