Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tvarování živého plotu

22. 04. 2012 | Zahrádka
Tvarované živé ploty upravujte v prvních třech až čtyřech letech zahradnickými nůžkami minimálně jednou ročně před vegetací nebo i v průběhu růstu tak, aby vytvořily pevný, hustý základ. Teprve když živý plot dostatečně povyroste, můžeme začít s vertikálním (tvarovat ze stran) a horizontálním (shora zkrátit) řezem žací lištou.

Vertikální řez je lépe provádět mírně šikmo. Správně vytvarovaný živý plot by se měl směrem nahoru mírně zužovat - například při výšce 2 m by měl být nahoře užší o 10 - 15 cm než dole u země.

Pokud řez nestihnete dříve, lze seřezání provést ještě i v červenci. Podstatné je, aby toho roku narostlé výhony byly dostatečně vyrostlé a zároveň, aby po seřezání mohly ještě ve stejném roce obrazit. Optimální je vyladit pěstební opatření řezu a přihnojování, aby se Údržba živého plotuvzájemně doplňovaly a navazovaly na sebe. Nejlepší je rostliny seříznout a zároveň je přihnojit, aby hustě a lépe obrostly.

Při stříhání mějte na paměti, že pravidelným a rovnoměrným řezem si zajistíte vyrovnaný růst keřů do výšky i do šířky. Máte-li strach, že se vám nepodaří udržet rovné linie a požadovaný tvar, vymezte si hranici střihu nataženým provázkem nebo si vytvořte například z tvrdého papíru šablonu. Tu potom můžete po plotě posouvat.

Tento postup se hodí především při obloukovém zakončení plotu nebo se dá využít i na stříhání jednotlivých keřů. Dobrým pomocníkem vám budou nůžky na živý plot. Umožňují rychlé a pravidelné sestříhání živých plotů ve stejné výšce a stejného tvaru.

Nůžky na živý plot se spalovacím motorem nepotřebují žádné kabely, ale jsou poměrně hlučné. Naopak elektrické nůžky na živý plot jsou tiché a vhodné do bytové zástavby, ale bez přívodu elektrické energie se neobejdou.

Nejprve veďte po obou stranách živého plotu vertikální řez. Prováděním houpavých pohybů nůžek využívejte ostří po obou stranách stříhacího nástroje. Po vertikálním řezu na obou stranách živého plotu proveďte řez horizontální.

Při provádění horizontálního řezu držte nůžky tak, aby řezací nože svíraly úhel 0 ° až 10 ° k horní rovině živého plotu. Při řezání vysokých živých plotů postupujte obdobně, jen použijte nůžky s teleskopickou násadou. Vždy si vytyčte šňůry, aby konečný střih byl rovný.

Dodržujte mírně kónický tvar, kdy nejširší je část je dole při zemi a k vrcholu se mírně zužuje. Pokud byste nedodrželi tento tvar, spodní větve jsou stíněny a sesychají. Tato zásada je obzvláště důležitá u jehličnanů, které mají sníženou schopnost regenerace.

Zdroj, foto: OBI

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !