Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Nakládané zelí - nejoblíbenější receptyNakládané zelí - nejoblíbenější recepty Jeřabiny - nejoblíbenější receptyJeřabiny - nejoblíbenější recepty
Chytrá Žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 22.09. 2017
Dnes má svátek Darina
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Čarování s jogurtem pro zdraví i pro krásu

19. 08. 2010 | Krása

Existuje mnoho potravin, které jsou zdravé, ale nejsou tak moc dobré a naopak mnoho věcí, které jsou dobré, ale už ne úplně zdravé. Jogurt, je jedna z mála lahůdek, která chutná a navíc prospívá, a to nejen při mlsání! S  bohatým Choceňským smetanovým v ledničce či mrazáku můžete vyčarovat zdravé dobrůtky, kosmetické zázraky i kousek lékárničky!


Jogurty jsou pro nás zdrojem mnoha vitamínů – nejbohatším zdrojem vápníku, vitamínu A, obsahují stopy vitamínů E, F a D a také fosforu. Mléčný tuk, obsažený v jogurtech, je pro člověka snadno stravitelný. Kultury, které v jogurtech najdeme, pomáhají díky prospěšným bakteriím v našich štřevech bojovat proti bakteriím nepřátelským, a tím i proti všemožným nemocem a infekcím. 


pletova-maskaNení proto divu, že jogurty byly oblíbené již ve starověku, kdy je pro jejich vlastnosti využívali nejen v kuchyni. Co všechno se dá tedy z jogurtů vyčarovat?


Kromě klasického mlsání z kelímku, lze využít jogurty v teplé i studené kuchyni, na pečení, jako zmrzlinové osvěžení, v domácím „kosmetickém salónu“ a v neposlední řadě jako zachránce při prvních příznacích gynekologických či jiných potíží.


Místo majonézy, do lehkých salátů i na vaření


Jogurt, a to i ten smetanový s plnější chutí, je ideální jako zdravější a dietnější varianta majonézy, smetany nebo dresinků. Je ideální do salátů nebo lehkých jídel. Vyhnete se pocitu těžkého žaludku a špatnému svědomí. Jogurt vaše tělo snadno zpracuje a přitom z něj získá mnoho energie, kterou může čerpat delší dobu než je tomu u rychlých cukrů. 


Díky poměrně nízkému obsahu tuků (obsah tuku v jogurtech  se pohybuje mezi 0,5 % - 11 %, většina jiných potravin obsahuje tuk v podstatně větším množství, např.: uzeniny 35 až 50 %, máslo 80 %, maso 20 až 40 % tuku)  si tělo na jejich příjem nezvykne a nebude je dále vyžadovat ve zvýšené míře.


Můžete se tak vézt na „zdravější a lehčí vlně“.  I mýtus o tom, že živočišné tuky jsou pro naše tělo špatné už je překonán. Živočišné tuky naše tělo naopak potřebuje, samozřejmě v přiměřeném množství, protože například z těch obsažených v mléku a mléčných výrobcích se v těle tvoří látky, které chrání sliznice a působí preventivně proti rakovině tlustého střeva či konečníku. 


Pozor!! Neplatí, že budete-li jíst nízkotučné jogurty, zhubnete! Tuk v nízkotučných  jogurtech je často nahrazován zahušťovadly, aby výrobek získal jogurtovou konzistenci. V těch ale často není omezen cukr a výsledný efekt je přesně opačný! Takže nepropadejte panice a klidně si dejte jogurt smetanový, který je navíc bohatý na čisté jogurtové kultury a podpoří vaše trávení!


Jogurtové zapékané řízky


Kuřecí plátky naklepeme, osolíme a naložíme do jogurtu a chilli vloček. Necháme v chladu odležet nejlépe přes noc.  Pórek očistíme a nakrájíme na slabá kolečka.  Na rozpálenou pánev dáme asi lžičku olivového oleje, vhodíme pórek a krátce opečeme. Přidáme plátky masa s jogurtem a po obou stranách necháme zatáhnout a zbělat, mírně osmahnout. Odstavíme.
Do pekáčku nebo skleněné mísy vložíme maso i s pórkem a olejem a zakapeme po stranách tatarskou omáčkou promíchanou s jogurtem. Na každý plátek masa dáme plátek sýru a necháme zapéct ve vyhřáté troubě asi 15 - 20 minut.


Jogurtové zapékané řízky podáváme ještě teplé s bramborovou kaší.
Ingredience: 2 ks kuřecí prsou, olivový olej, sůl 2 - 3 lžíce, bílý jogurt, 4 lžíce tatarské omáčky, 2 plátky sýra madeland, 2 hrsti pórku, na marinádu:  smetanový jogurt bílý, chilli vločky


Jogurtová zmrzlina


Honí vás mlsná a ne a ne se jí zbavit? Vyrobte si zmrzlinu z jogurtu. Rozhodně příjemně ochladí v horkých letních měsících a zažene neodbytnou chuť na něco dobrého. Vaší siluetě určitě nedá tolik zabrat jako klasická smetanová zmrzlina nebo přeslazené zmrzliny vodové a i ve zmrzlé podobě si jogurt zachovává své vzácné kultury. A ty by neměly v našem jídelníčku chybět! Takže můžete mlsat a přitom dělat něco pro zdraví.


Pleťová maska


pletova-maskaZatímco na sušší či stárnoucí pleť používáme jako základ pleťových masek spíše olej nebo smetanu, na unavenou pleť nebo čistění je ideální právě jogurt. Pro unavenou pleť zkuste kombinaci s výluhem z heřmánkových květů nebo heřmánkového oleje, pro osvěžení do něj přidejte dvě lžičky dětského pudru a několi okvětních plátků růže.


Velmi důležité je pro pleť čistění. I to lze zvládnou z vlastních zásob. Stačí rozmixovat mrkev, která má protizánětlivý účinek, polovinu čerstvé zvláčňující broskve, a polovinu hydratující okurky. To vše pak smíchejte s osvěžujícím  smetanovým jogurtem. Do pleťových masek se nemusíte bát přidat med, ovesné vločky nebo droždí, které jsou vhodné pro všechny typy pleti.


Masky vždy aplikujeme na vyčištěnou pleť! Látky a vitamíny se budou lépe vstřebávat, pokud pleť před nanešením prokrvíme třeba napařením kůže nad horkou lázní, masáží nebo jemným peelingem.


Pro zdravé zuby a svěží dech


Čím každého zaručeně okouzlíte, je krásný úsměv. Takže se pusťte do bílých jogurtů. Jejich speciální bakterie prý bojují proti nemocím dásní a zubnímu kazu. U 80 % dobrovolníků, kteří se podíleli na testu japonských vědců údajně navíc snížily hladinu sirovodíku v ústech, který bývá častou příčinou nepříjemného zápachu.


Vlasy


Pokud vás trápí lupy nebo unavené vlasy, může být problém v pokožce hlavy. Zkuste nanést v přiměřeném množství před mytím ke kořínkům bílý  jogurt. Ten obsahuje enzymy a jogurtové kultury a působí jako přírodní čistící přípravek. Vyrovnává pH pleti a působí tak pozitivně na zdraví pokožky hlavy i vlasů.


Babská rada při gynekologických obtížích


Kyselé složky a vzácné bakterie v jogurtu dokáží pomoci při prvních příznacích gynekologických obtíží. Lactobacily totiž působí proti nepřátelským kvasinkám. Aplikací na postižené místo se tak často podaří srovnat narušenou rovnováhu v těle. Ideální je ale předcházet snížené imunitě a zařadit jogurty s živými mléčnými kulturami mezi každodenní součásti stravy.


Na bodnutí i popáleníny


Jogurt díky jeho chladivé konzistenci můžete použít také jako první pomoc při bodnutí hmyzem nebo při popáleninách od sluníčka.


Zdroj: Choceňská mlékárna.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
Poslat emailem GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Já od začátku jím pouze smetanové jogurty,kdysy se prodávaly kvalitní jogurty ve sklínkách i množství bylo větší.Nyní jím jihočeské ve sklínce a smetanové,nemám ráda všechny ty nízkotučné jogurty které vůbec nejsou zdravé a neobsahují to co propagují veškeré reklamy v televizi.Ať žijí naše výrobky!Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
dobré a zajímavé rady, Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
nevím už koho poslouchat, napřed nám vtloukali do hlavy sádlo,máslo špatně a nyní zase výzkumy ukázali, že se asi vrátíme k sádlu, máslu?myslím, že když se to nepřehání, neškodí v podstatě nic, stále platí všeho s mírouuuuuuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
jogurt nejem, tak ho radšej použijem takto
Obrázek uživatelky
profil
dobré rady
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.

Potřebujete stylová a pohodlná křesla do pracovny? Vyberte si kvalitní kancelářské židle Hawaj.

NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY KONTAKT  © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles