Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bylinky a čaje z bylinek pro miminka

21. 04. 2012 | Výživa
Čaj z bylinek - Vzpomínáte si? Když jste jako malá dostala chřipku nebo bolení bříška, neběžela maminka hned do lékárny pro sirup nebo pilulku. Místo toho vyndala ze své kouzelně vonící skříňky pytlíček se sušenými bylinkami a připravila z něho lahodný čaj, který osladila medem. Fungoval vždycky.


Čaj z bylinek - BYLINKY UŽ OD NAROZENÍ? ANO, ALE…

Do přímého kontaktu s bylinkami, by dítě mělo přijít až od konce třetího měsíce a začínat byste měli bylinnými koupelemi. Čaje jsou vhodné až zhruba od šestého měsíce. Ovšem pokud svoje miminko kojíte, nabízí se tu i jiná možnost. Pijte bylinky vy sama a ony se skrz mateřské mléko dostanou k vašemu miminku.
Ale POZOR! Pijte jen doporučené bylinky v rozumném množství! Pokud vaše miminko trpí kolikou a bolením bříška, připravte si čaj z koriandru, fenyklu nebo anýzu. Do své běžné stravy pak přidávejte kmín a zelenou petrželku.

bylinky a bylinné čajeČtěte také:
Bylinky v těhotenství
Síla bylin, návrat k přírodě

Recept na čaj proti nadýmání
Lžičku zvolené bylinky (koriandr, fenykl nebo anýz) přelijeme horkou vodou a necháme 12-15 minut vylouhovat v hrnečku s pokličkou. V případě potřeby můžeme přidat lžičku medu. Pijeme 3-5x denně podle míry problémů miminka. Začínáme s pitím 3x denně a později můžeme přidat.
Čaje je dobré zhruba po šesti týdnech vystřídat, pokud s tím nebude mít vaše miminko problém.
Pokud nemáte v rodině alergii, můžete vyzkoušet i obklad na bolení bříška; do vychladlého fenyklového nebo anýzové čaje namočte kapesník a přiložte ho děťátku na bříško. Mělo by stačit 10-20 minut pokaždé, když se u miminka objeví bolení bříška. Nepřidávejte do vývaru tolik preferovaný heřmánek, riziko alergií je ještě příliš vysoké.

Pro klidný spánek je zase dobrý čaj z meduňky nebo mateřídoušky. Připravuje se stejně jako předchozí čaj a pijí se 1-2 šálky zhruba tři hodiny před posledním večerním kojením.

Pokud nekojíte, navštivte pediatra a zkonzultujte s ním problémy vašeho miminka. Je možné, že vám povolí slabý čaj z fenyklu nebo anýzu.

Čaj z bylinek - DĚTI 6-12 MĚSÍCŮ

U větších dětí je už spektrum použití bylinek rozsáhlejší. Nemusíme se už spoléhat na nepřímé působení prostřednictvím mateřského mléka.
Pokud vaše miminko stále trpí bolestmi bříška, vyzkoušejte bylinnou koupel. V jednom litru vody svařte lžíci koriandru, fenyklu, anýzu nebo kmínu (můžete použít i směs) a nechte asi deset minut odstát, potom přeceďte a přidejte do koupele. Ze začátku miminko ve směsi koupejte asi 3x týdně (ve zbylých dnech použijte obklad na bříško) a postupně můžete bylinnou koupel připravovat i 5x týdně.
Vhodný je už také fenyklový nebo anýzový čaj. Použijte špetku zvolené bylinky a přelijte ji vařící vodou ve velkém šálku. Nechte deset 12-15 minut odstát, sceďte a podávejte po lžičkách při potížích. Najednou byste neměla děťátku podat více než 20 ml čaje.
Při nachlazení a rýmě můžete vyzkoušet inhalaci rostlinných extraktů. Nemůžete samozřejmě strčit miminko nad mísu s horkou vodou a přetáhnout mu přes hlavu ručník, jak jste zvyklá vy. Místo toho postavte do uzavřené místnosti asi na půl hodiny 3x denně nádobu s vroucí vodou, do které vhodíte hrst sušených bylinek.
Vhodně jsou zejména tyto: bez černý, divizna velkokvětá, sedmikráska chudobka, jitrocel kopinatý, lípa srdčitá, mateřídouška obecná a podběl léčivý.
Při silnějším nachlazení vyzkoušejte čaj z podbělu, sedmikrásky, divizny nebo lípy. Opět vhoďte špetku bylinek do většího šálku a zalijte vroucí vodou. Nechte 12-15 minut odstát a podávejte po lžičkách 3x-5x denně. Celkové množství by za den nemělo přesáhnout 120 ml.

Čaj z bylinek

POZOR! Pokud se nemoc nezačne do pěti dnů zlepšovat nebo se naopak zhorší, vyhledejte raději lékařskou pomoc a informujte lékaře o množství a druhu použitých bylinek!


Zázračná mrkev. Ano, i mrkev počítáme mezi bylinky. Využijeme ji hlavně při léčení průjmových onemocnění. 1 nastrouhanou mrkev vaříme v ½ litru vody po dobu asi 30 minut. Podáváme 5x denně asi 25 ml.

bylinky a bylinné čajeAloe vera. Tato exotická bylinka si u nás získává stále větší oblibu. Hodí se na všechny problémy s kůží. Od příliš suché pokožky, přes potničky až po atopický ekzém. U nás je zpravidla k dostání ve dvou vhodných formách; jako 100% gel nebo v čerstvém stavu jako pokojová rostlina. Pokud máte doma jiný druh aloe, nevadí, všechny druhy aloe mají vysoký obsah léčivých látek. Podle potřeby stačí uříznout list, zbavit ho případných ostrých konců a potírat jím postižené místo. Potom list uložte do alobalu do ledničky a můžete ho použít ještě 3x-4x. Pokud si koupíte gel, uložte ho na suchém a tmavém místě. A nenechte se odradit jeho vysokou cenou, stačí ho opravdu jenom trošička.

Okolo šesti měsíců také začíná období růstu zoubků. Tady se nejlépe hodí heřmánek pravý. Špetku heřmánku vhoďte do většího šálku s vodou a postupujte jako v předchozích případech. Do vychladlého vývaru pak můžete namáčet dětská kousátka, nebo jím lehce potírat a masírovat dásně.
Použití heřmánku je nevhodné, pokud někdo z vaší nejbližší rodiny trpí alergií na pyly nebo přímo na heřmánek.

Čaj z bylinek DĚTI 1-3 ROKY

Léčivých bylin vhodných pro tento věk je již celá řada. Dítě už dokáže do jisté míry spolupracovat a tak vám podávání a někdy i přípravu bylinek usnadní.
Nejčastějším problémem dětí v batolecím věku je neklidný spánek. K přípravě nálevů můžeme použít bukvici lékařskou, kontryhel obecný, chmel otáčivý, kozlík lékařský, levanduli lékařskou, meduňku lékařskou, mučenku pletní a třezalku tečkovanou.

Příklad čajové směsi pro klidnější spánek
Připravíme si stejné díly oddenku kozlíku lékařského, natě meduňky lékařské a šištic chmelu otáčivého. Použijeme dvě čajové lžičky směsi na šálek vody. Čaj se pije večer před spaním.

Příklad čajové směsi pro zklidnění nervózního a plačícího dítěte
Připravíme si dva díly oddenku kozlíku lékařského a meduňky lékařské a po jednom dílu plody fenyklu obecného a máty peprné. Používá se jedna čajová lžička na šálek vody. Čaj se pije 3x denně.

Kromě čajů můžeme vyzkoušet i koupel z dobromysli obecné (oregana). Zarovnanou lžíci oregana svaříme v jednom litru vody a necháme zakryté deset minut stát. Pak přidáme do koupele.

Velmi důvěrnou chvilkou, po které se dítě také zaručeně zklidní, je masáž levandulovým olejem. Připravíte ho snadno. Do lahve kvalitního nejlépe panenského olivového oleje nasypte dvě velké hrsti levandulových lístků a nechte čtyři týdny stát na teplém místě, poté přeceďte. Dítě masírujte nejlépe po koupání na dece v teplé místnosti. Při masáží bříška postupujte kruhovými pohyby ve směru hodinových ručiček. Nikdy ne obráceně!

Při nachlazení zůstává výčet bylinek víceméně podobný. Přidat můžeme jen oman pravý, proskurník lékařský a prvosenku jarní.

Čaj z bylinek proti nachlazení

Po 1 dílu nati mateřídoušky, květu podbělu, květu divizny, listu jitrocele a květu sedmikrásky. Jednu polévkovou lžíci směsi přelijte ¾ litru vroucí vody a nechte 15 minut vyluhovat. Čaj podávejte teplý, oslazený medem nejlépe 3x denně.

Čaj z bylinek pro podpoření odkašlávání

Po 1 dílu květu černého bezu, květu lípy, květu heřmánku, květu divizny a květu prvosenky. Zarovnanou polévkovou lžíci směsi přelijte šálkem horké vody, podávejte 3x denně.

Zcela nový okruh bylinek se nám otevírá při léčení průjmů a střevních zánětů. Nově můžeme použít list jahodníku obecného, brusnice borůvky, ostružiníku křovitého a květ heřmánku pravého a jetele lučního. Heřmánek, jetel, jahodník a ostružiník můžeme při přípravě čaje libovolně kombinovat, od každého druhu dáváme do směsi 1 díl. Čaj z listů borůvky používáme samostatně. U směsi použijeme vrchovatou polévkovou lžící na 3/4 litru vody, u borůvkových listů zarovnanou polévkou lžíci na téže množství vody. Čaj podáváme podle intenzity problémů 3x-5x denně.

Bylinky jako koření

Mnoho různých bylinek můžeme použít i jako koření. Při přípravě dětského jídla dejte asi ¼ množství, které byste použila pro sebe. Používejte zejména petržel (vysoký obsah vitamínů), oregano, pažitku, bazalku, anýz, kerblík, kmín, kopr, koriandr, libeček, majoránku, mátu a meduňku. Zeleným bylinkám dejte přednost v čerstvém stavu.

Čaj z bylinek DĚTI 3-6 LET

U takto starých dětí víceméně používáme recepty a bylinky jako pro děti od 1 roku do tří let. Množství bylinek ale zvýšíme o čtvrtinu.

V tomto věku se nám může hodit směs pro posílení nervové soustavy, pokud je dítě příliš plaché, lekavé, těkavé apod. Použijeme 1 díl oddenku kozlíku, šištic chmele a natě levandule. 1 polévkou lžíci přelijeme 1/2 l vody a nabízíme dítěti po doušcích během celého dne. Užíváme šest týdnů, pak musí následovat třítýdenní přestávka, kdy podáváme jen vývar z meduňky.

Bylinky a bylinné čaje

Některé děti také trápí noční můry, při kterých se často pomočují. Pro ně je vhodný tento recept; pro přípravu směsi použijeme 1 díl natě kontryhelu a meduňky. V šálku přelijeme horkou vodou 1 čajovou lžičku směsi a necháme 10 minut odstát. Podáváme třikrát denně, přičemž poslední dávka by měla být podána před 18 hodinou večerní.

Při horečnatých onemocněních se nám zase osvědčí čaj z lipového květu a listů vrby bílé. 2 díly lipového květu a jeden díl vrbového listí přelijeme horkou vodou a necháme 15 minut stát. Podáváme 5x denně; dvakrát v dopoledních hodinách a třikrát v odpoledních.
Do jídla pro vaše děťátko můžete (pokud jste to už neudělala) začít přidávat česnek, zhruba 1/2 dávky, kterou byste připravila sobě. Totéž platí také o všech ostatních kořeních. Jalovec a křen si schovejte až na dobu okolo šesti let.


Čaj z bylinek DĚTI 6-12 LET

U takto velkých dětí už můžete používat v podstatě všechny známé bylinky. Dětem do deseti let podáváme asi 1/2 dávky pro dospělého člověka a dětem do dvanácti let 3/4.

Kontraindikované jsou pouze tyto bylinky:
Lékořice lysá, pelyněk pravý, hořec žlutý, puškvorec obecný, čubert benedikt a zeměžluč okolíkatá. Vyvarujeme se také jedovatých bylin. Kdysi bylo běžné vařit např. nálev z náprstníku, ale dnes podobné pokusy patří pouze do rukou odborníků!


DOBRÉ RADY PRO PODÁVÁNÍ BYLINEK

Nikdy nepodávejte bylinkové čaje jen tak na chuť. Vždy s jejich pomocí řešte pouze konkrétní problémy, tělo by si jinak mohlo na účinné látky zvyknout a ty by potom nezabíraly, až by byly skutečně potřeba. Totéž platí i pro dospělé. Pro běžnou konzumaci se nehodí ani tolik preferovaný mátový čaj právě z výše uvedených důvodů.

Dětem do 12 let nikdy nepodáváme léčivé přípravky s obsahem alkoholu. Jodové tinktury nebo bylinková vína si proto schováme až na později.
Pokus sbíráte bylinky sama, vždy dodržujte zásady jejich sběru, sušení a skladování. Obsah účinných látek v rostlině totiž není stálý a závisí na uvedených okolnostech. Jitrocel je nejlepší kupovat v lékárně, jeho sušení je totiž dosti náročné na konstantní vlhkost, světlo a teplotu.

Bylinkou se myslí sušená nať nikoli čerstvá rostlina. Čaje a nálevy připravujeme vždy ze sušených rostlin, v zelených je totiž obsah účinných látek odlišný!



Notburga
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
bylinky jsou úžasné,ale od proslulého bylináře vím,že se můžou pít 6 M. a pak udělat pauzu min.3M.Třeba takový heřmánek ničí střevní floru.
Obrázek uživatelky
profil
Nejradši mám zelený čaj
Obrázek uživatelky
profil
Bylinkové a ovocné čaje pijeme hodně.Nedáme na ně dopustit.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Taky používám bylinky. Malá je alergická skoro na všechny léky.Tak ji podávám čajíčky bylinkové. Bylinky si sama zbírám naučila mě to babička. Pomáhá jí to ikdyž je léčba vždy trochu delší. ale úspěšná a bez léků!!!
Obrázek uživatelky
profil
měli bychom jich užívat víc-jako náhradu za zbytečné léky.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles