Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Trvalky na podzim

2. 11. 2014 | Zahrádka
V případě trvalkových záhonů je nejlepší si rozmyslet druhovou skladbu už při jejich zakládání. Výběr druhů koncipujte tak, aby mezi nimi byly ty, které kvetou přibližně v polovině léta i druhy, které vykvétají na podzim. Tato období jsou v případě trvalek „kritičtější“.

Po počátečním boomu, kdy vysoké procento druhů vykvétá v pozdním jaře, na počátku a sklonku léta, jsou v cyklech kvetení u vysokého procenta květin hluchá období. Ale nezoufejte, jsou i květiny, které umějí tato období vyplnit a vaše záhony jsou pak dekorativní po celou vegetační sezónu.

Pokud už máte trvalkový záhon založený a potýkáte se s tímto problémem, nepropadejte panice, vše se dá napravit. Buď máte přímo v záhonu na doplnění pozdně kvetoucích trvalek stále ještě místo, nebo si ho uděláte. Určitě se mezi již vysazenými květinami najde nějaká, která se vám příliš rozrostla. Jednoduše ji zredukujte a do vzniklého prostoru vysaďte nově nakoupené druhy.

Trvalky na podzimS přicházejícím podzimem se zaměřte na trvalky tohoto ročního období:

Astry (Hvězdnice) – určitě každý bude znát stálice mezi podzimními květinami. Aster je nepřeberné množství kultivarů, a to jak barevných, tak i tvarových. Mezi nimi najdete odrůdy vhodné do vlhčích i slunných stanovišť, ani skalničkáři však nepřijdou zkrátka. Astry jsou v zásadě květiny nenáročné a zahradu budou svými květy krášlit až do prvních mrazíků. Můžete si vybrat od velkokvětých až po drobnokvěté – s jednoduchými nebo plnými květy. Barvy jsou ve škále od bílé až po temně vínovou. Velmi oblíbený je například kultivar astra novobelgická, která kvete do konce října. Jedná se o vysokou, bohatě kvetoucí trvalku.

Chryzantémy
– lidově listopadky. Jak sám název napovídá, jedná se o dlouhodobě kvetoucí květiny. Ještě v době prosincových příprav na Vánoce budete mít v živé paměti krásu jejich květů. Vykvétají v říjnu a těšit se z nich můžete až do listopadu.

Na podzim mohou vaše záhony krášlit také trvalky, které jsou zajímavé listem, ať už z hlediska zbarvení nebo z hlediska tvaru listů. Jde o nezanedbatelný prvek, mnohé z nich si listy udrží i během zimy a vaše záhony tak nebudou působit pochmurně ani v pozdějším období.

Mateřídouška – i tato drobná rostlinka vás bude svými polštáři lístků těšit až do zimy. Je vhodná především na okraje záhonů, k lemování chodníčků nebo na zídky a skalky. Pro svou nenáročnost na stanoviště a poměrně rychlé rozrůstání ji ocení i majitelé nově založených zahrad nebo záhonů. Je také rostlinou půdopokryvnou, vytváří husté, pro plevel těžce prostupné polštáře. Tuto bylinku můžete použít místo trávníku.

Trvalky na podzimTrávy – trvalky dodávající výsadbám nový rozměr, dynamiku a odlehčení. V nabídce je jich obrovské množství pro všechny typy stanovišť, do zamokřených půd, vlhka i sucha. Mají vysokou dekorativní hodnotu jak pro své listy, tak pro svá květenství. V sortimentu trav si můžete vybírat z velkého množství druhů s různě zbarvenými listy. Kromě zelené, nažloutlé, kombinace zelené a žluté nebo zelené s bílou, jsou i druhy s listy tmavě červenými až do hněda.  

Levandule – snad jedna z nejoblíbenějších bylinek, která má široké využití. I levandule je stálezelená a svými stříbrnými lístky prosvětlí trvalkové výsadby. Zvláště v podzimním období, kdy je bílých a šedých odstínů málo, dodá výsadbám harmonii a vyváženost. Také v zimě bude na záhonech vypadat velmi pěkně, protože neopadává ani nezatahuje, listy na rostlině vydrží.

Šalvěj – je léčivá rostlina, která se hojně využívá také k vaření. Rostlina má antioxidační i antimikrobiální účinky a ničí karcinogeny. Pro své krásné listy ji oceníte i jako stálezelenou dekoraci.

Zdroj, foto: OBI


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Trvalky na podzim:

Trvalky na podzim
Trvalky na podzim
Trvalky na podzim
Trvalky na podzim
Trvalky na podzim
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkně uspořádané
Obrázek uživatelky
profil
pěkné
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkjá chci taky takový truhlík osazený nádhernými trvalkamiSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles