Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Bylinková cesta nejen pro těhotné a maminky

28. 04. 2011 | Těhotenství

Těhotenství a mateřství je asi nejkrásnější a zároveň nejnáročnější období v životě ženy. Sama mám tři děti a radím podle vlastních zkušeností ostatním maminkám jak využívat pro zdraví bohatství naší přírody. Dnešní uspěchaná civilizace nás od přírody spíš vzdaluje a tak máme příležitost využít zvýšené citlivosti a vnímavosti „jiného stavu“ ke prospěchu svému i celé budoucí rodiny.


Je to jenom na nás ženách, jak pozitivně dokážeme prožívat tento neopakovatelný stav a předávat lásku svému děťátku i svým bližním. Rostoucí bříško nás nutí odložit těsné kalhoty spolu s mužskou aktivní rolí a obléci volnou sukni či šaty a stát se tak ženštější a mateřštější. Všímejme si, jak těhotným maminkám sluší jemné pastelové odstíny, které ženu zkrášlují a dělají dobře jejímu děťátku i vyvolávají u mužů galantnost a potřebu takovou ženu ochraňovat.


bylinkyStejně tak nás už v těhotenství naše miminko nabádá jíst co nejčistší přírodní potraviny, mezi které patří i bylinky. Pobyt v přírodě či na zahradě nás posiluje i uklidňuje a pomáhá naší psychice v tomto důležitém životním období. Našemu klidu a ženskému citu prospívají také tvořivé rukodělné činnosti jako je malování, korálkování, šití, pletení, tkaní, tvorba keramiky a mnoho dalších technik.


Jarní a letní „ženské“ bylinky


Bylinky to nejsou jenom horké čaje, které pijeme spíš v chladnějším období roku. Na jaře a v létě využíváme hlavně čerstvé bylinky ve formě osvěžujících nápojů připravovaných za studena, čerstvých zeleninových a ovocných šťáv a čerstvých bylin jako koření do jídel. Jaro a léto je také obdobím sběru většiny léčivých bylin a jejich dalšího zpracování na sirupy, oleje, masti, octy a sušení na zimu na čaje.


Pro letní nápoje za studena se hodí čerstvé bylinky a drobné ovoce: maliník – listy i plody, zajímavou chuť má nápoj z malin s několika lístky bazalky, jahodník lesní či měsíční  - listy i plody, listy a květy kontryhele, listy meduňky, květy černého bezu a květy lípy, květy měsíčku, malé množství listů máty vonné či kadeřavé (nikoliv peprné), listy a plody rakytníku, plody borůvek, černých jeřabin – aronie nebo rybízu.


Nápoje si připravíme snadno rozmixováním čerstvých bylin či ovoce spolu s troškou čisté vody. Necháme louhovat 10 -30 minut a scedíme, doplníme další vodou podle potřeby a dosladíme medem, hroznovým cukrem či bylinným sirupem, podle chuti dochutíme citrónem. Nápoje lze připravovat i neslazené zeleninové: salátová okurka + kopr, okurka + lístek máty, maliník listy + kopřivy, listy čerstvého fenyklu a další. Tyto osvěžující nápoje pijeme v teplém počasí a mohou nám pomoci při těhotenských nevolnostech a nechutenství.


sedmikráskyDalší variantou jsou bylinné sirupy připravované z květů pampelišek, černého bezu, sedmikrásek, fialek, mateřídoušky, popence, listů máty, meduňky a dalších. Tyto sirupy z jarních a letních bylin uchováváme na zimu a přidáváme do čajů nebo do vody, chutnají zejména dětem a pomáhají proti kašli, nadýmání a dalším potížím. V létě si snadno připravíme i květovou vodu – nápoj pro víly. Čistou vodu k pití můžeme ovonět květy černého bezu, lípy, měsíčku, růže, levandule či mateřídoušky, které vložíme do skleněné nádoby s vodou a necháme je vodu prozářit svým blahodárným působením.


Těhotenské nevolnosti a zvracení na počátku těhotenství:


V těhotenství se často tělo samo brání zvracením proti nevhodným potravinám, které zrovna organismu neprospívají. Kterým potravinám je třeba se vyhnout: nadměrné spotřebě masa, všem uzeninám (obsahují toxické dusitany v řádově tisícinásobném množství než je limit u pitné vody. Dále plísňovým sýrům, všem chemicky konzervovaným a barveným potravinám, kávě, alkoholu a nadměrné konzumaci sladkostí a bílého cukru, nadměrné konzumaci tropického ovoce a to i džusů z něj a sušeného tropického ovoce. Při ranních nevolnostech může pomoci snídat celozrnnou obilnou kaši, müsli nebo obilnou či zeleninovou polévku místo tradičního pečiva.


Z bylinek proti těhotenským nevolnostem pomáhá: čaj z koprového semene, meduňky či ze zázvoru nebo zázvor kandovaný. Také homeopatické léky a aromaterapie může pomoci. Bylinné čaje k uklidnění nervů i zažívání: heřmánek, fenykl, anýz, mateřídouška, meduňka.
Čaje pro běžné pití: maliník, ostružiník a jahodník, sléz, růže, kmín, jablečné slupky, fenykl, anýz, roibos a banča. Při kašli: sléz a jitrocel.


Od čtvrtého měsíce a před porodem se doporučuje používat čaj z kontryhele pro zpevnění svalstva v podbřišku aby se zabránilo případnému potratu, po poradě s lékařem, a obden se provádí vlažná koupel z řebříčku. 


Proč jíst sezónní a biopotraviny podle ročních období?


zeleninaStejně jako se v zimě jinak oblékáme než v létě, měli bychom respektovat rytmus ročního cyklu i v tom co jíme, abychom byli zdraví (nejen v těhotenství...) Pro maminky s malými dětmi vedu programy o zdravé výživě a bylinkách. Maminky se mě často ptají, co je tedy vlastně zdravé, když se všude píše něco jiného. Každý si musí najít svou vlastní cestu i stravu. Doporučuji jen to, co mně vyhovuje a co mám vyzkoušené. Po letech sbírání zkušeností náš rodinný jídelníček sestavený z jídel připravených z co nejčerstvějších surovin a pokud možno, doplněný něčím zeleným ze zahrady.


Dospěla jsem k závěru, že ta nejlepší strava pro všechny je taková, která byla připravená s láskou z domácích zdrojů a tou je strava pestrá a živá neboli bio. Udělat můžeme mnoho dobrého, vytvoříme-li svým dětem dobré stravovací návyky pro celý jejich další život. Když naučíme jíst zdravě od nejútlejšího dětství, předáme jim to největší bohatství = pevné zdraví.


Léčivé vůně pro těhotné a kojící maminky


Aromaterapie může pomoci těhotným zlepšit náladu pomocí příjemných vůní ovlivňujících psychiku a další zdravotní potíže. Asi nejoblíbenějšími ženskými vůněmi jsou levandule, růže, mandarinka a meduňka. Éterické oleje použitelné v těhotenství (nikoliv vnitřně): máta, levandule, citron, růže, mandarinka, pomeranč, zázvor, meduňka, jasmín, santal, bergamot, ylang – ylang, měsíček, kopr, TTO, vavřín. V těhotenství používáme éterické oleje velmi opatrně a jen ty, které nám opravdu příjemně voní, což se může v „jiném stavu“ značně lišit od obvyklého stavu.


Oleje používáme buď k masážím ředěné základním olejem, nebo k aromaterapieprovonění místnosti pro lepší spánek, nebo do koupele, nebo k čichání na kapesníku například proti nutkání na zvracení – citron a vavřín. Poslední dobou se zabývám tvorbou keramických léčivých aromašperků, které sama ráda nosím. Právě v těhotenství mě uklidňovaly vůně nošené celý den na náhrdelníku, vybírala jsem si je podle nálady a potřeby.K masážím břicha proti strijím u těhotných a do koupelí používáme levandulový a růžový olej.


V těhotenství jsou nevhodné tyto éterické oleje: routa, pelyněk černobýl, zerav (túje), yzop, máta vodní, saturejka, dobromysl, tymián, hřebíček a skořice. Během prvních 4 měsíců těhotenství se nedoporučuje: bazalka, kafr, šalvěj, yzop, majoránka, myrha, rozmarýna, vavřín a fenykl. Levandule je nevhodná pro přímé vdechování z kapesníku, ale do masážních olejů, koupelí a aromatizaci místnosti lze použít.


Autor: Magdaléna Dobromila Staňková

autorka knihy Bylinky pro děti a maminky
Zdroj: Respekt k porodu.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já se teda bylinkám vyhýbala, protože jsem přesně nevěděla, které mohu ať neublížím malému. Jen jsem brala kyselinu listovou 800mg od ElastiQ. Hodně mi pomohla na celodenní nevolnosti.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles