Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Černý bez – bylinka s prastarou tradicí

11. 05. 2011 | Péče o tělo
Černý bez je bylinka, která by neměla chybět v žádné domácnosti. Všechny části rostlinky jsou léčivé. Keře černého bezu najdeme kdekoliv. V parcích, na okraji lesa a cest, loukách i polích. Nevyskytuje se pouze ve vyšších horských oblastech. Kvete na přelomu května a června.

Plody černého bezu jsou tmavě fialové, dozrávají na podzim od  září do  října. Čerstvé plody  jsou jedovaté, tepelná úprava jed neutralizuje. Z rostlinky sbíráme nejčastěji květy a plody. Květ černého bezu sušíme na různé čajíčky a odvary. Listy černého bezu se dříve  používaly jako obklady pro léčbu kloubních potíží. Stejně tak jako kořeny, z nichž se vyrábějí výtažky a odvary.

Pro zdraví i krásu

Květ černého bezu léčí různá nachlazení, kašel, rýmu, záněty dutin, chřipku i angínu. Používá se také při bolestech zubů.  Černý bez podporuje pocení. Květy i plody snižují příliš vysokou horečku. Pomáhá při bolestech hlavy a nervů.

Je nejlepším prostředkem na očištění organismu od různých škodlivých látek. Podporuje vylučování vody z těla a činnost ledvin. Léčí potíže s močovými cestami a také revma. Je výborný na zažívací potíže a pružnost cév.
Odvary z květů se v kosmetice používají k omývání uhrovité pleti. Z černého bezu a lípy si můžete udělat také pleťovou masku. Nálev z květu černého bezu se používá k čištění a omývaní citlivé pokožky. Koupele nohou z odvaru květu jsou vhodné při revmatizmu a dně.

Léčí a také chutná


Květy a plody černého bezu používáme jen tepelně upravené. Můžeme z nich vyrobit čaj, limonády, sirupy, marmelády, povidla, džemy a kompoty. Šťávou z bezinek se přibarvují červená vína nebo se plody zkvašují na bezinkové víno. Z plodů se dá vyrobit také bezinkový likér.

Sušení a skladování


Květ černého bezu sbíráme v květnu až červnu před úplným rozkvětem, za pěkného a suchého počasí. Sušíme ve stínu, nejraději rychle při teplotě do 35°C. Suché květy mají příjemnou vůni a jsou nažloutlé. Po usušení můžeme bylinky uskladnit do vzduchotěsných uzavíratelných nádob, stačí obyčejné šroubovací sklenice. Pokud jsou sklenice z průhledného skla, je lepší je umístit mimo dosah slunečních paprsků.


Čaj z černého bezu

Čaj z černého bezu je velice chutný a příjemně voní. Na přípravu použijeme 1 až 2 čajové lžičky sušeného květu na hrníček, který se zalije vařící vodou, zakryjeme a necháme chvíli ustát. Přecedíme a pijeme teplý. Můžeme si ho přisladit medem a citrónem.


Černý bez patří pro své všestranné účinky k nejoblíbenějším bylinám v lidovém léčitelství.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
že zvracím jen slyším jméno prokleté bylinky jen někoho říct.
Obrázek uživatelky
profil
také miluju bězinkový likér, už at je léto- podzim, at můžeme trhat květy a potom i plody, - výborné - obojí
Obrázek uživatelky
profil
každý rok robievam sirup z kvetov bazy Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
miluju bezinkový likérSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkuž se těším až zas budu dělat..SmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle