Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bylinky české zahrádky

13. 06. 2017 | Knižní tipy
Název: Bylinky české zahrádky
Autor: Petra Rubášová
Nakladatelství: CPRESS
Datum vydání: 6/2017
Formát: 167 x 225 mm
Vazba: brožovaná lepená
Počet stran: 112 stran
Cena: 239 Kč

Vše, co potřebujete vědět o bylinkách a jejich zpracování. Zahradních i volně rostoucích.

Jejich popisy, léčivé či chuťové vlastnosti, požadavky potřebné k růstu. Kdo chce mít své vlastní bylinky po ruce a má balkon, zahrádku, či alespoň vhodné místo v bytě,
pak se zde dozví, jak a v čem je pěstovat. A to jak klasické „kuchyňské“ bylinky, tak i léčivky vhodné pro přípravu přírodních léčiv. Bylinkám volně rostoucím se autorka věnuje v části řazené podle jednotlivých měsíců, podle období, kdy jsou vhodné ke sběru.

V knize Bylinky české zahrádky naleznete velké množství receptů na čaje, tinktury, sirupy, kloktadla, bylinkové oleje, octy, medy, ochucené soli, cukry, vína, kandované květy, koupele, obklady, pleťové masky, masážní oleje, masti, krémy. Ale také sušenky, saláty, pesta, šťávy, zmrzliny, hořčice, špenáty, ba i postřiky proti škůdcům.

Bylinky české zahrádkyMilovníci upravených zahrad si také mohou podle návodu postavit provoněnou bylinkovou spirálu.


O autorce knihy Bylinky české zahrádky

Petra Rubášová žije v jižních Čechách na farmě Mlsná ovečka (mlsnaovecka.cz), společně s manželem chová ovce a mnoho dalších domácích zvířat, vyrábí domácí ovčí sýry a produkty z medu a bylinek, včelaří, provozuje agroturistiku, miluje přírodu a chození po horách.



Ukázka z knihy Bylinky české zahrádky


ČERNÝ RYBÍZ


Keř z čeledi srstkovitých dorůstající výšky až 1,5 m nebo jeho stromková varianta je stále k vidění v zahradách. Listy rybízu jsou jednoduché, střídavé, se zoubkovanými okraji. Kvete v květnu.Květenství je uspořádané v hroznech po 10 až 20 jednotlivých květech, celé květenství může mít délku 8–10 cm. Květy mají chlupatý kalich složený z pěti lístků, které jsou delší než lístky okvětní.Plodem je tmavá bobule o průměru 0,7–1,5 cm. Všechny části rostliny jsou velmi aromatické a právě pro svou nezaměnitelnou vůni má černý rybíz své neochvějné zastánce i zaryté odpůrce konzumace čerstvých plodů. V lidových názvech pro černý rybíz najdeme i nelichotivé výrazy jako například smraďoch. Rybízové listy obsahují fl avonoidy (hyperin, astragalin), které majípozitivní účinek nejen na cévy, ale zejména v kombinaci s vitamínem C, obsaženým v plodech, mají nesporný ochranný vliv na buňky, orgány, cévy a na zvýšení
hladiny antioxidantů. Dále obsahují silice v malém množství a prodelfi niny.
Listy sbíráme od května do srpna, sdrhujeme je ručně po větvičce odzdola nahoru a sušíme je ve vrstvě do 5 cm v místnosti s dobrým přístupem vzduchu nejlépe na sítech. Listy během sušení několikrát obracíme. Listy černého rybízu používáme při potřebě odvodnění organismu, pročištění ledvin, zánětech močových cest. Přidáváme je do čajových směsí podporujících pocení a při léčbě zánětů dýchacích cest.
Plody rybízu jsou bohaté na vitamín C, vitamíny skupiny B, obsahují i nezanedbatelné množství vitamínu A a řadu cenných minerálů a dalších biologicky aktivních látek, sacharidy a organické kyseliny, fl avonové glykosidy, anthokyany. Rybíz působí jako antioxidant, konzumace plodů je účinná jako prevence demencí, únavy, stárnutí buněk a oslabení organismu. Plody dozrávají koncem června a v červenci. Plod rybízu sušíme v sušičce na nízkou teplotu nebo na plechu v troubě vyhřáté na 40 °C. Plody během sušení promícháváme a obracíme. Správně usušený plod rybízu při zmáčknutí nesmí barvit ruce. Pozor dáváme na přesušení nebo připálení plodů. Omezit konzumaci černého rybíz by měli lidé, kteří trpí překyselením žaludku nebo pálením žáhy.

Čaj z listů černého rybízu
2 čajové lžičky sušených listů přelijeme 200 ml horké vody, louhujeme 10 minut.
Pijeme 2–3× denně. Lze užívat i dlouhodobě.


Tuto knihu Bylinky české zahrádky koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Albatros Media.

ZUZI
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !