Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Časté chyby Čechů při správě domácích financí

19. 08. 2017 | Finance
Každému se někdy stane, že nevyjde s penězi. Za většinou takových situací jsou mnohdy zbytečné chyby či zlozvyky. Jaké jsou ty nejrozšířenější?

Neplánujeme

                         
Nejčastější příčinou finančních problémů je fakt, že lidé nemají přehled o svých výdajích. Postrádají jakýkoli finanční plán a přehled o tom, kolik v daném období utratí.
Na to je ale snadná pomoc. Pokud chcete dostat své finance pod kontrolu, nejlépe uděláte, když si sepíšete příjmy a výdaje posledního roku. Pak odhadněte, jak se obojí bude vyvíjet v roce příštím. Je jedno, zda plán příjmů a výdajů budete mít v notesu na papíře nebo v chytré aplikaci v mobilu, ale je nutné, aby odpovídal realitě. To je základ zdravých financí.

domácí financováníNeporovnáváme nabídky


Výdaje rodinného rozpočtu se většinou skládají z několika fixních měsíčních plateb – za bydlení, energie a dalších. Každopádně se vyplatí jednou za čas zkontrolovat, jestli není na trhu výhodnější nabídka pro každou platbu. Používání internetových srovnávačů při hledání nejvýhodnější nabídky se výrazně rozšířilo a tento proces se tak velmi zjednodušil.

Neplatíme včas


Toto zjištění je možná překvapivé, ale část zbytečných výdajů domácností často tvoří poplatky za pozdní platby či upomínky nebo penále. Toto si lze přitom poměrně snadno hlídat a pomůže nám v tom výše zmíněný finanční přehled a jednoduchý plán. Vyhnete se tak i situaci, kdybyste chtěli zaplatit, ale nemáte na účtu potřebné finance. Dobrým pomocníkem může být také kreditní karta, která nabízí bezúročnou půjčku na určité období. během kterého můžete půjčenou částku kdykoli zdarma splatit.

Neumíme se rozhodnout pro správnou půjčku


Lidé často váhají, jaká půjčka je pro ně vhodná a jak moc se mohou zadlužit.  Ne každý nedostatek peněz se vyplatí financovat půjčkou, ale pokud se jedná o rozumné investice, jako je například financování studia či smysluplných koníčků dětí, pak je půjčka jistě vhodným řešením.
Pokud již půjčku splácíte, nebojte se zjistit, zda není možné získat výhodnější podmínky. Ať už jejím refinancováním nebo sloučením více půjček do jedné. Ušetřit se dají významné částky a především celé vyřízení je opravdu jednoduché a rychlé.
Možné je také sloučení půjček rodinných příslušníků. Ať už se jedná o bankovní nebo nebankovní půjčky, splátky kontokorentů nebo různých karet. Sloučení půjček může ročně ulevit domácímu rozpočtu o značnou částku.  

Nemluvíme s dětmi o penězích otevřeně


I děti by měly odmalička vědět, že peníze nepřichází domů samy a jejich zdroj není neomezený. Jakmile dětem začnete dávat kapesné, je nejvyšší čas jim vysvětlit, že peníze nejsou hračka a jak je mají používat. Tím se děti postupně naučí s penězi zacházet a v budoucnosti se tak mohou vyhnout všem zbytečným chybám.

Nemyslíme na “potom”, ale pouze na “teď”


Je zásadně důležité uvědomit si, že hypotéka je závazkem na dlouhou dobu, většinou až na 30 let. Měli byste mít dostatečnou finanční rezervu a neměli byste veškeré příjmy využívat na splácení hypotéky. Musíte samozřejmě počítat také s neplánovanými výdaji a případným výpadkem příjmů. Vyplatí se myslet i na nečekané nepříjemné životní události. Ztrátu zaměstnání nebo případně dlouhodobou nemoc a z toho plynoucí výpadek příjmů lze eliminovat díky pojištění schopnosti splácet. Budete tak nejen více zajištěni, ale zároveň získáte i výhodnější úrokovou sazbu.

Zdroj, foto: Sberbank


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík Přesně tak! Nemyslím na ,,potom" A komu není rady,tomu není pomoci! Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Body jsou opravdu trefné. Sama jsem jeden čas docela tápala v tom abych se naučila nějakým způsobem hospodařit s penězi, ale je pravda že jsem byla dost mladá. V tomhle směru mi dost pomohl manžel, který měl ty znalosti větší a i rozum když to pojmenuju správným jménem. Já osobně jako jednu z nejdůležitějších věci považuji rezervy. Dost nám v tomhle směru poradil odborník od partners, se kterým jsme začali spolupracovat před lety. Ono otevřít oči lidem v oblasti peněz je někdy dost náročné. Ale tím, že mají něco stranou se můžou vyhnout většině bodů.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles