Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bylinky, které by neměly chybět v žádné domácnosti

1. 04. 2011 | Zahrádka
Bylinkové čaje jsou už od dob našich babiček používány jako všemocný lék proti mnoha nemocem. Jsou zdravé, navíc mnoho z nich má velmi příjemnou chuť. Pomáhají nám při nachlazení, při různých bolestech, posilují imunitu, dodávají tělu cenné vitamíny a minerální látky.

Mezi takové nejznámější bylinky patří kopřiva, máta peprná, šalvěj, levandule, třezalka, černý bez a heřmánek. Prostředky získané z přírody jsou pro náš organizmus mnohem šetrnější než léky. Sílu léčivých bylin můžete vyzkoušet i vy.

Kopřiva

Rostlinka pokrytá drobnými chloupky má vysoký obsah vitamínů, zejména železa, provitamínu A, vitamínu C a dalších léčivých látek. Na jaře je doslova životabudičem a velmi cennou léčivkou. Působí povzbudivě na náš organizmus, proto se výborně hodí pro jarní očistné kúry. Má protizánětlivé účinky. Kopřivu užíváme, pokud máme problémy s močovým měchýřem, dýchacími cestami, při problémech látkové výměny. Zmírňuje alergii, sennou rýmu a astmata. Podporuje tvorbu červených krvinek. Pomáhá při bolestech kloubů a u menstruačních problémů.

Máta

Máta patří mezi nejznámější bylinky, které jsou známé  po staletí.  Hlavní složkou, kterou máta obsahuje, je mentol. Máta působí protizánětlivě. Je výborná na bolesti zubů a dásní, zpříjemňuje a čistí dech.
Nejvíce se tato bylinka používá při žaludečních, střevních a žlučníkových potížích. Upravit zažívání a omezit potíže s větry, to všechno dokáže čaj z této bylinky. Pomáhá při různých onemocněních dýchacího ústrojí a působí dobře na pokožku.

Černý bez

Bezinky jsou přírodní léčivkou s prastarou tradicí, a proto by neměly chybět v žádné domácnosti.
Výluhy z květu černého bezu čistí krev, působí při zažívacích potížích. Je dobrou léčivkou při vysokých teplotách. Podporuje pocení. Pomáhá při různých zánětech, migrénách a  bolestech páteře. Má výborný účinek na pružnost cév. Podporuje vylučování vody z těla a působí na činnost ledvin.

Levandule

Patří mezi krásnou voňavou bylinku. Sušené květy levandule se tradičně používají pro přípravu čaje, který má uklidńující účinek. Takový čaj je vhodný všude tam, kde se bojuje s nespavostí, bolestí hlavy, stresem a nepříjemnými stavy v období klimakteria. Levandulový čaj je vhodný při trávicích potížích, žaludečních a střevních nevolnostech. Přidávat ho můžeme také do různých směsí pro léčbu z nachlazení.

Třezalka

V lidovém léčitelství se používá od nepaměti. Byla a je považována za kouzelnou bylinu, která odstraňuje stres, zlepšuje náladu, mírní stavy deprese a pozitivně vás naladí. Pomáhá při nespavosti.
Působí protizánětlivě, zejména v období chřipek je výbornou léčivkou. Používá se při zažívacích potížích. Odstraňuje různé otoky a působí dobře na pokožku, zejména na ekzémy.

Šalvěj

Když se podíváme zpět do historie, zjistíme, že šalvěj byla používána k léčbě všech možných nemocí, až byla považována za všelék.
Tato bylinka posiluje organizmus, zejména paměť. Chrání nás také před mozkovou mrtvicí.  
Užívá se při onemocnění dýchacího ústrojí a dutiny ústní. Používá se při léčbě žaludečních nemocí. Šalvějový čaj mírní také bolesti spojené s menstruací a klimakteriem. Snižuje pocení.

Heřmánek

Heřmánek patří v lidovém léčitelství k oblíbeným bylinám.Příznivé účinky heřmánku jsou známé od starověku. Hlavní složkou heřmánku pravého jsou silice, které působí protizánětlivě,  uvolňuji křeče a zvyšují pocení. Heřmánek pomáhá zmírňovat celou řadu nemocí. Má  uklidńující účinky. Pomáhá při překyselení žaludku, dále při při průjmu, působí proti křečím a doplní ztracené tekutiny.

Tiší žaludeční nevolnosti, zklidňuje nervy a pomáhá při nespavosti. Podporuje psychické uvolnění a zmírňuje stres. Pomáhá zklidňovat kožní záněty. Urychlí léčení infekcí.  Heřmánek patří k bylinkám, které vyvolávají alergii.

Matka příroda nám nadělila tyto zázračné bylinky, které se využívají po tisíciletí k léčbě různých neduhů a nemocí. Bylinky si můžete sami vypěstovat na zahrádce, nebo si je koupit v lékárně nebo v bylinkové prodejně.


Marta - čtenářka

ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
prostě miluju
Obrázek uživatelky
profil
k tomu mám diviznu,jitrocel,majoránku,a jiné
Obrázek uživatelky
profil
pijem pravidelne leto-zima Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkně napsanýSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článek.Smajlík O bylinky se zajímám a vždycky si o nich ráda něco přečtu.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles