Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Capoeira - směsice boje, tance, akrobacie a hudby

26. 02. 2011 | Fitness

Capoeira představuje směsici boje, tance, akrobacie a hudby. Dvěma hlavními styly capoeiry jsou angola, která se charakterizuje především pomalejší a nižší hrou se zvláštní pozorností na rituály a tradice. Druhý styl se jmenuje regional a je známý svou plynulou akrobatickou hrou a strategií. Capoeira je netradiční boj a umění zároveň.


Souboj dvou soupeřů můžeme charakterizovat jako předstíraný boj založený na improvizaci. Není možné ji jednoznačně přiřadit ani do kategorie bojového umění, sportu ani folklóru. 

 

Při capoeiře je kladen důraz hlavně na plynulost souhry pohybů dvou hráčů, kdy v kombinaci s hudbou a zpěvem připomíná bojové umění, které je atraktivní nejen pro zúčastněné, ale také pro diváky. Capoeira je brazilský bojový tanec dřívějších otroků a  dnes se stala bojovým sportem s pevnými pravidly. V České republice je tento bojový tanec čím dál více populární. V současnosti se jedná o nejrychleji se rozvíjející bojové umění na světě, které si z Brazílie našlo cestu až k nám do Čech. Hodnota capoeiry vězí v kulturních etnikách národů, respektu a přiblížení se k sociální rovnosti. 

 

Historie capoeiry

Capoeira byla vyvinuta africkými otroky po násilném příjezdu do Brazílie. Protože jim ale nebylo povoleno jejich bojové umění praktikovat, schovali jej za tanec. Capoeira je kombinací bojových prvků, dech beroucí akrobacie a taneční elegance. 

 

Hudba a zpěv jsou při capoeiře velmi důležité, bez nich by samotná hra byla jen bezduchým kopáním do vzduchu. Hráči hudbou získávají energii, kterou potřebují pro své výkony.  Zpěv i potlesk inspiruje oba soupeře ke hře. Základním hudebním nástrojem je berimbau. Jedná se o strunný nástroj, který  připomíná luk. Tento nástroj určuje tempo hry a představuje vnitřní rytmus, kterým se každý hráč řídí.

 

Do Evropy se capoeira dostala prostřednictvím TV, kina, show, akrobacie a také z folklorních tradic. Většina lidí zná capoeiru jako tanec, akrobacii, show a málokdo ví, že se jedná o bojové umění. Dnes se s capoeirou setkáte po celém světě, v různých podobách a stylech. Jedná se o vědu, terapii, zábavu, učení, umění i tanec zároveň.

 

 

Markéta

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
počujem o tom prvý krát
Obrázek uživatelky
profil
velmi zajímavéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavý článek Capoeira netradiční boj a umění zároveň. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles