Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Čeho se vyvarovat, když půjčujete peníze

16. 06. 2011 | Finance
Půjčit nebo nepůjčit? To je dilema, které ve svém životě řešil snad každý. Když peníze nepůjčíte, je možné, že o kamaráda přijdete. Když je půjčíte, může to ve finále dopadnout stejně. Kterých nejčastějších chyb se u půjčování peněz dopouštíme a na co si dát pozor?

„Obecně je potřeba věřitele rozlišovat na dvě hlavní skupiny, a to na věřitele jako právnickou osobu a věřitele jako fyzickou osobu. Každá z výše jmenovaných skupin dělá ve své praxi jiné chyby, výsledek je však pokaždé stejný: špatná nebo žádná vymahatelnost pohledávek,“ konstatuje Rostislav Kovář.

Absence dokladů o půjčce

Obecně nejrozšířenějším nešvarem u jednotlivců, kteří někomu půjčují peníze, jsou chybějící doklady svědčící o vzniku pohledávky. „Jinými slovy, půjčujete-li příbuznému, kamarádovi nebo komukoliv jinému, vždy trvejte na sepsání písemné smlouvy!“ důrazně varuje Kovář. Čeho se vyvarovat, když půjčujete penízePísemný dokument vám posléze ušetří řadu bezesných nocí v případě, že dlužník nebude chtít platit. Smlouva nebo směnka je pak důležitým podkladem pro další právní kroky vedoucí k vymožení dlužné částky. „Velmi často se v praxi setkáváme s případy, kdy věřitelé půjčují i velké sumy peněz bez jakéhokoliv dokladu. Takové půjčky jsou pak velmi špatně žalovatelné, protože věřitel musí prokázat, že dlužníkovi peníze půjčil a pokud tuto skutečnost nedoloží, soud může žalobu zamítnout pro nedostatek důkazů,“ konstatuje Kovář.

Obava ze ztráty obchodního partnera

Podnikatelé mívají (na rozdíl od soukromých osob) své pohledávky obvykle velmi dobře podchycené – mají k nim řadu potřebných dokladů v podobě smlouvy, dodacích listů i objednávek. Jejich problém však spočívá v neschopnosti zvládnout efektivní vymáhání. „S tímto fenoménem se setkáváme především u malých a středních podniků. Obvykle za ním stojí absence právního povědomí a především obava ze ztráty klientů, kterých tyto menší společnosti nemusejí mít tolik. Díky tomu jsou majitelé firem ochotni dlouho důvěřovat slibům dlužníka, že určitě zaplatí. Nakonec se velmi diví, že dlužník například zkrachoval a oni se včas nestihli přihlásit do insolvenčního řízení, čímž o svoje peníze navždy přišli,“ vyjmenovává nejčastější chyby u firemních věřitelů Kovář.

Směnku nemůžete vyplnit libovolně!

Dalším velmi častým problémem u půjček jsou špatně sepsané směnky. Směnka je dokument, který je přesně definovaný a nesmí v ní nic chybět, ale zároveň ani přebývat! „Vždy je lepší si směnku nechat připravit advokátem nebo právníkem, než pak mít v ruce de facto bezcenný papír. Obzvláště u vyšších částek se tato drobná investice rozhodně vyplatí,“ radí Kovář. Soud totiž u špatně vystavené směnky obvykle návrh na vydání směnečného platebního rozkazu zamítne s odůvodněním, že věřitelem předložený dokument není směnkou. Stává se tedy, že kvůli počáteční ušetřené tisícovce za právní službu, přijde hodně věřitelů zcela zbytečně o velké peníze.

Čeho se vyvarovat, když půjčujete penízeZnáme případ, kdy majitel směnky na cca 5 milionů korun měl kamaráda, který se na směnku v dobré vůli podepsal jako svědek celé transakce. Při právním rozboru se zjistilo, že spolupodepsáním směnky se ze svědka vlastně stal avalista – tzn. ručitel, který v případě nesplácení přebírá povinnosti dlužníka. Majitel směnky by se tedy měl nyní obrátit na onoho svého dobrého kamaráda, který směnku spolupodepsal a místo po pravém dlužníkovi, který si nyní v klidu užívá cizích 5 milionů, by měl vymáhat peníze po něm. A to vše jen proto, že se včas neporadil s právníkem.

Bojíme se soudit o vlastní peníze?

Společným jmenovatelem obou výše jmenovaných skupin je pak určitá liknavost při vymáhání pohledávek. Často bývá v pozadí již vzpomínaná obava ze ztráty klienta nebo z nepříjemného konfliktu. Velmi často je však na vině i obyčejná neznalost. Věřitel si s dlužníkem nasmlouvá zajímavý úrok z prodlení, a pak na splacení pohledávky vlastně ani nenaléhá, protože se domnívá, že mu tak naskakují úroky a jeho peníze mu zatím krásně vydělávají. V okamžiku, kdy se věřitel začne po letech o pohledávku zajímat a potřebuje půjčené peníze vrátit, zjistí, že pohledávka je již dávno promlčená a on nedostane ani úroky, ani původně půjčenou částku. Věřitel tímto peníze svému dlužníkovi doslova daruje.


Zdroj: Poradnaveritele.cz

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !