Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Celulitida a revmatizmus - 5 otázek

5. 06. 2011 | Péče o tělo
1.    Může revmatizmus ovlivnit stav pokožky  a podílet se na celulitidě?
Mezi  revmatické choroby léčené v Revmatologickém ústavu patří  záněty kloubů končetin (revmatoidní artritida), záněty páteřních a končetinových kloubů (ankylozující spondylitida, psoriatická artrtida), záněty cév (vaskulitidy), jiné změny v pojivu (systémová sklerodermie), artróza kloubů… V mnohých případech se jedná o tzv. autoimunitní onemocnění, kdy tělo vytváří  proti svým tkáním protilátky. Dochází ke změnám v pojivové tkáni, často i k poruchám mikrocirkulace ve tkáních. V místech, kde je porušena mikrocirkulace, často může vzniknout narušení fyziologické lymfodrenáže, které  může zapříčiňovat hromadění odpadních metabolických produktů. Vzniká porucha kolagenu a vazivové srůsty. Pojivová tkáň tím ztrácí svou pružnost. Vytváří se celulitida.

2.    Dá se proti tomu něco dělat?
Specifická prevence revmatických chorob není dosud známa. Platí všeobecná celulitidapravidla ochrany kloubů – nevystavovat klouby dlouhé expozici  v chladu, ve studené vodě, nevystavovat se zbytečně účinkům chemických toxických látek (vdechování aerosolů) a dodržovat zásady tzv. správné životosprávy. Proti celulitidě je možné bojovat racionální výživou, správným pitným režimem s úspěchem asi 30 %. Pohyb zlepšuje funkci  lymfatického systému tím, že podporuje vyplavování odpadních metabolických produktů z organizmu – s úspěchem asi 30 %. O zbytek úspěchu se dělí přístrojová lymfatická drenáž – asi 30 %  a specifické krémy, mýdla a gely, které podporují lymfatický systém a zvyšují pevnost a pružnost pokožky. Jejich používání musí být pravidelné, stejně jako provádění masáží partií zasažených celulitidou.

3.    Mají lymfodrenáže pro změnu vliv na revmatologické potíže?
Lymfodrenáže jsou využívány  na snížení otoků u revmatických onemocnění v určitém stádiu.  Aplikace přístrojových lymfodrenáží u osob s revmatickými onemocněními jsou prováděny dle indikace odborného lékaře. Při fyzioterapii u revmatiků jsou prvky manuální lymfodrenáže používány v rámci aplikace technik měkkých tkání na přítomné otoky drobných ručních a nožních kloubů, loketních a kolenních kloubů.  Podporou fyziologické lymfodrenáže se zlepšuje mikrocirkulace.

4.    Existují nějaké konkrétní potraviny, které je třeba vyloučit ze stravy a naopak je do jídelníčku zařadit?
Ano, vyloučit ze stravy bychom zcela jistě měli sladkosti včetně čokolády, bílé pečivo, černou kávu a alkohol. Do jídelníčku bychom naopak měli zařadit dostatečné množství ovoce a zeleniny, pokud možno v syrovém stavu, protože si zachová obsažené vitamíny a antioxidanty. Doporučovány jsou jahody, borůvky, mandarinky, limetky, citróny, ostružiny, dýně, brokolice, pórek, mrkev, špenát, ředkvička, česnek , cibule, fazole, ale i kukuřičný klas. Neměli bychom zapomenout na celozrnný chléb a pečivo, obsahuje totiž sacharidy s nízkým glykemickým indexem. Měli  bychom častěji  zařadit obilné, jáhlové i pohankové kaše, celozrnnou rýži, houby. Z mléčných potravin jsou doporučovány k časté konzumaci zakysané nízkotučné mléčné výrobky, z masné palety  lze doporučit světlé maso, mořské ryby, také husí maso a krevety. Tuky bychom měli dodávat pomocí nenasycených mastných kyselin (vysoký je obsah omega 3 je v mořských rybách). Nesmíme zapomenout na pitný režim – 2,5 až 3 litry tekutin denně formou minerálních vod,  ovocných a zeleninových šťáv, bílého a zeleného čaje. Bílý a zelený čaj zrychluje metabolizmus.

5.    Co můžete jako odborníci doporučit?

Doporučit lze komplexní přístup k problému: zdravý životní styl, jak už jsem řekl dodržování zásad racionální výživy, pitného režimu, pohyb, přístrojovou lymfodrenáž a ev. vhodně doplnit krémy a gely proti celulitidě.

Na dotazy odpovídala  MUDr. Hana Jarošová; primářka z Centra léčebné rehabilitace Revmatologického ústavu s atestací z FBRL.

Zdroj: Revmatologický ústav

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
každý ví, že je třeba více pohybu a pitný režim s minimem stresu pro tělo, ale málokdo je schopen to dodržetSmajlíkA to je to kouzloSmajlíkprotože ostatní jsou šidítka a náplastiSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles