Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Voda v zahradě

29. 06. 2010 | Zahrádka
Voda v zahradě nemusí mít jen podobu bazénu. Může zurčet, proudit nebo jen tak lehce bublat, vždy se však v zahradě stane výrazným prvkem. V horkých dnech poskytuje vítané osvěžení, po celý rok pak pozitivně dokresluje atmosféru celé zahrady.

Klasikou mnoha českých zahrad jsou jezírka. I ta však mohou mít mnoho podob. „Majitelé moderních domů zahradu často ozvláštňují tzv. formálním jezírkem, které charakterizují pravidelné tvary – takové jezírko nevypadá jako přírodní, je spíše designovým doplňkem,“ popisuje Martin Adamíra, zahradní architekt. Neformální, přirozená jezírka pak mohou sloužit jako dekorace – a také relaxační prvek, pokud v nich necháme plavat barevné rybky. Mohou ale také částečně suplovat bazén, pokud se při jejich projektování počítá s prostorem na plavání.

Jezírko je možné doplnit fontánkou, kdy voda bublá v jeho prostředku, fontánu je ale možné umístit i nezávisle na jezírku, třeba mezi kameny. Tento typ provedení počítáme mezi méně typické, klasikou jsou fontány s přesně vymezeným prostorem a tvary. Voda může v zahradě sloužit jako dynamický, neustále se měnící prvek. Fontánka je prvním stupněm, ale čím dál oblíbenější jsou i zahradní vodopády nebo potůčky. Ne každý má takové štěstí, aby mu zahradou protékal přírodní potok, šikovný architekt však dokáže zařídit, že se voda v zahradě hýbe i bez příspění přírody.

„Voda se obvykle stane dominantním prvkem zahrady, který silně ovlivňuje její celkovou atmosféru a u kterého majitelé rádi tráví volný čas. Zvuk tekoucí vody působí téměř terapeuticky, i pohled na vodu uklidňuje. Je tak nutné pečlivě vážit, kam vodní prvek v zahradě umístit,“ vysvětluje Martin Adamíra. Proto si zvolené místo označte a vyzkoušejte důkladně, jak bude voda vypadat ze všech možných úhlů – z různých koutů zahrady, ale i od vchodu do domu či přímo z místností s výhledem na zahradu.

Pokud máme rozmyšlené místo, následuje rozhodování o tom, jaký vodní prvek budeme chtít. „Promyslete si, zda dáváte přednost klidné vodě, nebo raději pohybu. Uvědomte si také, že v případě klidné vody hraje její okolí klíčovou roli – právě ono se totiž v hladině bude zrcadlit, a ne vždy je výsledek tak estetický, jak si zákazníci ve svých představách kreslí,“ upozorňuje Martin Adamíra. Zjistěte také, zda na vodu nebudou dopadat stíny od domu nebo okolních velkých stromů.

Každý vodní prvek má svá úskalí, o kterých je dobré vědět – nebo se poradit se zkušeným zahradním architektem. Kolem jezírka by tak neměly být stromy, aby se voda nezanášela napadaným listím a aby kořeny neprorazily fólií nebo nenarušily betonové stěny. U fontánek je pro změnu třeba myslet na to, aby byly umístěny v závětří – jinak bude vítr vodu rozfoukávat po okolí. Všechny vodní prvky potřebují rozličné filtry, kvalitní odtok vody a blízkost rozvodových sítí a rovněž snadný přístup, aby bylo možné je bez problémů udržovat.

„Voda je krásným prvkem, ale dokáže být zrádná – ihned ukáže i sebemenší chyby v projektu. Mnoho lidí si např. neuvědomí, že tekoucí voda dokáže být celkem hlučná a prvek umístí tak, že je její zvuk následně ruší,“ říká Martin Adamíra. „Pokud ale přípravné práce a samotnou realizaci nepodceníte, výsledek předčí i vysoká očekávání.“

Zdroj: Zahrada Praha

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
to bych jednou chtěla....ta fotka je úžasná
Obrázek uživatelky
profil
Jen co mi manžel koupí nějaký zámek s pořádnou zahradou, tak jdu do toho!
Zatím, jak píše Weendy, tahám jen konve s vodou...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Zajíc