Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tulipány neboli turecké rty

1. 10. 2010 | Zahrádka
Tulipány začaly být oceňovány jako zahradní rostliny už v 15. a 16. století v Turecku v zahradách sultánů Mohameda II. Pocházejí z Asie, odkud se rozšířily do jižní Evropy. V Evropě, v botanických zahradách, se první tulipány objevily ve Vídni.

První cibule tulipánů obdržel vídeňský dvorní zahradník a správce Clausius. Největší množství tulipánů roste v Malé Asii, Afghánistánu, Iráku, Íránu a Sýrii, kde ve volné přírodě  rostou i na extrémních stanovištích a to, i když je krutá zima nebo horké suché léto. Turecké rty jsou mrazuvzdorné, dobře se jim daří i na slunném stanovišti, na půdu nemají žádné zvláštní nároky, potřebují jen, aby byla dostatečně propustná. Dokonce ani šlechtěné odrůdy nejsou příliš náročné. 

Měsícem tulipánů je říjen

Tulipány, které kvetou na jaře, se sází v říjnu do kvalitní půdy. Množí se cibulkami, které se oddělují od matečné rostliny (na podzim, nejlépe v říjnu). Poté je namočte do mořidla a pak nové cibulky zasaďte. Tulipány se většinou sází do hloubky 10 - 12 cm, ale hloubka je u každého druhu jiná, záleží na velikosti cibule. Po odkvětu tulipánů cibulky vytáhněte ze země, očistěte, osušte a uskladněte do dobře větrané místnosti s teplotou kolem 22 - 23°C. 
Tulipány je dobré umístit na rovný, dobře zkultivovaný a uhrabaný pozemek. Na teplotu jsou nenáročné, pouze časté výkyvy teplot mohou tulipány poškodit. Vyžadují pouze mírnou zálivku, pouze na jaře a na podzim vyžadují zálivku častější. Jsou náročnější na vyšší vzdušnou vlhkost jen v období po výsadbě a těsně před rozkvětem. Vlhkost by měla být kolem okolo 70%. 

Tulipány můžete pěstovat i na balkóně v květináči, není to žádný problém. Musíte ale po zasazení cibulky do květináče udržovat teplotu do 10°C a po vyrašení cibulek udržovat substrát stále vlhký a také pravidelně přihnojovat. 
Tulipány vybírejte každý rok z půdy ven a přesazujte na nová místa, necháte-li je na záhoně několik let bez přesazení, budou rok od roku slabší. Na jednom místě mohou zůstat  maximálně dva roky. Před výsadbou na stanoviště půdu zásadně nehnojte čerstvým kompostem, vhodné je dobře uleželý zahradní kompost, bohatý na vápník.

Tulipány dorůstají výšky dle odrůdy od 7 až do 75 cm. Mohou být rané, plné rané, triumf tulipány, Darwin hybridy, pozdní, liliokvěté, třepenité, viridiflora hybridy, pivoňkovité, papouškovité, vícekvěté, exotické nebo botanické. Pěkně působivé jsou směsi tulipánu s ostatními cibulovinami, například s narcisy a hyacinty, kde mohou společně tvořit pestré koberce na záhonech. K bílým tulipánům se náramně hodí modré modřence nebo ladonky. Můžete si namíchat paletu tón v tónu, nebo naopak rozsvítit zahradu živými kontrasty.

U nás v Čechách není původní žádný druh tulipánu. Máme jen tulipány lesní a zahradní. Tulipány jsou hojně pěstované druhy květin a v okolí domů občas i zplaňují. Je známo přibližně 100 až 150 druhů. 

Markéta
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
už pokvetou..SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
krásné květy Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
a tie farby, v ktorých zakvitnú sú nadherné
Obrázek uživatelky
profil
sú to krásne kvety
Obrázek uživatelky
profil
jsou krásné, máme ty v rozích špičaté sytě oranžové, líbí se všem kdo jde okolo ...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles