Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Verbena (sporýš) má ráda slunce

15. 04. 2010 | Zahrádka

Verbena se rovněž nazývá sporýš a jedná se o vytrvalý druh květin původem z Ameriky.  U nás se většinou pěstují jako jednoletky – záhonové rostliny, ale seženete i víceleté. Některé převislé a pnoucí odrůdy můžete využít do závěsných nádob a do truhlíků, ale naleznete i vhodné rostoucí do výšky pro květináčové pěstování, dokonce i keříčkovité odrůdy mohou zaplnit vaše okrasné nádoby.

 

Květy si můžete vybrat v mnoha barevných i vícebarevných kombinacích. Květenství tvoří kvítky uspořádané v hroznu s nejrůznějšími barevnými odstíny kromě žluté barvy. Kvetou od července do října a některé druhy jemně voní.

 

Květy mají nejraději plné slunce, ale spokojí se i s polostínem. Úplný stín se nedoporučuje, v něm málo kvetou. Zemina je nejlepší živná a voduzadržující. Pokud roste, skutečně hojně ji zaléváme. Začátkem jara ji můžete vyset pod sklo nebo i koncem léta do skleníku. V letním horku zalévejte i dvakrát denně a nezapomeňte pravidelně hnojit. Je odolná proti otřesům, a tak snese různé přemisťování a převážení.

 

Tip: Vyštipujte odkvetlé květy! Stonky se více rozvětví a v létě rostlina nepřetržitě pokvete.

 

Prodávají se rozličné odrůdy křížence Verbena hybrida, zmíním např.: 'Sporýš Star Derams Red' – převislá, 'Verbena Lanai' – vzpřímená, 'Verbena Magelana' – převislá, 'Verbena Temari' v červené, bílé, fialové a růžové barvě, 'Verbena Tapien' – světle modrá, lososově růžová, bílofialová, bílá, sametově tmavě červená, fialová, červená, 'Verbena canadensis' kvete růžově, 'Verbena rigida' růžově nebo fialově.



Verbena officinalis – Sporýš lékařský

 

Jedná se o domácí druh sporýše. Lidově se nazývá železník. V čarodějnictví se totiž myslelo, že dokáže učinit tělo necitelným proti ranám i střelám. O jeho původu vypráví pověst - vyrostl prý z drátu, který Ježíš omotal svému pěstounovi okolo skráni, když ho choval.

 

Na mnohých místech ho považovali za magickou rostlinu. Mimochodem sporýšem se čistily oltáře pro rituály a ve Starém Římě se všechny rostliny nazývané Verbena používaly při posvátných obřadech. Rovněž sloužil jako afrodiziakum do nápojů lásky. Ve Starém Řecku byla rostlina zasvěcena Venuši a kněží nosili její kořen ve svém rouchu. V Persii šlo o rostlinu s čistě magickými schopnostmi a Egypťané věřili, že původ sporýše je ze slz bohyně Isis.

 

Setkáte se s ním na pustých místech, u cest, na kamenitých a štěrkových podkladech i jako plevel v zahradách a příkopech. Pokud kořeny přidáte k nakládaným okurkám, prý získáte příjemnou chuť. Čerstvé výhonky se mohou přidat do salátů a polévek, sušená rostlina pak do čajových směsí.

 

Sporýš lékařský se u nás řadí mezi ohrožené druhy. Od starověku se využíval v léčitelství, obsahuje hořčiny, tanin či glykosidy. Jako léčivka se využíval při bolestech hlavy, při zimnici, na podporu funkce jater a ledvin a při zažívacích problémech. Dnes se mu již nedostává tolik pozornosti jako dříve.

 

Petra Nachtmanová

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
vypadá opravdu moc hezky,kromě léčivých účinků
přeji úspěšné pěstování
Obrázek uživatelky
profil
Už je ¨mám doma,tak jsem na ně zvědavá.Snad se jim bude u mne dařit.
Obrázek uživatelky
profil
Já už je mám na okně v proutěných košících,vypadají moc hezky a mají nádherně pestré barvy,které oživí každé okno,snad se jim bude jen dařit a porostou.
Obrázek uživatelky
profil
Asi je letos vyzkouším,ještě jsem je neměla
Obrázek uživatelky
profil
za informace, mám jí každý rok na verandě, krásně kvete ale nevěděla jsem , že ji mám vyštipovat.......ale tu mi chybí puzzlík s verbenouSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles