Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Černý bez – bylinka s prastarou tradicí

11. 05. 2011 | Péče o tělo
Černý bez je bylinka, která by neměla chybět v žádné domácnosti. Všechny části rostlinky jsou léčivé. Keře černého bezu najdeme kdekoliv. V parcích, na okraji lesa a cest, loukách i polích. Nevyskytuje se pouze ve vyšších horských oblastech. Kvete na přelomu května a června.

Plody černého bezu jsou tmavě fialové, dozrávají na podzim od  září do  října. Čerstvé plody  jsou jedovaté, tepelná úprava jed neutralizuje. Z rostlinky sbíráme nejčastěji květy a plody. Květ černého bezu sušíme na různé čajíčky a odvary. Listy černého bezu se dříve  používaly jako obklady pro léčbu kloubních potíží. Stejně tak jako kořeny, z nichž se vyrábějí výtažky a odvary.

Pro zdraví i krásu

Květ černého bezu léčí různá nachlazení, kašel, rýmu, záněty dutin, chřipku i angínu. Používá se také při bolestech zubů.  Černý bez podporuje pocení. Květy i plody snižují příliš vysokou horečku. Pomáhá při bolestech hlavy a nervů.

Je nejlepším prostředkem na očištění organismu od různých škodlivých látek. Podporuje vylučování vody z těla a činnost ledvin. Léčí potíže s močovými cestami a také revma. Je výborný na zažívací potíže a pružnost cév.
Odvary z květů se v kosmetice používají k omývání uhrovité pleti. Z černého bezu a lípy si můžete udělat také pleťovou masku. Nálev z květu černého bezu se používá k čištění a omývaní citlivé pokožky. Koupele nohou z odvaru květu jsou vhodné při revmatizmu a dně.

Léčí a také chutná


Květy a plody černého bezu používáme jen tepelně upravené. Můžeme z nich vyrobit čaj, limonády, sirupy, marmelády, povidla, džemy a kompoty. Šťávou z bezinek se přibarvují červená vína nebo se plody zkvašují na bezinkové víno. Z plodů se dá vyrobit také bezinkový likér.

Sušení a skladování


Květ černého bezu sbíráme v květnu až červnu před úplným rozkvětem, za pěkného a suchého počasí. Sušíme ve stínu, nejraději rychle při teplotě do 35°C. Suché květy mají příjemnou vůni a jsou nažloutlé. Po usušení můžeme bylinky uskladnit do vzduchotěsných uzavíratelných nádob, stačí obyčejné šroubovací sklenice. Pokud jsou sklenice z průhledného skla, je lepší je umístit mimo dosah slunečních paprsků.


Čaj z černého bezu

Čaj z černého bezu je velice chutný a příjemně voní. Na přípravu použijeme 1 až 2 čajové lžičky sušeného květu na hrníček, který se zalije vařící vodou, zakryjeme a necháme chvíli ustát. Přecedíme a pijeme teplý. Můžeme si ho přisladit medem a citrónem.


Černý bez patří pro své všestranné účinky k nejoblíbenějším bylinám v lidovém léčitelství.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článek, vždycky jsem si myslela, že černý bez je jedovatý a on je naopak hodně zdravýSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles